0

Μια πεντανόστιμη, λαχταριστή, ελληνική, πίτα ολικής με κοτόπουλο. Τραγανή, μυρωδάτη, το τέλειο ορεκτικό για τα τραπέζια σας.

ΥΛΙΚΑ

Ελαιόλαδο
250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γρ. κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
2 καρότα, τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 κιλό κοτόπουλο, βρασμένο και ξεψαχνισμένο
200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
1 κ.γ. κάρυ, σε σκόνη
2 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
¼ ματσάκι δυόσμου, ψιλοκομμένο 
5 χωριάτικα φύλλα, ολικής
Για το πασπάλισμα
Μαυροσούσαμο
Λευκό σουσάμι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  2. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το καρότο και το σέλερι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο λάδι ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, το κοτόπουλο, το κεφαλοτύρι, το κάρυ, το θυμάρι και τον δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε και φορώντας γάντια μιας χρήσης, ανακατεύουμε μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
  5. Λαδώνουμε το κάτω μέρος ενός στρογγυλού ταψιού, διαμέτρου 30 εκ. Τοποθετούμε το ένα φύλλο, το λαδώνουμε, τοποθετούμε άλλο ένα σταυρωτά και λαδώνουμε ξανά.
  6. Αδειάζουμε μέσα τη μισή ποσότητα από τη γέμιση, προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα, με τον ίδιο τρόπο που βάλαμε και τα άλλα.
  7. Κόβουμε με ένα ψαλίδι τα φύλλα που προεξέχουν, αφήνοντας λίγο μάκρος για να μπορούμε να τα γυρίσουμε στο τέλος και να φτιάξουμε τον κόθρο. Λαδώνουμε το πάνω φύλλο, γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και χαράζουμε με ένα ίσιο μαχαίρι σε τρίγωνα.
  8. Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο και λευκό σουσάμι και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να χρυσαφίσουν τα φύλλα.
  9. Μόλις είναι έτοιμη η πίτα, αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

Tip

  1. Αφήνουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά να κρυώσουν καλά πριν τα προσθέσουμε σαν γέμιση, για να μην πανιάσουν τα φύλλα.
  2. Αν θέλουμε να δώσουμε πιο πολύ γεύση στο κοτόπουλο, μπορούμε να το βράσουμε με ζωμό και λίγο κάρυ.

πηγή: giorgostsoulis

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE