0

Η αποξηραμένη βαλεριάνα έχει ένα κοινό στοιχείο με τη νεπέτα (catnip): και τα δύο είναι από τα αγαπημένα φυτά των γατών μας. Δεν είναι τυχαίο που και τα δύο ποώδη φυτά είναι γνωστά ως «ναρκωτικά της γάτας». Γιατί όμως οι γάτες αντιδρούν ευφορικά στη μυρωδιά των παιχνιδιών με βαλεριάνα κτλ., ενώ η δυσάρεστη μυρωδιά τους κάνει τους ανθρώπους να σουφρώνουν τη μύτη τους;

Χρήσιμες πληροφορίες: Η βαλεριάνα και η δράση της

Έξι στοιχεία σχετικά με τη βαλεριάνα για γάτες

  • Όλοι οι τύποι βαλεριάνας περιέχουν αιθέρια έλαια που μυρίζουν έντονα μετά την αποξήρανση.
  • Σε παιχνίδια για γάτες χρησιμοποιείται «γνήσια ρίζα βαλεριάνας» από γνήσια βαλεριάνα (Valeriana officinalis) .
  • Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δυσάρεστη τη μυρωδιά του αποξηραμένου φυτού – τους θυμίζει παλιές κάλτσες ή μάλλον βρώμικες πατούσες.
  • Το τσάι βαλεριάνας έχει ηρεμιστική δράση στους ανθρώπους και συμβάλλει σε έναν ήρεμο ύπνο.
  • Μερικές γάτες λατρεύουν τη βαλεριάνα – άλλες δεν ενδιαφέρονται καν για το συγκεκριμένο βότανο.
  • Μερικές μεγαλόσωμες γάτες οδηγούνται σε έκσταση με τη βαλεριάνα.

Γι’ αυτό οι γάτες αγαπούν τη βαλεριάνα

Η βαλεριάνα έχει μια ηρεμιστική δράση σε πολλούς ανθρώπους – στις γάτες έχει συχνά το αντίθετο αποτέλεσμα. Μόλις οι γάτες μυρίσουν το βότανο, «ποιος τις πιάνει»! Χώνουν τη μούρη τους σε αυτό, αρχίζουν να βγάζουν σάλια ή να γουργουρίζουν στο αντικείμενο του πόθου τους. Μερικές τρέχουν στο σπίτι ή στον κήπο σαν να τις τσίμπησε ταραντούλα. Άλλες συμπεριφέρονται σαν να έχει θολώσει τις αισθήσεις τους το άρωμα – σαν να είναι μεθυσμένες. Αυτή η συμπεριφορά έγκειται στα αρωματικά συστατικά της ρίζας βαλεριάνας. Αυτά θυμίζουν στις γάτες ορισμένες ορμόνες που εκπέμπουν οι θηλυκές γάτες κατά την εποχή του ζευγαρώματος. Αλλά γιατί μερικές γάτες λατρεύουν αυτή τη μυρωδιά, ενώ σε άλλες είναι παγερά αδιάφορη; Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη εξηγήσεις για τα πάντα σχετικά με τις γάτες και τη βαλεριάνα. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές γιατί οι ευνουχισμένοι γάτοι και οι θηλυκές γάτες αντιδρούν στη μυρωδιά. Εάν η γάτα δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον, τότε πρόκειται κυρίως για πολύ νεαρά ή ηλικιωμένα ζώα.

Πρακτικές συμβουλές για γάτες και βαλεριάνα

Ποικιλία: Απόλαυση βαλεριάνας

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια για γάτες γεμισμένα με βαλεριάνα. Ένα μικρό μειονέκτημα σε σύγκριση με τη νεπέτα (catnip): Η βαλεριάνα μυρίζει πολύ πιο δυσάρεστα σε εμάς τους ανθρώπους. Αλλά αν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα «αρωματικό δώρο» στη γάτα σας, θα την κάνετε σίγουρα πολύ χαρούμενη, ιδίως αν της αρέσει η βαλεριάνα. Υπάρχει τεράστια ποικιλία για να επιλέξετε: υπάρχουν μαξιλάρια βαλεριάνας σε πολλά χρώματα και μεγέθη, καθώς και διάφορα παιχνίδια βαλεριάνας. Ορισμένες γάτες ενθουσιάζονται και με σπρέι που ενθαρρύνουν το παιχνίδι. Αν θέλετε, μπορείτε να κατασκευάσετε μόνοι σας ένα παιχνίδι βαλεριάνας.

Για το σκοπό αυτό, γεμίστε μια παλιά βαμβακερή κάλτσα με ένα μείγμα από αποξηραμένο ρύζι και δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίζα βαλεριάνας. Αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε για παράδειγμα από το φαρμακείο. Αντί για ρύζι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικό γεμίσματος για μαξιλάρια. Τα μαξιλάρια βαλεριάνας που διατίθενται στο εμπόριο είναι συχνά γεμισμένα με όλυρα. Στη συνέχεια δέστε την κάλτσα σφιχτά. Και το παιχνίδι μπορεί να ξεκινήσει! Ανεξάρτητα από το αν αγοράσετε το παιχνίδι ή αν το φτιάξατε μόνοι σας: Μην αφήνετε τη γάτα σας χωρίς επίβλεψη, ενώ παίζει. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να καταπιεί μεγάλες ποσότητες βαλεριάνας ή υλικού γεμίσματος.

Συμβουλές σχετικά με βαλεριάνα για γάτες

Μετά από περίπου δέκα λεπτά διασκέδασης απομακρύνετε το παιχνίδι από τη γάτα. Έτσι, παραμένει η γοητεία του παιχνιδιού. Διότι αν έχετε μαξιλάρια βαλεριάνας κλπ. μόνιμα στο σπίτι, η γάτα σύντομα θα χάσει το ενδιαφέρον της γι’ αυτά. Είναι καλύτερα να κρατάτε μαξιλάρια κλπ. με βαλεριάνα σε αεροστεγές δοχείο. Μετά το παιχνίδι, αφήστε τα να στεγνώσουν καλά, αν η γάτα σας τα έχει σαλιώσει. Σπάνια συμβαίνει, αλλά: Εάν η γάτα σας αντιδρά επιθετικά στη βαλεριάνα, μην της δίνετε παιχνίδια ή μαξιλάρια με το συγκεκριμένο αποξηραμένο βότανο. Δεδομένου ότι έχει διεγερτική δράση στις περισσότερες γάτες, δεν είναι κατάλληλη για σκόπιμη χαλάρωση πριν από ταξίδι ή άλλα συναρπαστικά γεγονότα.

Η γάτα σας δεν ενδιαφέρεται για βαλεριάνα ή «γατόχορτο»; Δοκιμάστε το ιαπωνικό catnip, γνωστό και ως Silver Vine ή Matatabi.

Είναι η βαλεριάνα τοξική για τις γάτες;

Μερικές γάτες δοκιμάζουν αποξηραμένη βαλεριάνα όταν την παίρνουν στα πόδια τους. Ωστόσο, η βαλεριάνα δεν είναι τοξική για τις γάτες. Παρόλα αυτά, οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε μεγάλες ποσότητες βαλεριάνας, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και εμετό. Η πολλή βαλεριάνα μπορεί να βλάψει το συκώτι της γάτας. Για άλλη μια φορά ισχύει: η μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης μπορεί να την κάνει τοξική! Εάν η γάτα σας έχει φάει μόνο ένα μικρό κομμάτι βαλεριάνας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την υγεία της. Η κατάποση ωστόσο του υλικού πλήρωσης παιχνιδιών μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Γι’ αυτό να έχετε τη γάτα υπό την επίβλεψή σας, όταν της δίνετε ένα παιχνίδι βαλεριάνας. Έτσι μπορείτε να παρέμβετε, εάν η γάτα καταστρέφει τις ραφές. Παρεμπιπτόντως: Αν και η βαλεριάνα ονομάζεται συχνά «ναρκωτικό της γάτας», δεν είναι εθιστική.

πηγή: zooplus

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE