0

Καθαρά Δευτέρα χωρίς τους θεϊκούς της μεζέδες δεν νοείται. Ο αετός μπορεί και να μείνει προσγειωμένος ένεκα καιρικών συνθηκών ή τράφικ στον εναέριο χώρο, αλλά οι γεύσεις θ’ απογειωθούν και η ποικιλία των εδεσμάτων θ’ απλώσει στο τραπεζομάντηλο ίσαμε την περηφάνεια της νοικοκυράς. Και μια και οι οδηγίες της νηστείας, αποκλείουν κλασικές επιλογές νόστιμων μεζέδων, μέσα στους αιώνες έχει επιστρατευετεί η δημιουργικότητα προκειμένου με λιγότερες επιλογές να γίνουν εξαιρετικά πιάτα. Η αφαίρεση υλικών και η στένευση των ορίων που οφείλει να κινηθεί ο μάγειρας, ευτυχώς καταλήγει σε πιο μονοσήμαντες δημιουργίες με χαρακτήρα και γευστικό στίγμα. Και οι κλασικοί μεζέδες στα Κούλουμα είναι απ’ τις κορυφαίες γεύσεις της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

Κρίση, ξεκρίση, ο καλός μεζές δεν είναι θέμα χρημάτων, όσο θέμα τέχνης, κεφιού να μαγειρέψεις σωστά και καλού γούστου στις επιλογές.

Η πλάκα δε είναι ότι όσο κι αν το φαγητό κρατάει σε εύρος και σε διάρκεια, η ώρα του γλυκού είναι ιερή και (ευτυχώς) εντελώς μονοσήμαντη! Χαλβάς και τέλος! Ούτε φιοριτούρες, ούτε περιστροφές, η κορύφωση της τελετουργίας είναι σχεδόν πάντα ένας καλός χαλβάς “του μπακάλη” στο τραπέζι, όποια κι’αν ήταν η γευστική διαδρομή που έφτασε το τραπέζι εκεί.

Έτσι, επιλέξαμε μερικές νόστιμες ιδέες για τα δικά σας σπιτικά Κούλουμα που περιλαμβάνουν τόσο κλασικές παραδοσιακές προτάσεις, όσο και πρωτότυπες, που θα κάνουν την διαφορά σε ένα τραπέζι. Η γνώμη μας είναι να κάνετε ένα μιξ, απ’ τους προβλέψιμους μεζέδες στις εκδοχές που παρουσιάζουμε και να προσθέσετε μια ή δύο απ’ τις πιο πρωτότυπες ιδέες για να δώσετε στίγμα και χαρακτήρα στο τραπέζι σας. Με την έννοια ότι σε όλα τα Καθαροδευτεριάτικα τραπέζια θα υπάρχει ταραμοσαλάτα, αλλά το δικό σας θα το θυμηθούν επειδή βγάλατε εκτός από την καλύτερη ταραμοσαλάτα όλων των εποχών και καπονάτα ή κριθαρότο με γαρίδες ή χταποδάκι στιφάδο και κλέψατε την παράσταση.

Ρεγγοσαλάτα

Ο απόλυτος μεζές για την περίσταση είναι η μαγευτική ρεγγοσαλάτα της κυρίας Άννας. Όποιος δεν έχει δοκιμάσει, απλά δεν έχει ζήσει! Είναι γευστικά “παρθένος”, εν καιρώ νηστείας και αυτό είναι σχεδόν αμαρτία!

Ταραμοσαλάτα

Το κλάσικ της ημέρας, το κέντρο του τραπεζιού, η επίτημη θεότης της εορτής είναι η αφράτη ταραμοσαλάτα της Ευγενίας, μόνο με λάδι. Δε ξεφουρνίστηκε ακόμη λαγάνα που να μην θέλει να κάνει τζακούζι μέσα της!

Χούμους

Το ντιπ που κατέκτησε τον κόσμο προερχόμενο απ’ τη Μέση Ανατολή, είναι πλέον πολύ δημοφιλές και στην Ελλάδα! Εδώ σας έχουμε γνήσια Παλαιστινιακή συνταγή hummus εύκολη και πεντανόστιμη.

Κυπριακή ταχινοσαλάτα

Μια και περιδιαβαίνουμε στη Μέση Ανατολή, να πεταχτούμε και μέχρι την Κύπρο και να δοκιμάσουμε την κλασική ταχινοσαλάτα της! Δυο λεπτά υπόθεση είναι άλλωστε, έχουμε και βίντεο να τα κάνει όλα εύκολα!

Μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα και ταχίνι

H ιδανική μελιτζανοσαλάτα, είναι αυτή όπου κυριαρχούν τα αρώματα της καπνισμένης μελιτζάνας. Μια τέτοια εκδοχή έχουμε εδώ, με έξτρα μπόνους το παιχνίδισμα απ’ το λίγο ταχίνι, τόσο-όσο, και το ήπιο σκόρδο για να μην καπελώσει τη μελιτζάνα!

Η βελούδινη, κρεμώδης καπνιστή μελιτζανοσαλάτα του Hannover

Μια διαφορετική μελιτζανοσαλάτα σε λογική μαγιονέζας με έντονα καπνιστή γεύση απ’ τη συνταγή του αγαπημένου Ηannover Restaurant στη Μάνη.

Ντιπ ταχινιού με σπανάκι

Πήγατε τη λαγάνα σας να βουτήξει σε τόσα ντιπ οικεία, δώστε της και μια δόση περιπέτειας να πάρει το χρωματάκι της το πράσινο, να νιώσει οικολόγα και βήγκαν και όλα αυτά τα μοδάτα. Εδώ σας έχουμε το απροσδόκητο ντιπ με σπανάκι και ταχίνι και το κουκουναράκι το καβουρντισμένο από πάνω, να σπάει τη μονοτονία στη μπουκιά, άντε να δοκιμάσετε και κάτι νέο επιτέλους!

Φάβα

Για να ολοκληρώσουμε στα ντιπ, πάμε και στη βελούδινη φάβα μου με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια με κουκουνάρι, που την πήραμε απ’ το χωριό με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το λεμονάκι και της μάθαμε γαλλικά και πιάνο να στέκεται στα καλύτερα σαλόνια και να κάνει γκουρμεδοπαρέες. Άπαιχτη, σέξι και κυρία!

Πικάντικοι Γίγαντες

Για να βάλουμε και κανένα όσπριο στο τραπέζι, οι πικάντικοι γίγαντες με γκρέιπφρουτ που κάνω, θα σας στείλουν αδιάβαστους! Διαβάστε και όλα τα μυστικά που γράφω στη συνταγή, γιατί βοηθάνε στην τεχνική του να κάνετε νόστιμα όσπρια.

Σαλάτα Οσπρίων

Μια και θα έχουν περάσει 10 τουλάχιστον μέρες απ’ την Τσικνοπέμπτη και θα έχετε στεγνώσει από πρωτεΐνες, ένα κοκτέιλ από όσπρια σε σαλάτα έρχεται να σας σώσει στην εκκίνηση της νηστείας, να μπορέσετε ν’ αντέξετε!

Χάντρες Λαδερές

Οι χάντρες λαδερές είναι συνήθως μια καλοκαιρινή συνταγή, αλλά με τις κατεψυγμένες χάντρες του Μπάρμπα Στάθη, γίνονται κάθε εποχή υπέροχες, όπως διαπιστώσαμε στο τεστ που θα διαβάσετε. Άσε που θα σας διηγηθώ στο βίντεο της συνταγής πως τις θυμάμαι απ’ τη γιαγιά μου. Θα σας δώσουν αίσθηση καλοκαιρινή και θα γλυκάνουν το τραπέζι σας ! Αλλά όχι τόσο βέβαια, που να μην έχετε ανάγκη τον χαλβά του Όλυμπου στο τέλος!

Ρεβιθάδα Νεοτερική

Μια και πιάσαμε τα όσπρια, που θα πάτε χρονιάρες μέρες χωρίς μια σοβαρή και πεντανόστιμη ρεβιθάδα. Η καλή παραδοσιακή ρεβιθάδα έγινε τώρα πολύ πιο εύκολη χάρη στη νέα μας τεχνική. Και σε βίντεο να χορτάσει το μάτι!

Σαλάτα Παντζάρια και Κάστανα με σος Ταχίνι

Εδώ θα τους τρελάνετε όλους. Ο πιο πρωτότυπος, νηστίσιμος μεζές που θα πλημυρίσει χρώμα και γεύσεις το τραπέζι σας.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί του ονείρου

Ντελικάτα, φίνα, με την υπόξινη γεύση τους να ταυτίζεται με την έλευση της Άνοιξης, η συνταγή μας για αρωματικά ντολμαδάκια γιαλαντζί, θα σας ενθουσιάσει.

Κολοκυθάκια Τηγανητά

Και από τηγανητό; Τα κριτσανιστά κολοκυθάκια με το μυστικό κουρκούτι της θείας Σωσώς, θα συντονίσουν τις μασέλες σας σε ήχο τζιτζικιού Φλεβάρη μήνα. Η φύση όλη θα κάνει κριτς-κριτς-μιάμ.

Αγκινάρες αλά Πολίτα

Τώρα επειδή σας βρίσκω λίγο της αστικής κουζίνας, μήπως είστε και για μια μεριδούλα Αγκινάρες αλά Πολίτα, σε ρουστίκ εκδοχή για να ταιριάζουν και στην έναρξη της Άνοιξης; Τώρα βέβαια, αν είναι να βάλετε μια μερίδα, δε βάζετε μια κατσαρόλα να μείνει και για τη Τρίτη… Σιγά μη μείνει! Και σε βίντεο, μια και δεν έχει τίποτα καλό στη τηλεόραση…

Σπανακόρυζο

Το απλό και ταπεινό σπανακόρυζο δεν παύει να είναι μια εξαιρετική λιχουδιά, που ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου ταιριάζει σε ένα νηστίσιμο τραπέζι.

Πρασόρυζο

Το πρασόρυζο αυτό έχει κλείσει σπίτια και έχει ανοίξει Μέγαρα. Μου λένε πολλοί φίλοι του μπλογκ ότι ποτέ δεν φαντάζονταν πως ένα φαγητό τόσο απλό, μπορεί να γίνει υπέροχα γκουρμέ όταν εστιαστεί κανείς σε συγκεκριμένες γευστικές ισορροπίες και ταιριαστές επιλογές και δεν παρασυρθεί απ’ το να βάλει ντομάτες, σκόρδα και ό,τι άλλο τούρθει… Αχ αυτή η ανασφάλεια να μπουχτίσει κανείς από γεύσεις είναι που καταστρέφει τη μαγειρική και εμείς εδώ είμαστε σε ιερή σταυροφορία να σώσουμε τις λιτές συνταγές με ισορροπία, αιχμή, κομψότητα και χαρακτήρα!

Αρακάς Λαδερός

Η απλότητα είναι πλούτος στη μαγειρική όπως είπαμε και ειδικά αυτή η συνταγή για αρακά λαδερό, με τα ελάχιστα των υλικών και δυο μικρά μυστικά απογειώνει τη γεύση του αγαπημένου νηστίσιμου φαγητού. Και εδώ σε βίντεο για να σας φτιάξει την όρεξη!

Μπριάμ

Το μπριάμ αυτό με τα τρία μικρά του, μεγάλα μυστικά, είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχετε δοκιμάσει, μια και η βασική του φιλοσοφία είναι τα λαχανικά να στέκονται για να μπορείς να καταλαβαίνεις την γεύση του καθενός, μέσα στη σύνθεση. Επίσης, αντιστέκεται στην κλασική λογική που λέει ότι είναι μια καλοκαιρινή συνταγή μια και τότε τα λαχανικά είναι στα κέφια τους, γιατί βρίσκει τρόπους να ενσωματώσει και χειμωνιάτικες γεύσεις όπως κουνουπίδι, πράσο και καρότο μαζί με τα καλοκαιρινά θερμοκηπίου, που λόγω τεχνικής, εδώ βγαίνουν πεντανόστιμα. Είναι το μπριάμ των τεσσάρων εποχών και γι’ αυτό βάλτε λίγο Vivaldi όταν το μαγειρέψετε, να συντονιστεί αρμονικά!

Πέννες Καπονάτα με γλυκόξινες μελιτζάνες

Οι πέννες Καπονάτα, με γλυκόξινες μελιτζάνες, σίγουρα δεν είναι στις παραδοσιακές συνταγές που θα σκεφτόταν κανείς για Καθαρά Δευτέρα, αλλά έχει όλες τις γευστικές αντιθετικότητες και εντάσεις για ν’ αντέξει την παρέα με τις Ελληνικές συνταγές που πρωταγωνιστούν στη γιορτή! Σιτσιλιάνικη, μαφιόζικη συνταγή, στο ίδιο τραπέζι με τις αλανιάρικες παραδοσιακές μας, είναι συνδυασμός ανεβαστικός. Θα επηρεάσει μέχρι και τον αετό σας!

Γαριδομακαρονάδα

Ένα δοκιμασμένο νηστίσιμο διαμάντι στη συλλογή Cucina Caruso, που σας προσκαλεί να το πάρετε στην αγκαλιά σας χρονιάρα μέρα και να του δώσετε μια ευκαιρία να γνωρίσει τη κουζίνα σας, είναι η εξαιρετικά δημοφιλής, γαριδομακαρονάδα μας. Μπορείτε στη συγκεκριμένη συνταγή, να κάνετε και παραλλαγή με ρύζι, παρμπόιλντ μακρύκοκκο παρακαλώ –όχι εκείνα τα νιανιά που είναι για τις γάτες. Θα φτιάξετε ένα απλό σπυρωτό πιλάφι, πάνω στο οποίο θα βάλετε τη σάλτσα της συνταγής.

Σπαγγέτι με Μύδια και Ούζο

Αν θέλετε σπαγγέτι θαλασσινών και σας πέφτει ακριβή η γαρίδα, έχουμε εναλλακτική που είναι πεντανόστιμη και πάμφθηνη. Σπαγγέτι ριγκάτε με μύδια και ούζο. Τα μύδια μεθάνε και εσείς απολαμβάνεται τ’ αρώματα της θάλασσας! Αλλάξτε το βούτυρο σε λάδι στην συνταγή και τό χετε!

Μύδια αχνιστά

Όταν μιλάμε για μύδια αχνιστά πάμε στη πηγή της συνταγής, το Βέλγιο και τη Βόρεια Γαλλία και βρίσκουμε τρείς εναλλακτικές εκδοχές της. Αν και βασικό συστατικό τους είναι το βούτυρο αντί του ελαιόλαδου, εσείς κάντε μια προσαρμογή στα θρησκευτικά διαιτητικά πρότυπα ή έστω, αμαρτείστε για το μύδι σας και ζητείστε συγχώρεση μετά! Έχω ακούσει ότι το σβήνουν το πρόστιμο, ειδικά για κάτι τέτοιο.

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά

Το καλαμάρι είναι must στο τραπέζι της καθαράς Δευτέρας και εδώ έχουμε μια εύκολη, γευστική εκδοχή του που απ’ τη μία γκουρμεδίζει, αλλά ταυτόχρονα εντάσσεται εύκολα και σε ένα παραδοσιακό τραπέζι δίπλα στα κλασικά. Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά λοιπόν σε διπλό ρόλο!

Χταπόδι στιφάδο

Η παράδοση λέει χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, αλλά εμείς σας βρήκαμε καλύτερη ιδέα και έτσι κάναμε χταπόδι στιφάδο και το συνδυάσαμε με κριθαράκι σε ένα μεταμοντέρνο νηστίσιμο θαλασσινό γιουβέτσι. Αν δεν θέλετε, αφαιρείτε και τα δαμάσκηνα. Εκπληκτική νοστιμιά και πολύ κομψό πιάτο! Αν θέλετε να το κάνετε με κοφτό βέβαια, εμείς δεν θα το μαρτυρήσουμε πουθενά!

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Το κλασικό πιάτο της νηστείας, χταπόδι με κοφτό μακαρόνι, σε μια εκτέλεση πιο γαστρονομική και πικάντικη, σε λογική Κερκυραϊκής παστιτσάδας.

Κριθαρότο γαρίδας

Με τη ταπεινή μανέστρα να αναβαπτίζεται σε κριθαρότο, προκειμένου ν’ ανέβει στην ελληνική γαστρονομική ιεραρχία, φτιάξαμε και πρόταση για ένα ονειρικό κριθαρότο με γαρίδες μπας και δεν σας καλύψει η γαριδομακαρονάδα πιο πάνω, και ψάξετε αλλού και μας φύγετε.

Αστακομακαρονάδα

Αν νοσταλγήσατε τα 80’ς & τα 90’ς που είχαμε λεφτά και η μόδα ήταν να κάνεις μόστρα με αστακομαρονάδες, έχουμε κι’ απ’ αυτό ! Αλλά όπως θα διαβάσετε στην συνταγή, είναι μια λιτή αστακομακαρονάδα! Όχι για να συνάδει με τον λογαριασμό μας στη τράπεζα, όσο για να αναδεικνύει την γεύση του πολύτιμου αστακού. Υπόψη ότι θα βγεί μια χαρά, ακόμη και με κατεψυγμένο αστακό! Αν είχατε φρέσκο, κάντε τον απλά βραστό με λαδολέμονο, λέει ο σοφός μπλόγκερ.

Χρόνια πολλά και νόστιμα λοιπόν και προσοχή που θα πετάξετε τον αετό σας!

πηγή: caruso

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

More in LIFE