Μπουχτίσατε στα μελομακάρονα και δεν πάει κάτω ούτε ένα πια; Στις πιατέλες υπάρχουν ακόμη κάμποσοι κουραμπιέδες δίχως άχνη; Η βασιλόπιτα έχει μισοξεραθεί; Τέλεια! Έχετε την ιδανική πρώτη ύλη για απίθανα νόστιμα και εύκολα γλυκίσματα.
Υλικά
6-7 φέτες από βασιλόπιτα- τσουρέκι πάχους 3 χλστ. (ή όσες χρειαστεί για να καλυφθεί η βάση του ταψιού)
κακάο για το πασπάλισμα
Κρέμα σαμπαγιόν
470 γρ. τυρί μασκαρπόνε
5 κρόκοι αυγών
140 γρ. (περίπου 3/4 της κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
45γρ. (3 κουτ. σούπας) κόκκινο γλυκό κρασί Λήμνου
Σιρόπι
340 γρ. (1 κούπα + 3/4 της κούπας) έτοιμος καφές εσπρέσο, ζεστός (ρόφημα)
60 γρ. (περίπου 1/3 της κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
30 γρ. (2 κουτ. σούπας) κόκκινο γλυκό κρασί Λήμνου
Διαδικασία
Κρέμα σαμπαγιόν
- Για την κρέμα του τιραμισού, χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό την κρέμα γάλακτος σε μορφή σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί, βάζοντας λίγο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και εφαρμόζοντας πάνω της ένα ανοξείδωτο μπολ.
- Ρίχνουμε στο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 5-8 λεπτά, μέχρι να διογκωθεί καλά το μείγμα, να είναι γυαλιστερό και αρκετά λευκό.
- Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί, προσθέτουμε το κρασί μαζί με το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
- Τέλος, προσθέτουμε σε τρία στάδια τη σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να συναρμολογήσουμε το τιραμισού.
Σιρόπι
- Για το σιρόπι του τιραμισού, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά, όσο ακόμη είναι ζεστός ο καφές, και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό.
Συναρμολόγηση
- Για τη συναρμολόγηση του τιραμισού, βάζουμε τις φέτες βασιλόπιτας σε ταψί διαστάσεων 25 x 18 εκ., έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο. Με ένα κουτάλι σιροπιάζουμε όλη την επιφάνεια της βάσης. (Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το σιρόπι.)
- Αδειάζουμε την κρέμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του τιραμισού με κοσκινισμένο κακάο και αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.
πηγή: gastronomos
Comments