Ένα νόστιμο γλυκό με βάση, -τι άλλο;-, το γάλα. Μια πλούσια κρέμα σιμιγδαλιού, με αυγά και πρόβειο βούτυρο, ψήνεται μέσα σε μια φωλιά από τραγανά φύλλα κρούστας τα οποία κλείνουν ανάμεσα τους την κανελοζάχαρη.
Πλέον το γάλα των παραγωγών, δεν περισσεύει, αφού φτάνει κατευθείαν στο εργοστάσιο, και από εκεί στο πιάτο μας, μέσα από τα προϊόντα τους. Σήμερα θα χρησιμοποιήσουμε δύο αγαπημένα προϊόντα: το φρέσκο γάλα εβδομάδας και το απίθανο πρόβειο βούτυρο. Θα φτιάξουμε την παραδοσιακή Γαλατόπιτα και θα ταξιδέψουμε στα μαγικά Ιωάννινα!
Υλικά για την κρέμα
1 λίτρο φρέσκο γάλα
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. ζάχαρη
2 αβγά
1 κ.σ. βούτυρο πρόβειο
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τα φύλλα
5 φύλλα κρούστας
2 κ.γ. κανέλα σκόνη για το φύλλο
2 κ.γ. ζάχαρη
100 γρ. λιωμένο βούτυρο πρόβειο
Υλικά για το σερβίρισμα
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
- Παράλληλα χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
- Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών σταδιακά, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα.
- Ξαναβάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να πήξει καλά (περίπου 10 λεπτά) ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε την μία κουταλιά πρόβειο βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180oC. Για να ετοιμάσουμε τα φύλλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι την κανέλα και την ζάχαρη.
- Βουτυρώνουμε τρία από τα φύλλα και τα απλώνουμε σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκατοστών. Πασπαλίζουμε με το 1/3 της κανελοζάχαρης.
- Βουτυρώνουμε άλλο ένα φύλλο, το απλώνουμε στην ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε με το τελευταίο φύλλο.
- Αδειάζουμε την κρέμα στην ταρτιέρα και κλείνουμε τα φύλλα γύρω γύρω. Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Η γαλατόπιτα με φύλλο, είναι άξια ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά! Ένα μυστικό για τραγανό φύλλο, – που μπορείτε να εφαρμόσετε σε όλες τις πίτες-, είναι να βάλετε την πίτα στο ψυγείο για μία ώρα πριν το ψήσιμο. Έτσι το βούτυρο θα παγώσει πάνω στα φύλλα και θα δώσει αυτήν την τραγανή υφή.
πηγή: madameginger
Comments