0

Όταν οι γάτες παίζουν, εξασκούν το κυνηγετικό τους ένστικτο. Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους και, όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχει, τόσο το καλύτερο για αυτές. Παρακάτω σας δίνουμε πέντε ιδέες για να φτιάξετε μόνοι σας παιχνίδια για γάτες, με οικονομικό εξοπλισμό που μπορεί να έχετε ήδη στο σπίτι σας.

Το παιχνίδι κρατά τις γάτες σε φόρμα και τους δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν το κυνηγετικό τους ένστικτο, ενώ παράλληλα είναι φυσικά διασκεδαστικό και προάγει τη σχέση του ανθρώπου με τα μουστακοφόρα τετράποδα. Η τακτική απασχόληση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γάτες εσωτερικού χώρου που δεν μπορούν να βγουν έξω για να κυνηγήσουν ποντίκια.

Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας συναρπαστικά παιχνίδια για γάτες από αξεσουάρ όπως κουτιά, άδεια ρολά χαρτιού υγείας και φελλούς κρασιού – οικονομικά και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Σπίτι από χαρτόκουτο με παράθυρα

Το έχετε σίγουρα ήδη ζήσει: Είχατε παραγγείλει κάτι από το διαδίκτυο, το βγάλατε από τη συσκευασία και ακουμπήσατε το άδειο κουτί κάτω για μόλις μια στιγμή και – ουπς – η γάτα σας είχε ήδη πηδήξει μέσα. Οι γάτες λατρεύουν τα χαρτόκουτα γιατί είναι ζεστά, άνετα και η τέλεια κρυψώνα.

Με μερικά απλά βήματα μόνο μπορείτε να φτιάξετε για τη γάτα σας ένα χάρτινο σπιτάκι με παράθυρα, από ένα συνηθισμένο χαρτόκουτο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα χαρτόκουτο και ένα ψαλίδι ή ένα κοπίδι, καθώς και ένα ραβδί με φτερό.

Υλικά

 • Ένα σταθερό χαρτόκουτο
 • Ένα ψαλίδι ή ένα κοπίδι
 • Ένα ραβδί με φτερό

Οδηγίες

Ξεκινήστε ανοίγοντας μερικές τρύπες στο κουτί με ψαλίδι ή κοπίδι. Μπορείτε να κάνετε ό,τι σχήμα και μέγεθος θέλετε, αναλόγως τις δεξιότητές σας στη χειροτεχνία. Το σημαντικό είναι οι τρύπες να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να χωράνε οι πατούσες της γάτας σας. Μέσα από τα «παράθυρα» που θα φτιάξετε, η γάτα σας μπορεί να παρατηρήσει τον περιβάλλοντα χώρο ή να γραπώσει «θηράματα» με τις πατούσες της.

Μόλις η γάτα σας βρεθεί μέσα στο κουτί, περάστε αργά το ραβδί με το φτερό έξω από τις τρύπες. Η γάτα σας σίγουρα θα διασκεδάσει πολύ προσπαθώντας να πιάσει το ραβδί με και να το τραβήξει μέσα στο κουτί. Μπορείτε επίσης να σπρώξετε αργά το ραβδί με το φτερό από ένα «παράθυρο» μέσα στο κουτί και να περιμένετε μέχρι η γάτα σας να το πιάσει.

Προσοχή: Πριν φτιάξετε το χαρτόκουτο για την τετράποδη φίλη σας, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε αν υπάρχουν μεταλλικά κλιπ στο εσωτερικό και να τα βγάλετε για να είστε σίγουροι πως η γατούλα σας δεν θα τραυματιστεί. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε τα υπολείμματα από την ταινία εάν στη γάτα σας αρέσει να τρώει πλαστικά.

Φτιάξτε μόνοι σας παιχνίδι για γάτες από ρολά χαρτιού υγείας

Σε κάθε σπίτι βρίσκονται άδεια ρολά χαρτιού υγείας. Με ένα τόσο απλό υλικό μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα φανταστικό παιχνίδι για γάτες, γρήγορα και εύκολα.

Τα παιχνίδια νοημοσύνης ή απασχόλησης είναι παιχνίδια στα οποία η γάτα σας πρέπει να «ψαρέψει» τις λιχουδιές που είναι κρυμμένες σε ένα παιχνίδι. Με αυτό το είδος παιχνιδιού, η γάτα σας εκπαιδεύει τόσο το μυαλό της όσο και την επιδεξιότητα των πατουσών της. Ειδικά εάν εσείς δεν έχετε χρόνο να παίξετε με τη γάτα σας, έτσι θα καταφέρετε να την απασχολήσετε για λίγη ώρα.

Υλικά

 • Το εσωτερικό ενός ρολού χαρτιού υγείας
 • Σνακ για γάτες ή ξηρά τροφή

Οδηγίες

Ξεκινήστε γεμίζοντας ένα άδειο ρολό χαρτιού υγείας με μερικά σνακ για γάτες. Αντί για σνακ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξηρά τροφή. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το χάρτινο ρολό στο πάτωμα και αφήστε τη γάτα σας να ψαρέψει τις λιχουδιές.

Εάν αυτή η άσκηση είναι εύκολη για τη γατούλα σας, μπορείτε να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας και να χρησιμοποιήσετε το εσωτερικό ενός ρολού κουζίνας.

Εάν η γάτα σας το βαρεθεί και αυτό, κλείστε το ένα άκρο του ρολού βάζοντας μια μπάλα από χαρτί, όχι πολύ σφιχτά. Αυτό προκαλεί ένα όμορφο θρόισμα όταν βγαίνει από το ρολό, κάνοντας το παιχνίδι ακόμα πιο συναρπαστικό. Σε ένα επόμενο βήμα μπορείτε να κλείσετε και τις δύο άκρες με χαρτί.

Χρησιμοποιώντας περισσότερα ρολά από χαρτί υγείας μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα πρόχειρο κουτί με τρύπες, που θα χρησιμεύσει σαν παιχνίδι για τη γάτα σας. Βάλτε απλώς τα ρολά όρθια, το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών. Το κουτί πρέπει να γεμίσει εντελώς, ώστε τα ρολά να μην είναι πολύ χαλαρά και να μην πέφτουν. Στη συνέχεια, γεμίστε μερικά από τα ρολά με σνακ για γάτες ή ξηρά τροφή και αφήστε τη γάτα σας να «κοπιάσει» για να τα βγάλει.

Φτιάξτε μόνοι σας παιχνίδι για γάτες από χάρτινες αυγοθήκες

Μην πετάτε τις άδειες χάρτινες αυγοθήκες, γιατί με αυτές μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα σούπερ παιχνίδι για γάτες. Το μόνο που χρειάζεστε για αυτό το DIY παιχνίδι είναι μια άδεια αυγοθήκη και λιχουδιές ή ξηρά τροφή.

Υλικά

 • Μια άδεια χάρτινη αυγοθήκη
 • Σνακ για γάτες ή ξηρά τροφή

Οδηγίες

Γεμίζετε με μερικά σνακ για γάτες ή ξηρά τροφή τις εσοχές της αυγοθήκης και αφήστε τη γατούλα σας να τα ψαρέψει. Οι γάτες με πιο παχουλά ποδαράκια ίσως να το βρουν πιο δύσκολο.

Για να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας, μπορείτε επίσης να γεμίσετε την αυγοθήκη με μικρές χάρτινες μπάλες ή να αφήσετε το καπάκι σχεδόν κλειστό.

Κουτί σκαψίματος με φελλούς από μπουκάλια κρασιού

Αν σας αρέσει να πίνετε κρασί, μπορείτε να φτιάξετε ένα δωράκι για τη γάτα σας με τους φελλούς που έχουν απομείνει. Είναι ιδανικοί για να γεμίσετε με αυτούς ένα κουτί σκαψίματος.

Υλικά

 • Μια άδεια κούτα
 • 15 έως 20 φελλοί
 • Σνακ για γάτες ή ξηρά τροφή

Οδηγίες

Για το κουτί σκαψίματος θα χρειαστείτε ένα κουτί από χαρτόνι ή ένα μικρό πλαστικό κουτί αποθήκευσης που μπορείτε να αγοράσετε σε οποιοδήποτε κατάστημα με κατασκευαστικά υλικά.

Στη συνέχεια, απλά γεμίστε το κουτί με τους φελλούς και προσθέστε ξηρά σνακ ή ψιλοκομμένα στικ μάσησης. Εάν η γάτα σας τρώει ξηρά τροφή, μπορείτε επίσης να της σερβίρετε ολόκληρο το γεύμα στο κουτί σκαψίματος.

Προσοχή: Μετά από λίγο ενδέχεται να συσσωρευτούν σκόνη, ψίχουλα φαγητού και τρίχες γάτας μέσα στο κουτί σκαψίματος. Για λόγους υγιεινής, αντικαθιστάτε τακτικά τα χαρτόκουτα και να ξεπλένετε τα πλαστικά κουτιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι φελλοί πρέπει επίσης να καθαρίζονται αρκετά συχνά– ιδανικά με νερό και υγρό απορρυπαντικό.

Για το κουτί σκαψίματος, ως εναλλακτική λύση στους φελλούς κρασιού, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάστανα ή χάρτινες μπάλες.

DIY καλάμι ψαρέματος με φελλούς

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φελλούς κρασιού για να φτιάξετε ένα καλάμι ψαρέματος για την μικρή τίγρη του σπιτιού σας. Για αυτό θα χρειαστείτε λίγα περισσότερα αξεσουάρ, αλλά η γάτα σας θα λατρέψει το παιχνίδι με τους φελλούς που θα της έχετε φτιάξει μόνοι σας.

Υλικά

 • Ένας φελλός
 • Ένα λεπτό ξυλαράκι
 • Νήμα
 • Κουδουνάκι
 • Φτερά
 • Ψαλίδι
 • Σφυρί
 • Ένα μεγάλο καρφί
 • Μια μακριά βελόνα
 • Μια κατσαρόλα με ζεστό νερό

Οδηγίες

Αρχικά, βράζετε τον φελλό σε μια κατσαρόλα με νερό για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αυτό διευκολύνει το τρύπημα του φελλού. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα καρφί και ένα σφυρί για να ανοίξετε μια τρύπα κατά μήκος του φελλού.

Κόψτε ένα κομμάτι μάλλινο νήμα μήκους περίπου ενός μέτρου. Περάστε το μάλλινο νήμα μέσα από τον φελλό με τη βελόνα. Στη συνέχεια, δέστε το κορδόνι στην κάτω πλευρά του φελλού, έτσι ώστε να μην μπορεί να γλιστρήσει. Αφήστε όμως περίπου δέκα εκατοστά από το μάλλινο νήμα να προεξέχει, για να μπορέσετε αργότερα να στερεώσετε το κουδουνάκι και τα φτερά σε αυτό.

Στερεώστε τη μακρύτερη άκρη του μάλλινου νήματος στην κορυφή του φελλού στο ξύλινο ραβδί.

Μπορείτε τώρα να διαμορφώσετε την κάτω πλευρά του φελλού όπως θέλετε. Δέστε κι άλλα μάλλινα νήματα διαφορετικών χρωμάτων και στερεώστε το κουδουνάκι και τα φτερά και voilá! Το καλάμι ψαρέματος για τη γατούλα σας είναι έτοιμο.

πηγή: zooplus

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE