0

Κάθε χρόνο, η Πρωτοχρονιά επιβάλει νέα ξεκινήματα και νέους στόχους, με το γνωστό «New Year-New Me» να κατακλύζει τόσο τα social media όσο και το μυαλό μας. Κάποιες χώρες όμως, υποδέχονται το νέο έτος με κάποιους ξεχωριστούς και ίσως… περίεργους τρόπους.

Δέκα χώρες συγκεκριμένα, μας εύχονται Καλή Χρονιά και αποχαιρετούν τον παλιό τον χρόνο με τα ευφάνταστα έθιμά τους και μας υπενθυμίζουν πως η παράδοση πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετά διασκεδαστική, άλλες φορές κάπως τρομακτική αλλά σίγουρα πάντα γεμάτη νοήματα. Ας ρίξουμε μια ματιά στα ήθη και τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς που μας έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση και θα θέλαμε σίγουρα μια φορά να τα ζήσουμε και εμείς!

Ισπανία

Στην Ισπανία, όταν πλησιάζουν τα μεσάνυχτα, όλοι πρέπει να φάνε 12 ρόγες σταφύλι. Συγκεκριμένα, σε κάθε χτύπο του ρολογιού που θα σημάνει τα μεσάνυχτα και ταυτόχρονα την αρχή του νέου έτους, στην Ισπανία τρώνε και από μία ρόγα σταφύλι. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε το 1909, όταν στο Αλικάντε σημειώθηκε μία από τις καλύτερες σοδιές και οι αγρότες έψαχναν τρόπους να πουλήσουν τα σταφύλια που τους είχαν περισσέψει. Βρήκαν φυσικά τον καλύτερο και πιο ευφάνταστο τρόπο, ο οποίος ενθουσιάζει τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες της γειτονικής μας χώρας, μέχρι και σήμερα.

Εκουαδόρ

Τώρα ταξιδεύουμε σε μία χώρα που μιλάει και αυτή ισπανικά, καμία σχέση με την Ισπανία δεν έχει όμως. Στο Εκουαδόρ, οι πολίτες βάζουν φωτιά σε σκιάχτρα τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και πηδάνε πάνω από αυτά. Δεν καίνε όμως μόνο τα σκιάχτρα, αλλά και όσες φωτογραφίες αντιπροσωπεύουν για αυτούς κακές αναμνήσεις. Σύμφωνα με την παλαιά παράδοση, η καύση αυτή βοηθά στην εξάλειψη κάθε κακής τύχης και κάθε κακών γεγονότων που έχουν συμβεί τους τελευταίους 12 μήνες.

Ιταλία

Αν ο δρόμος σας σάς βγάλει στην Ιταλία την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καλό θα ήταν να προσέχετε από πού περνάτε, καθώς οι γείτονες μας έχουν ένα κάπως επικίνδυνο έθιμο. Για να υποδεχθούν το νέο έτος στην Ιταλία, οι κάτοικοι τείνουν να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα που δεν τους φέρνουν πλέον χαρά.

Τελικά, δεν είναι και τόσο επικίνδυνο, αν σκεφτούμε πως ό, τι αντικείμενο πετάξουν είναι ελαφρύ, αλλά και πάλι δεν είναι συνηθισμένο να περνάς από έναν δρόμο Παραμονή Πρωτοχρονιάς και να πέφτουν στο κεφάλι σου κουβέρτες και μαξιλάρια! Σύμφωνα με το έθιμο, η συνήθεια αυτή συμβολίζει πως οτιδήποτε δεν χαροποιεί τους κατοίκους, για το νέο έτος θα μείνει έξω από το σπίτι και τις ζωές τους.

Τσεχία

Στην Τσεχία, οι άνθρωποι προβλέπουν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους με τη βοήθεια ενός μήλου. Σε κάθε σπίτι, μετά την αλλαγή του χρόνου κόβουν ένα μήλο στην μέση, και ανάλογα με το σχήμα που θα έχει το εσωτερικό του καταλαβαίνουν πως θα πάει η χρονιά τους. Όσο περίεργο κι αν μας ακούγεται, στην Τσεχία υποστηρίζουν πως αν στο εσωτερικό του μήλου σχηματίζεται ένας σταυρός, κάποιος από τον ευρύτερο κύκλο της οικογένειας θα αρρωστήσει, ενώ αν σχηματίζεται ένα αστέρι, προμηνύεται υγεία και ευτυχία για όλους.

Φινλανδία

Ήδη από τον δέκατο όγδοο αιώνα, η χύτευση κασσίτερου είναι μια από τις πιο σημαντικές φινλανδικές παραδόσεις της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε άτομο πρέπει να λιώσει ένα κομμάτι κασσίτερου πάνω από ένα κερί και στη συνέχεια να το χύσει σε ένα δοχείο με κρύο νερό. Ανάλογα με αυτό που θα σχηματιστεί, οι Φιλανδοί μπορούν να ερμηνεύσουν αυτά που τους επιφυλάσσει το νέο έτος σε διαφορετικές πτυχές της ζωής τους, όπως είναι ο πλούτος, η ευτυχία και η υγεία. Αρχικά το έθιμο αυτό ήταν διαδεδομένο αποκλειστικά στη υψηλή κοινωνία, έγινε όμως παράδοση και πλέον είναι βασικό στοιχείο των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

Δανία

Παρόλο που για μας τους Έλληνες το να σπάμε πιάτα πάνω στο κέφι δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρο, και στην Δανία έχουν «δανειστεί» αυτή την συνήθεια, για να υποδέχονται όμως το νέο έτος. Κάθε παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι Δανοί πετούν αχρησιμοποίητα πιάτα στις εξώπορτες της οικογένειας και των φίλων τους, για καλή τύχη. Όσο περισσότερα πιάτα σπάσουν έξω από ένα σπίτι, τόση περισσότερη τύχη θα έχουν οι ιδιοκτήτες του το νέο έτος.

Ολλανδία

Ένα… νόστιμο έθιμο το οποίο σίγουρα θα μας άρεσε, τιμάται στην Ολλανδία. Το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι Ολλανδοί συνηθίζουν να τρώνε κάποια παραδοσιακά ντόνατ, τα oliebollen. Δεν το κάνουν αυτό όμως μόνο επειδή τους αρέσουν τα γλυκά, αλλά επειδή σύμφωνα με την παράδοση, οι αρχαίες γερμανικές φυλές που κατοικούσαν εκεί, τα έτρωγαν για να τα προστατευτούν από το τρομακτικό πνεύμα της Φράου Πέρχτα, η οποία θα προσπαθούσε να τους τιμωρήσει κόβοντας το στομάχι τους, αν δεν είχαν καταναλώσει τα oliebollen μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Νότια Αμερική

Σύμφωνα με την παράδοση της Νότιας Αμερικής, υπάρχει μια δεισιδαιμονία ότι το χρώμα των εσωρούχων που θα φοράμε κατά την υποδοχή του νέου έτους, μπορεί να καθορίσει το τί θα μας φέρει η νέα χρονιά. Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, όσοι θέλουν να βρουν την αγάπη πρέπει να φορέσουν κόκκινα εσώρουχα, όσοι εύχονται να πλουτίσουν θα πρέπει να επιλέξουν το κίτρινο, ενώ το χρώμα για όσους αναζητούν απλά την ειρήνη και την ηρεμία στην ζωή τους είναι το λευκό.

Φιλιππίνες

Οι Φιλιππινέζοι θεωρούν πως αν περιτριγυρίζονται από στρογγυλά αντικείμενα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τότε το νέο έτος τους θα είναι γεμάτο πλούτο και ευημερία. Από νομίσματα μέχρι και σταφύλια, κάθε στρογγυλό αντικείμενο αντιπροσωπεύει τον πλούτο και την επιτυχία, και φυσικά είναι απαραίτητο να το έχουν δίπλα τους κατά την αλλαγή του χρόνου.

Ελλάδα

Φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα από αυτή τη λίστα. Δύο είναι τα έθιμα μας που τηρούνται σχεδόν ευλαβικά μέχρι και σήμερα. Το πρώτο είναι το σπάσιμο του ροδιού με τον ερχομό του νέου έτους. Αυτή η παράδοση σημειώθηκε αρχικά στην Πελοπόννησο και έχει τις ρίζες της από τον μύθο της Περσεφόνης και του Άδη, ο οποίος την απήγαγε και της προσέφερε ένα ρόδι. Έτσι, ο καρπός αυτός συνδέθηκε με τον κύκλο των εποχών και έγινε σύμβολο καλοτυχίας, γονιμότητας, αφθονίας και καλής αρχής.

Το δεύτερο έθιμο μας που μπορεί να θεωρηθεί αρκετά περίεργο, αλλά έχει σημαντικό νόημα, είναι το κρέμασμα της κρεμμύδας. Η κρεμμύδα έχει την περίεργη ιδιότητα να βγάζει νέα φύλλα και άνθη ακόμη και εκτός χώματος και σύμφωνα με την παράδοση, όπως βγάζει φύλλα η κρεμμύδα, έτσι θα ανθίζει και η ευημερία του σπιτιού που την έχει κρεμασμένη στο κατώφλι του!

πηγή: monopoli

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE