0

Μία σημαντική διάκριση για τον καθηγητή Μοριακής Βιολογίας και Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, Νεκτάριο Ταβερναράκη. Έχοντας διανύσει μία μακρά πορεία στον χώρο της επιστήμης και ειδικότερα της βιολογίας, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης γίνεται ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology – EIT). Πρόκειται για μία «προσθήκη» στο βιογραφικό του κ. Ταβερναράκη, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας έχει επιτελέσει σημαντικό επιστημονικό έργο.

«Επιθυμώ να συνεισφέρω στην ενδυνάμωση της καινοτομίας»

Ο ίδιος δήλωσε σχετικά: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την εκλογή μου στη θέση του προέδρου του ΕΙΤ, που αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο έμπειρο δίκτυο καινοτομίας της Ευρώπης. Η ένταξή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, με έφερε σε επαφή με ένα ακμάζον οικοσύστημα που απαρτίζεται από ανθρώπους που διαπρέπουν στον τομέα της καινοτομίας, κορυφαίους φοιτητές και συνεργάτες που εργάζονται μαζί για τη συνδιαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Αναμφίβολα, η καινοτομία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο για την επίλυση μερικών από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Στην πρωτόγνωρη εποχή που διανύουμε, επιθυμώ, με τη σειρά μου, να συνεισφέρω στην περαιτέρω ενδυνάμωση της καινοτομίας στην Ευρώπη, διευρύνοντας το οικοσύστημά μας και αυξάνοντας τον αντίκτυπό μας, εργαζόμενοι συλλογικά με οδηγό την ευημερία και την εφορία της ηπείρου μας».

Σύμφωνα με το καταστατικό, τα ηνία του Ινστιτούτου θα αναλάβει από τον Ιούλιο του 2022 με βασικό καθήκον να ηγηθεί των δράσεων του ΕΙΤ. Ο ίδιος, εδώ και δύο χρόνια είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συγκεκριμένη θέση, έχοντας μάλιστα σκληρό ανταγωνισμό, αφού «διαγωνίστηκε» με επίσης αξιόλογους συναδέλφους του, με εξαιρετικά επιστημονικά και διοικητικά επιτεύγματα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με την ανακοίνωση της απόφασης, η απερχόμενη πρόεδρος του ΕΙΤ, Gioia Ghezzi, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που ο Νεκτάριος Ταβερναράκης αναλαμβάνει το ρόλο του επόμενου προέδρου του EIT. Αναμφίβολα, η πλούσια εμπειρία του και η αφοσίωσή του στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ευρώπης, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της φιλοδοξίας του EIT να ενισχύσει την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της Ευρώπης».

Η αποστολή του ΕΙΤ

Βασική αποστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας είναι η χάραξη της στρατηγικής και η επιλογή, η υποστήριξη και η αξιολόγηση των «Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας». Εκείνος, με τη βοήθεια των 15 μελών του συμβουλίου, λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις, αφού αποτελούν το ανώτατο όργανο διοίκησης του ΕΙΤ.

Ταυτόχρονα, το ΕΙΤ αποτελεί μια μοναδική πρωτοβουλία της ΕΕ, καθώς μέσα από τις δράσεις και τις αποφάσεις του, στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας στην Ευρώπη, μέσω της διασύνδεσης και της συνεργασίας των επιχειρήσεων, των ακαδημαϊκών και των ερευνητικών ιδρυμάτων (Τρίγωνο της Γνώσης), για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη.

πηγή: greek.vema

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE