0

Ίσως το πιο αφράτο και μαζί τραγανό τυρόψωμο! Φτιάχνεται με μόλις τέσσερα βασικά υλικά, αλλά η νοστιμιά του θα σας καταπλήξει!

Υλικά

Μερίδες: 6-8
 1 κιλό αλεύρι, μαλακό
 30 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
 2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
 1 κουτ. γλυκού αλάτι
 1 φλιτζ. τσαγιού αγελαδινό βούτυρο (περίπου 250 γρ.), λιωμένο
 750 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το θρακιώτικο τυρόψψμο, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά στο 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο.
  3. Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  4. Την αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  5. Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε 6-8 κομμάτια.
  6. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια και απλώνουμε το ένα κομμάτι ζύμης.
  7. Το βρέχουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και το πιέζουμε με τα χέρια μας (όχι με πλάστη), μέχρι να ανοίξει σε σχετικά λεπτό φύλλο.
  8. Πασπαλίζουμε το φύλλο με φέτα.
  9. Επαναλαμβάνουμε με το επόμενο κομμάτι ζύμης και το βάζουμε πάνω από το πρώτο φύλλο.
  10. Το πασπαλίζουμε κι αυτό με φέτα.
  11. Συνεχίζουμε μέχρι να ανοίξουμε όλα τα κομμάτια ζύμης και τα τοποθετούμε όλα το ένα πάνω στο άλλο, πασπαλισμένα το καθένα με φέτα.
  12. Δεν ξεχνάμε κάθε τόσο να ραντίζουμε τα φύλλα όσο τα ανοίγουμε, με λιωμένο βούτυρο.
  13. Φέρνουμε στο κέντρο όλες τις άκρες αυτού του πολλαπλού φύλλου, καλύπτοντας τη φέτα.
  14. Το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο ώστε το δίπλωμά τους να έρθει προς τα κάτω και το πιέζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να απλώσει καλά (περίπου 25 x 30 εκ.).
  15. Το αλείφουμε με άφθονο λιωμένο βούτυρο.
  16. Βουτυρώνουμε ένα ευρύχωρο ταψί και ακουμπάμε εκεί το τυρόψωμο.
  17. Ψήνουμε, το θρακιώτικο τυρόψωμο, σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να αφρατέψει.

πηγή: gastronomos

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE