0

Ο σκύλος και η γάτα είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια με διαφορά, αλλά μέσα σε μερικά χρόνια η Αθήνα γέμισε με περίεργα κατοικίδια. Τα πιο πολλά θεωρούνται pets και είναι ζώα συντροφιάς, υπάρχουν όμως και επιλογές αρκετά ακραίες για να τις διατηρείς μέσα στο ενυδρείο ή στο «κλουβί» ενός διαμερίσματος. Κάναμε ένα σύντομο ρεπορτάζ στα πιο μεγάλα pet shops της Αθήνας και αυτά είναι μερικά από τα ζώα που βρήκαμε να πωλούνται. Κάποια είναι και τρομερά δημοφιλή!

Παπαγάλοι
(Ara macao, Psittacus erithacus, Agapornis fischeri)

Τι τρώει: Σπόρους, φρούτα, λαχανικά, τροφή εμπορίου σε πέλετ
Πόσο κοστίζει: Από 40 μέχρι και 1.500 ευρώ για του Αμαζονίου
Πόσο ζει: Ζουν περίπου 50 χρόνια

Κάποιοι εξημερώνονται τόσο, που ζουν εκτός κλουβιού και μπορούν να γίνουν πολύ τρυφεροί με τους ανθρώπους, κάποιοι επαναλαμβάνουν λέξεις. Από την άλλη, είναι μηχανές ακαθαρσιών (τα λόρι είναι σε μόνιμη κατάσταση διάρροιας), μπορεί να σε ζαλίζουν με τις κραυγές τους και να χρειάζονται συνεχή προσοχή, γιατί αν δεν την έχουν, μπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους (συνήθως ξεπουπουλιάζονται).

Παπαγαλάκια
(Melopsittacus undulates)

Τι τρώει: Κυρίως σπόρους, με λίγες πρασινάδες και φρούτα
Πόσο κοστίζει: Από 20 μέχρι 35 ευρώ
Πόσο ζει: Ζουν από 6 μέχρι 18 χρόνια

Είναι πολύ κοινωνικά και τα πάνε καλύτερα σε ζευγάρια, για να έχουν παρέα. Από την άλλη, όταν είναι ένα, εξημερώνεται πιο εύκολα και μπορεί να στέκεται στο δάχτυλό σου ή να κάθεται στον ώμο σου. Το ιδανικό είναι να βρεις ένα από σπίτι που έχει γεννηθεί σε κλουβί κι έχει εξοικειωθεί με ανθρώπους. Παρόλο που είναι πολύ ακραίο, κάποια παπαγαλάκια μπορούν να εκπαιδευτούν να επαναλαμβάνουν λέξεις.

Καναρίνια
(Serinus canaria domestica)

Τι τρώει: Κυρίως σπόρους
Πόσο κοστίζει: Από 10 ευρώ
Πόσο ζει: Ζουν μέχρι 12 χρόνια

Από τους ποπ σταρ των πουλιών, μόνο τα αρσενικά κελαηδούν. Τα θηλυκά κάνουν απλώς τιτίβισμα. Χρειάζονται χώρο για να φτερουγίσουν και είναι κρίμα να τα στριμώχνεις σε μικροσκοπικά κλουβιά. Έχουν πολύ ευαίσθητο αναπνευστικό, γι’ αυτό μακριά από μέρη με πολύ κάπνα και καλό είναι να μην τα χτυπάει απευθείας ο αέρας του κλιματιστικού. Αναπαράγονται εύκολα στο κλουβί κι εξημερώνονται τόσο, που μπορούν να στέκονται στο χέρι σου, αν ξεκινήσει η εκπαίδευση από μικρή ηλικία.

Παραδεισάκια
(Erythrura gouldiae, Taeniopygia guttata)

Τι τρώει: Κυρίως σπόρους
Πόσο κοστίζει: Από 10 μέχρι και 50 ευρώ
Πόσο ζει: Ζουν περίπου 10 χρόνια

Πολύχρωμα, με χρωματιστά ράμφη και εντυπωσιακό φτέρωμα και μεγέθη που ξεκινούν από το μικροσκοπικό και φτάνουν μέχρι το μέγεθος καναρινιού. Ζουν σε σμήνη και συνήθως διατηρούνται σε ζευγάρια στο κλουβί. Είναι υπερκινητικά, τιτιβίζουν ασταμάτητα και αναπαράγονται εύκολα στο κλουβί. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλή και τα βρίσκεις σε μεγάλη ποικιλία.

Χάμστερ
(Mesocricetus auratus)

Τι τρώει: Ειδική τροφή εμπορίου και σπόρους
Πόσο κοστίζει: Από 5 ευρώ
Πόσο ζει: Ζουν περίπου 2 χρόνια

Είναι νυχτόβια ζώα και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνάνε ροχαλίζοντας κουλουριασμένα μέσα σε ροκανίδια. Δεν είναι και το καλύτερο κατοικίδιο για παιδιά, γιατί συνήθως δεν πολυγουστάρουν να τα πιάνουν και δαγκώνουν. Όσο πιο μικρά σε μέγεθος, τόσο πιο δύσκολοι χαρακτήρες. Παρ’ όλα αυτά, είναι το πιο δημοφιλές παιδικό κατοικίδιο, μετά τα κουνέλια. Είναι υπερβολικά γόνιμα και αν έχεις ζευγάρι, μπορεί να βρεθείς πολύ σύντομα με ολόκληρη αποικία.

Ινδικά χοιρίδια
(Cavia porcellus)

Τι τρώει: Σανό, λαχανικά, ειδική τροφή σε πέλετ
Πόσο κοστίζει: Από 15 ευρώ
Πόσο ζει: Ζουν 5-8 χρόνια

Είναι τα πιο βολικά κατοικίδια για παιδιά, ήρεμοι χαρακτήρες, τα πάνε πολύ καλά με τους ανθρώπους. Χρειάζονται κάνα δυο ώρες τη μέρα άσκηση εκτός κλουβιού και όσο πιο πολύ ασχολείσαι μαζί τους, τόσο πιο τρυφερά γίνονται και πρόθυμα για αγκαλιές. Δείχνουν τη χαρά τους χοροπηδώντας και μετά τον σκύλο είναι το πιο εκδηλωτικό κατοικίδιο.

Τσιντσιλά
(Chinchilla lanigera)

Τι τρώει: Λαχανικά, γρασίδι, ειδική τροφή σε πέλετ
Πόσο κοστίζει: 50 με 70 ευρώ
Πόσο ζει: Ζουν 12-20 χρόνια

Νυχτόβια, που μπορούν να κινούνται όλη τη νύχτα, ενώ την ημέρα κοιμούνται. Η γούνα τους είναι απαλή και μοιάζουν με τριχωτές μπάλες, αλλά θα προτιμούσαν να μην τα πιάνουν, οπότε δεν είναι το καλύτερο κατοικίδιο για παιδιά. Ούτε το πιο καθαρό: μερικά εκσφενδονίζουν τις ακαθαρσίες στην άλλη άκρη του δωματίου.

Σκαντζόχοιροι
(Atelerix albiventris)

Τι τρώει: Γατοτροφή σε κροκέτες, σκουλήκια, φρούτα
Πόσο κοστίζει: Από 80 ευρώ
Πόσο ζει: Ζουν 4-6 χρόνια

Η διάδοσή του ως κατοικιδίου ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 κι έχει αρκετούς φίλους. Είναι νυχτόβιο ζώο και χρειάζεται ζέστη (πάνω από 20 βαθμούς) για να ζήσει. Αν η θερμοκρασία χαμηλώσει, πέφτει σε χειμερία νάρκη και στην αιχμαλωσία πεθαίνει, οπότε χρειάζεται ειδική προσοχή. Μπορεί να εξημερωθεί, αλλά δεν είναι το ζώο που μπορείς να κρατάς αγκαλιά και να το χαϊδεύεις για ευνόητους λόγους. Στα pet shops υπάρχει και ο πυγμαίος αλμπίνος σε διπλάσια τιμή.

Κουνέλια
(Oryctolagus cuniculus)

Τι τρώει: Τροφή σε πέλετ, πρασινάδες, σανό
Πόσο κοστίζει: Από 20 ευρώ
Πόσο ζει: Ζουν 6-12 χρόνια

Υπάρχουν σε κάθε χρώμα και μέγεθος, από νάνους με μακρύτριχες γούνες μέχρι γίγαντες. Είναι μάλλον παρεξηγημένα ζώα, γιατί είναι πολύ πιο βολικά από άλλα τρωκτικά και μπορούν να δεθούν απίστευτα με τους ανθρώπους. Χρειάζονται χώρο στο σπίτι για να κινηθούν –τουλάχιστον ένα τρίωρο την ημέρα– και τους αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές.

Φίδια
(Boa constrictor, Cemophora, Viperidae)

Τι τρώει: Ζωντανά τρωκτικά (χάμστερ, ποντίκια)
Πόσο κοστίζει: Από 50 ευρώ
Πόσο ζει: Ζουν 15-20 χρόνια

Υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη, δηλητηριώδη και μη. Περιέργως, υπάρχουν και σε μεγάλη ποικιλία, που σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση. Τα μη δηλητηριώδη μπορείς να τα βγάλεις και από το κλουβί-ενυδρείο και να τα αφήσεις να τυλιχτούν γύρω απ’ το χέρι σου. Τα δηλητηριώδη είναι για πιο έμπειρους εκτροφείς και καλύτερα να τα αφήσεις στη φύση. Παρόλο που σχεδόν όλα όσα πουλούν τα pet shops είναι από αναπαραγωγή στο σπίτι, τα πιο πολλά ερπετά είναι παράνομα και δεν θεωρούνται ζώα συντροφιάς.

Ιγκουάνα
(Iguana iguana)

Τι τρώει: Πρασινάδες και φρούτα
Πόσο κοστίζει: Από 18 ευρώ
Πόσο ζει: Ζουν πάνω από 20 χρόνια

Μετά την πρώτη προβολή του «Είσαι το ταίρι μου» έγινε τρελό hype με τις ιγκουάνες. Μετά τα σκυλιά, τις γάτες και τα κουνέλια ήταν τα πιο πολυπληθή αδέσποτα, γιατί μεγαλώνουν πολύ σε μέγεθος και αποκτούν και πολύ πιο άγρια όψη. Τελευταία έχουν αρχίσει να πουλάνε πάλι πολύ στα pet shops (που σημαίνει ότι ξαναπροβλήθηκε το «Είσαι το ταίρι μου»). Όταν φτάσουν σε ηλικία ζευγαρώματος, μπορεί να γίνουν επιθετικές.

Χρυσόψαρα
(Carassius auratus auratus)

Τι τρώει: Ψαροτροφή για ενυδρεία
Πόσο κοστίζει: Από 1,80 ευρώ. Τα κίτρινα από 2,60.
Πόσο ζει: Ζουν 10 χρόνια

Είναι το πιο δημοφιλές ψάρι και από τα πιο δύσκολα στη συντήρησή του γιατί το στομάχι του είναι πολύ μικρό κι έχει περίεργο μεταβολισμό. Πρέπει να τρώει πολύ συχνά και παράγει άπειρα απόβλητα, που σημαίνει ότι χρειάζεται φίλτρα για το στάσιμο νερό και συχνό καθαρισμό του νερού. Γι’ αυτό τα περισσότερα ζουν ελάχιστα και προκαλούν οικογενειακά δράματα (ειδικά αν τα υιοθετήσουν παιδιά).

Επίσης βρήκαμε: κότες σε μεγάλη ποικιλία, πάπιες, χήνες, ορτύκια νάνους, δράκους, γκεκο-λεοπαρδάλεις, χαμαιλέοντες, σκίουρους και ιπτάμενους σκίουρους, λευκούς αρουραίους, νυφίτσες, περιστέρια, υδρόβιες χελώνες και μια πολύ μεγάλη ποικιλία από ψάρια (τα πιράνχας κοστίζουν 7,5 ευρώ το ένα).

πηγή: lifo 

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE