Τα ορεκτικά αποτελούν απλώς εισαγωγή και δένουν με τα υπόλοιπα πιάτα. Μην μπλέξετε πολλές διαφορετικές κουζίνες. Και μην υπερβάλλετε σε ποσότητα. Τα ορεκτικά για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά είναι μόνον η αρχή του γιορτινού γεύματος ή δείπνου!
Μια λαχταριστή συνταγή για πατάτες α λα κρεμ με τυριά που λιώνουν στο στόμα.
Υλικά
1,5 κιλό πατάτες
300 ml κρέμα γάλακτος
300 ml γάλα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
2 κ.σ. βούτυρο και επιπλέον για το σκεύος
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
-
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσέχουμε όλες οι φέτες να έχουν ίσο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.
-
Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Στρώνουμε κυκλικά μια μια τις κομμένες πατάτες, ακουμπώντας τη μια πάνω στην άλλη. Αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε στρώσεις με πατάτες και αλατοπίπερο.
-
Στη συνέχεια, σε μπολ αναμειγνύουμε κρέμα γάλακτος, γάλα και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τις πατάτες στο σκεύος με το μείγμα γάλακτος. Απλώνουμε βούτυρο πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.
-
Ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά. Εναλλακτικά καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε και το αφαιρούμε μισή ώρα πριν το τέλος του μαγειρέματος.
πηγή: mamapeinao
Comments