0

Οι «Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας» στη Σαγκάη, είναι ένα πολλαπλών χρήσεων συγκρότημα που όταν ολοκληρωθεί δεν θα μοιάζει με κανένα.

Στον πυρήνα της ιδέας, 1.000 κολόνες με ένα δέντρο στην κορυφή της καθεμιάς – παραγγελία της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Tian An στο βρετανικό Heatherwick Studio. Δίπλα σε ένα δημόσιο πάρκο και στην καλλιτεχνική συνοικία M50, το έργο αποτελείται από δύο όγκους που παραπέμπουν σε βουνοκορφές και στα 300.000 τετραγωνικά μέτρα που θα καλύπτει όταν ολοκληρωθεί, θα στεγάζονται εστιατόρια, μουσεία και γκαλερί.

«Θα γίνει το πιο λαμπερό πετράδι της ακροποταμιάς Suzhu Creek στο κέντρο της Σαγκάης, μήκους 42 χιλιομέτρων» σύμφωνα με τον Song Shengli, αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος ενημέρωσης της συνοικίας Putuo.

Οι κολόνες, στην ουσία υποστυλώματα του κτίσματος, υψώνονται ως τον ουρανό, απελευθερωμένες, καθώς οι κορυφές τους μετουσιώνονται σε γιγαντιαίες βάσεις για να ριζώσουν τα δέντρα. «Βλέπουμε τις «γλάστρες» ως φυσική προέκταση των κολονών, σχεδόν σαν να σηκώνεται ένα βλαστάρι μέσα από τρία επίπεδα πάρκινγκ αυτοκινήτων, οκτώ επίπεδα καταστημάτων και, στη συνέχεια, και να βγαίνει πάνω στην οροφή για να ανθίσει» είχε εξηγήσει, μιλώντας στο Dezeen η αρχιτέκτονας του Heatherwick Studio, Lisa Finlay.

Μέσα σε κάθε κολόνα είναι κρυμμένο ένα ποτιστικό σύστημα και, συνολικά, πάνω από 70 είδη δέντρων χρησιμοποιήθηκαν στο πρότζεκτ.

Οι εργασίες για τη δεύτερη φάση του πρότζεκτ -μια υψηλότερη αρχιτεκτονική δομή με κρεμαστούς κήπους- είναι ήδη σε εξέλιξη και θα είναι έτοιμη σε δύο χρόνια. Τα δύο τεχνητά «βουνά» θα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μιας κλειστής γέφυρας, ενός τούνελ αλλά και από το επίπεδο του εδάφους.

Όπως σχολίασε ο υπεύθυνος μάρκετινγκ του πρότζεκτ Huang Jingsheng «στόχος είναι μια φιλόξενη και ζωντανή δομή με αρμονική σχέση ανθρώπου και φύσης, αντί για ένα «μαμούθ» από τσιμέντο».

πηγή: lifo

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

More in LIFE