0

Η νηστεία μας δίνει την ευκαιρία να αποτοξινωθούμε, υιοθετώντας μια διατροφή περισσότερο υγιεινή αλλά και να θυμηθούμε ξεχασμένες γεύσεις και νόστιμες παραδοσιακές συνταγές, όπως το καλαμάρι. Αφού εκτιμήσουμε τη διατροφική τους αξία, να τις βάλουμε στο διαιτολόγιό μας και μετά το τέλος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Υλικά

1 kg  καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
4 κ.τ.σ μαϊντανός ψιλοκομμένο
4 κ.τ.σ  μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος
½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
1½ κ.τ.σ ντοματοπελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
300gr. σπανάκι
1κ.τ.σ βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια μας. Στην συνέχεια κρατάμε το σώμα τους με το ένα χέρι και με το άλλο βγάζουμε τα έντερα τους και το διαφανές κοκαλάκι.
  2. Κόβουμε το επάνω μέρος του κεφαλιού με τα μάτια και πιέζουμε να βγει το ράμφος, έπειτα ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια του.
  3. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε περισσότερο από το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ξεκινάμε το σοτάρισμα ελαφρά με τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, (πλυμένο και στραγγισμένο) , ανακατεύοντας για 1′, προσθέτουμε τα πλοκάμια και σβήνουμε με κρασί. Το αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να σιγαβράσει ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει.
  5. Στη συνέχεια αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι κρατώντας τα υγρά που θα βγάλει, το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και ξεκινάμε το γέμισμα, τα ¾ περίπου.
  6. Κλείνουμε το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα ομοιόμορφα και τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το υγρά που κρατήσαμε, 1 ½ κούπα νερό, αλάτι και πιπέρι
  7. Τα αφήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε ,μόνο να κουνάμε τη κατσαρόλα και μόλις πήξει η σάλτσα τους είναι έτοιμα.
  8. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε περιχύνοντας τη σάλτσα τους! Για το σερβίρισμα σοτάρουμε σε λίγο βούτυρο το σπανάκι και το βάζουμε σαν βάση για να κάτσει το καλαμάρι.

πηγή: petros-syrigos

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE