0

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δύο φαινομενικά μη επικίνδυνες συνήθειές μας μπορεί να βλάψουν τα πτηνά μας.

Το σάλιο μας είναι επικίνδυνο για τα πτηνά

Τον τελευταίο καιρό βλέπω πολλά βιντεάκια με πουλάκια που παίρνουν λιχουδιά από το στόμα μας ή μας φιλάνε στο στόμα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το σάλιο των θηλαστικών (ανθρώπων, γάτων, σκύλων κλπ) φέρει ένα βακτήριο γνωστό ως “gram negative”. Είναι παρόν στα σωματικά υγρά των θηλαστικών και σε κανονικές ποσότητες δεν αποτελεί κίνδυνο. Τα πτηνά όμως δεν έχουν gram negative βακτήρια στο σώμα τους και δεν είναι εξοπλισμένα για να τα καταπολεμήσουν.

Όλοι αγαπάμε τα πτηνά μας, αλλά τα φιλιά μπορεί να μεταδώσουν τα βακτήρια σε αυτά. Το να τρώνε τα πουλιά από το πιάτο μας και τα κουταλοπίρουνά μας (κάτι που είναι επικίνδυνο γιατί τα φαγητά μας έτσι και αλλιώς είναι ακατάλληλα για τους μικρούς μας φίλους) ή να τα αφήνουμε να πάρουν τροφή από το στόμα μας, είναι τρόποι μετάδοσης των βακτηρίων.
Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Την αγάπη μας στα φτερωτά μας δεν την δείχνουμε με το πόσα φιλιά τους δίνουμε, αλλά με το πόσο τα περιποιούμαστε (σωστές συνθήκες διαβίωσης) και τα προστατεύουμε από πιθανούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι της κουζίνας για τα πτηνά

Όπως έχουμε πει αρκετές φορές, πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ όταν μαγειρεύουμε. Οι φτερωτοί μας φίλοι δεν κινδυνεύουν μόνο να καούν από ατμούς, καυτά νερά ή λάδι, κινδυνεύουν και από τις αναθυμιάσεις που βγαίνουν από τα σκεύη με επικάλυψη τεφλόν και άλλες ακατάλληλες επιστρώσεις, στα οποία μαγειρούουμε-τηγανίζουμε-βράζουμε το φάγητό μας. Κάτι άλλο π
Επίσης σημαντικό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι ότι τις πρώτες μέρες χρήσης της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου, οι καπνοί που βγαίνουν, είναι επικίνδυνοι για τα πουλιά. Ο χώρος της κουζίνας είναι απαγορευτικό μέρος για τα πτηνά μας. Αν και είναι πολύ καλή παρεούλα, καλύτερα να είναι μακρυά την ώρα του μαγειρέματος.

Το αναπνευστικό σύστημα των πουλιών είναι ευάλωτο σε κάθε είδος καπνού (τσιγάρο, κεριά) και φυσικά σε αρωματικά χώρου και καθαριστικά. Για αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε (ακόμα και όταν έχει κρύο) να αερίζουμε πολύ καλά όλο το σπίτι, καθημερινώς.

πηγή: katoikidiaendrasi

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE