0

Τα νέας γενιάς καλώδια USB-C 2.1 από ότι φαίνεται είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά από διάφορους κατασκευαστές, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για τη φόρτιση των κινητών, των φορητών υπολογιστών ή άλλων συσκευών. 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Tom’s Hardware, η εταιρεία Club3D λανσάρισε μία σειρά καλωδίων USB-C που είναι ικανά να παραδώσουν έως και 240W ισχύος, δηλαδή κάτι παραπάνω από διπλάσια από τη μέγιστη ισχύ 100W που μπορούν να παραδώσουν τα σημερινά καλώδια USB-C. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τους χρήστες φορητών υπολογιστών και κινητών που αξιοποιούν το USB-C για τη φόρτιση τους, καθώς οι μπαταρίες που φέρουν θα είναι σε θέση να φορτίσουν σημαντικά πιο γρήγορα.

Η εταιρεία Club3D λανσάρισε τρεις τύπους καλωδίων, με τους δύο να μπορούν να μεταδώσουν ισχύ, δεδομένα και βίντεο και τον πρώτο να περιορίζεται στην παράδοση ισχύος και στη μεταφορά δεδομένων, αν και με μικρότερη ταχύτητα (USB 2.0).

Να θυμίσουμε, ότι τον Μάιο του 2021, το USB Implementers Forum (USB-IF) ανακοίνωσε την προδιαγραφή USB-C v2.1, η οποία αξιοποιεί το πρότυπο EPR (Extended Power Range). Το συγκεκριμένο πρότυπο επιτρέπει την παράδοση ισχύος έως και 240W, δηλαδή έως και 48V στα 5A, μέσω USB-C.

Για την ιστορία, στο Mobile World Congress (MWC) 2022 η Oppo είχε ανακοινώσει τον 240W SuperVooc φορτιστή της, ο οποίος μπορεί να γεμίσει μια μπαταρία των 4500mAh σε μόλις εννέα λεπτά. Για την ώρα, το peak που έχουμε δει σε smartphones είναι το 11T Pro της Xiaomi στα 120W και το IQOO 7 της Vivo επίσης στα 120W.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» όσον αφορά τα νέα αυτά καλώδια, αφού δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα USB-C των 240W θα προσφέρουν και γρήγορες ταχύτητες. Για παράδειγμα το τριών μέτρων καλώδιο της Club3D έχει ταχύτητες…USB 2.0, αφού μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με μόλις 480Mbps.

Ευτυχώς, το USB Implementers Forum ζητά από τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τα νέα της ξεκάθαρα λογότυπα, για να ξέρει ο καταναλωτής αν το καλώδιο του υποστηρίζει 240W, 40Gbps ή και τα δύο.

πηγή: unboxholics

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE