0

Guy Freixe – Θέατρο του Ήλιου “Οι Κωμωδίες του Σαίξπηρ”
Εργαστήριο Θεατρικής Πρακτικής
Ναύπλιο, 9-13 Μαΐου 2022

To Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πράξη και Διδακτική» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το ερευνητικό έργο «Genesis: Genetic Research & Digital Visualization in the Performing Arts», διοργανώνει στο Ναύπλιο το Εργαστήριο Θεατρικής Πρακτικής «Οι κωμωδίες του Shakespeare» από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2022, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Franche-Comté και ιστορικού πρωταγωνιστή του «Θεάτρου του Ήλιου», Guy Freixe.

Στο Εργαστήριο θα συμμετάσχουν κατά προτεραιότητα φοιτητές και φοιτήτριες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θέατρο και Κοινωνία», ύστερα από επιλογή.

Οι συναντήσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στη γαλλική γλώσσα και θα υπάρξει μετάφραση στα ελληνικά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Εργαστήριο «Οι κωμωδίες του Shakespeare»

Α) Στόχοι:

  • Προσέγγιση του σύμπαντος της σαιξπηρικής κωμωδίας
  • Εξοικείωση με το παίξιμο με μάσκα
  • Εμβάθυνση στους χαρακτήρες μέσα από τη σωματική τους δυναμική
  • Τεχνικές εξωτερίκευσης των δραματικών καταστάσεων
  • Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ παράστασης και μουσικής και αναζήτηση του «μουσικού σώματος»

Β) Περιεχόμενο

Το Εργαστήριο θα εστιάσει στη Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ, την οποία θα προσεγγίσει ερευνητικά μέσω της μεθόδου εργασίας του «Θεάτρου του Ήλιου» της Ariane Mnouchkine.

Ειδικότερα, η μέθοδος της Μνουσκίν περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

  1. Σωματική προετοιμασία: καθημερινή προπόνηση, με στόχο τη σωματική και συναισθηματική προετοιμασία του/της ηθοποιού. Εργασία ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης σώματος, ασκήσεις που αποσκοπούν στη δόμηση της δυναμικής του σώματος μέσα από την ανάλυση των νόμων της κίνησης.
  2. Αυτοσχεδιασμός και ανακάλυψη της μάσκας: Εισαγωγή και μύηση στο παίξιμο με μάσκα, αρχικά με τη χρήση της ουδέτερης μάσκας και στη συνέχεια με τις εκφραστικές μάσκες της ιταλικής παράδοσης της commedia dell’arte και του μπαλινέζικου παραδοσιακού θεάτρου τοπένγκ. Η εργασία πάνω στη μάσκα θα εφαρμοστεί με γνώμονα τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις της σαιξπηρικής Δωδέκατης Νύχτας.
  3. Εργασία πάνω στις σκηνές: κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα θα κληθεί να επεξεργαστεί δύο χαρακτήρες από το έργο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συλλογική δημιουργική προσέγγιση του έργου.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Guy Freixe | Διάλεξη: 
Η δημιουργική διαδικασία στο «Θέατρο του Ήλιου»
Δευτέρα 9 Μαΐου 2022
Ώρα 19.00
Αίθουσα Λήδα Τασοπούλου
Κεντρικά Διδακτήρια
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Ναύπλιο
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Ποιος είναι ο Guy Freixe;

Ο Guy Freixe είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και πανεπιστημιακός καθηγητής της θεωρίας και πράξης του θεάτρου στο γαλλικό Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας Franche-Comté (Besançon). Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Jacques Lecoq και εργάστηκε ως ηθοποιός στο «Θέατρο του Ήλιου» (Théâtre du Soleil) της Ariane Mnouchkine από το 1981 έως το 1987, όπου πρωταγωνίστησε στoν «κύκλο Σαίξπηρ»: Ριχάρδος Γ΄Η Δωδέκατη ΝύχταΕρρίκος Δ΄, καθώς και στο έργο Η φοβερή πλην ημιτελής ιστορία του Νορόντομ Σιχανούκ, βασιλέως της Καμπότζης της Hélène Cixous.

Ως σκηνοθέτης έχει ανεβάσει με το θεατρικό σχήμα Théâtre du Frêne περίπου τριάντα παραστάσεις τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό.

Ο καθηγητής Freixe διαθέτει πολυετή διδακτική πείρα εντός και εκτός Γαλλίας. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε πολλές γλώσσες. Μεταξύ των σημαντικότερων βιβλίων του συγκαταλέγονται τα: Ο ηθοποιός και τα είδωλά του, (Deuxième époque, 2022)· Η σκηνική μάσκα στην αρχαιότητα (Deuxième époque, 2022)· Το σώμα, οι κρυφές του διαστάσεις (Deuxième époque, 2017)· Copeau-Lecoq-Mnouchkine. Ένα χρονολόγιο της υποκριτικής τέχνης (L’Entretemps, 2014)· Οι ουτοπίες της μάσκας στις ευρωπαϊκές σκηνές του εικοστού αιώνα, (Βραβείο Ένωσης Κριτικών 2011, ως το καλύτερο θεατρολογικό σύγγραμμα, L’Entretemps, 2010).

Όροι συμμετοχής

Υποβολή συμπληρωμένης αίτησης έως τις 3 Μαΐου 2022 στο email: genesisproject.uop@gmail.com. Οι υποψήφιοι/ες θα ενημερωθούν με προσωπικό ηλεκτρονικό μήνυμα αναφορικά με την έγκριση ή μη της συμμετοχής τους έως τις 5 Μαΐου 2022.

Υπεύθυνα μέλη ΔΕΠ:
Μαρία Βελιώτη, Γιάννης Λεοντάρης, Έλενα Παπαλεξίου

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE