0

Αστέρια που πέφτουν, κομήτες που «σβήνουν», ο γαλαξίας, το σέλας… Αποτύπωσαν με τον φακό τους τη «μαγεία» του διαστήματος και βραβεύθηκαν για αυτό, στον διαγωνισμό φωτογραφίας αστρονομίας.

Ο εν λόγω διαγωνισμός, που διοργανώνει το Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, έγινε για 14η χρονιά. Συνολικός νικητής αναδείχθηκε ο Τζέραλντ Ρίμαν, χάρη στη φωτογραφία του κομήτη Λέοναρντ που έβγαλε.

Ο εν λόγω κομήτης ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2021 από τον αστρονόμο Γκρεγκ Λέοναρντ και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών αστροφωτογράφων. Όμως, ήταν ο Τζέραλντ Ρίμαν εκείνος που την ημέρα των Χριστουγέννων τράβηξε μια φωτογραφία η οποία εντυπωσίασε τους κριτές τους διαγωνισμού.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία καταγράφει τη δραματική στιγμή στη “ζωή” ενός κομήτη, όταν τμήμα της ουράς του χωρίζεται, αφού χτυπηθεί από ηλιακά σωματίδια υψηλής ταχύτητας. «Ήμουν πολύ τυχερός που ήταν εξαιρετικός ο καιρός την ώρα που άνοιξα την οροφή του παρατηρητηρίου», δήλωσε ο νικητής του διαγωνισμού φωτογραφίας. «Διαπίστωσα ότι η ουρά του κομήτη φαινόταν δραματική στην πρώτη εικόνα που τράβηξα, οπότε αποφάσισα να επεκτείνω το οπτικό πεδίο με μια δεύτερη φωτογραφία. Και τότε συνέβη η αποσύνδεση», συμπλήρωσε. 

Από τις πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες που βραβεύθηκαν στις διάφορες κατηγορίες του διαγωνισμού ήταν εκείνη με τίτλο «το μάτι του Θεού». Αυτή η φωτογραφία, του Weitang Liang, αναδείχθηκε κορυφαία στην κατηγορία «Αστέρια και νεφέλωμα». 

«Υπάρχει πραγματικό βάθος σε αυτή τη φωτογραφία. Θα μπορούσα να κοιτάζω το “μάτι” για πάντα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στιβ Μαρς, κριτής του διαγωνισμού.

πηγή: lifo

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE