0

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (The Heritage Management Organization, HERITΛGE), ένας οργανισμός με καρδιά ελληνική, δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη σημαντική ημέρα.

Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) έχουν ορίσει την 18η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σε μια περίοδο που η παγκόσμια κληρονομιά χρειάζεται την προστασία μας περισσότερο από ποτέ, η θέσπιση μιας τέτοιας ημέρας επιδιώκει να ενισχύσει την μέριμνα για την προστασία, την ανάδειξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση γύρω από την διαχείριση του πλούτου παγκόσμιας κληρονομιάς μας.

Με εκατοντάδες προγράμματα εκπαίδευσης και ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που ξεχωρίζει διεθνώς, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (The Heritage Management Organization, HERITΛGE), συνεχίζει να πρωτοπορεί.

Ο Οργανισμός που ιδρύθηκε το 2008 και βρίσκεται υπό την διεύθυνση του Ευάγγελου Κυριακίδη (επίκουρου καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου του Kent), υποστηρίζει ενεργά την ανάγκη εκπαίδευσης και ανάδειξης στελεχών με δεξιότητες στον τομέα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που συμβάλλουν στη διαχείριση και διατήρηση των αρχαιολογικών χώρων, την εξασφάλιση των βέλτιστων πρακτικών και την ενσωμάτωση με τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την αποτελεσματική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  • Το  μεταπτυχιακό πρόγραμμα του οργανισμού HERITΛGE, το οποίο αφορά τη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς (MA in Heritage Management Kent/AUEB) βρίσκεται στην τρίτη θέση στις παγκόσμιες πανεπιστημιακές κατατάξεις, στον τομέα του, και λαμβάνει στην χώρα στην Ελευσίνα.
  • Μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει 700 προγράμματα εκπαίδευσης διαχειριστών πολιτιστικής κληρονομιάς σε περισσότερες από 77 χώρες (Ιράν, Ελβετία, Β. Μακεδονία, Αίγυπτο, Γκάνα, Κένυα, Μαλάουι, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Περού, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σουηδία, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Κορέα, Βέλγιο κ.α.)
  • Aπό το 2015, o HERITΛGE οργανώνει μια ετήσια διεθνή συνάντηση επαγγελματιών διαχειριστών πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τίτλο HerMa, που αποσκοπεί στη διάδοση ορθών πρακτικών μέσω της ανταλλαγής ιδεών και καινοτόμων θεωρητικών και πρακτικών προσεγγίσεων.
  • Παρέχει εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικού management, audience development και community engagement, σε τοπικούς πολιτιστικούς οργανισμούς αλλά συνεργάζεται επίσης και με διεθνώς αναγνωρισμένους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς όπως το κεντρικό British Council του Ηνωμένου Βασιλείου, το Kent University, το Υπουργείο Πολιτισμού του Ουζμπεκιστάν, της Κένυας και της Τανζανίας, το Global Heritage Fund, το Διεθνές Κέντρο Μελέτης Διατήρησης και Αποκατάστασης Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας και η Ελευσίνα 2021. 
  • Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει και διαχειρίζεται διεθνή προγράμματα στην Ευρώπη (Ελβετία, Σουηδία, Ρουμανία κ.α), τη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ιράν κ.α), την Ασία (Ιαπωνία, Κορέα, Ινδία, Ουζμπεκιστάν κ.α) και την Αφρική (Γκάμπια, Μαλάουι, Νότια Αφρική, Γκάνα κ.α). Κάποια από τα διεθνή του προγράμματα είναι: το NADiR το οποίο είναι ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης επιλεγμένων πόρων πολιτιστικής κληρονομιάς, το πρόγραμμα Teach for Future το οποίο εστιάζει στην εφαρμογή μιας μεγάλης σειράς δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων, το HerMaP Gambia και HerMaP Iran, τα οποία ενισχύουν τους ΟΚΠ ως ενδιαφερόμενους φορείς στην προώθηση της κοινωνικής και βιώσιμης ανάπτυξης στις πολιτιστικές βιομηχανίες, το AiR Iran το οποίο είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής κατοικίας μεταξύ Ελλάδας-Ιράν και το HerMaP Iran Pilot Phase που εστιάζει στην ανάπτυξη ικανοτήτων με στόχο την καλλιέργεια πρακτικών δεξιοτήτων και δυνατότητες διεθνούς δικτύωσης των συμμετεχόντων.
  • Έχει δημιουργήσει το ετήσιο θερινό σχολείο ψηφιοποίησης με τη συνεργασία των : Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων, National Science Foundation (U.S.), Arkansas University, Leika geosystems, Ίδρυμα Κανελλοπούλου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Λάτση. Μέσα στα τρία χρόνια της υλοποίησης του έργου συμμετείχαν συνολικά 40 διεθνείς φοιτητές, έγινε (εκτός των άλλων) η ψηφιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας με αποτέλεσμα κατά την περίοδο ολοκλήρωσης του έργου ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας να θεωρείται ο καλύτερα ψηφιοποιημένος αρχαιολογικός χώρος στον κόσμο. Στο πλαίσιο των μαθημάτων, πρόλαβε να πραγματοποιήσει την ψηφιακή τεκμηρίωση της Ιεράς Μονής Δαφνίου, πριν τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τον σεισμό του 1999, βοηθώντας τις αρμόδιες στην αποκατάσταση του ναού.
  • Μέχρι σήμερα συνεχίζει, σε συνεργασία με την Ελευσίνα 2021, να σχεδιάζει και να εκπονεί δράσεις και προγράμματα που να διευκολύνουν την εμπλοκή τοπικών κοινωνιών και πρωτοβουλιών στην συμμετοχική παραγωγή γνώσης για την πολιτιστική κληρονομιά, με ορίζοντα τη νέα ημερομηνία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2023.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι η πληροφόρηση για την πολυμορφία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και οι προσπάθειες που χρειάζεται για την προστασία και την συντήρησή της. Ο οργανισμός HERITΛGE έχει αναλάβει να υλοποιήσει αυτούς τους σκοπούς με τις δράσεις του, προστατεύοντας με κάθε τρόπο τα σύμβολα του Αρχαίου Κόσμου.

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

More in LIFE