0

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει μια φοβερή συνταγή, κατάλληλη για κυρίως πιάτο, που μπορείτε να εντάξετε και στο χριστουγεννιάτικό σας μενού και όχι μόνο! Ρολό χοιρινό με προσούτο και μανιτάρια, χωρίς γλουτένη.

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά χοιρινό λαιμό, ανοιγμένο σε ρολό
Για τη γέμιση
50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι, μουλιασμένα σε 200 ml νερό για 20 λεπτά
200 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
50 ml κονιάκ
2 κ.γ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
10 φέτες προσούτο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C πάνω-κάτω.
  2. Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε με ένα χαρτί και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε για 3 λεπτά το κρεμμύδι, ρίχνουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το θυμάρι και σοτάρουμε άλλα 3 με 4 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε για άλλα 2 με 3 λεπτά.
  4. Απλώνουμε το ρολό στον πάγκο εργασίας, το λαδώνουμε, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια, το τυλίγουμε σφιχτά και το δένουμε σε 5 σημεία με ένα σχοινάκι.
  5. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το ρολό απέξω, το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, το οποίο έχουμε βάλει σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε για 1 λεπτό από την κάθε μεριά, μέχρι να πάρει χρώμα.5Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα, τοποθετούμε το ρολό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, ψήνουμε για 1μιση ώρα στους 180°C πάνω-κάτω, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 20 με 30 λεπτά στους 190°C πάνω-κάτω.
  6. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, βγάζουμε το σχοινάκι και κόβουμε σε μερίδες.
  7. Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου ή πουρέ.

πηγή: giorgostsoulis

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

More in LIFE