0

Μια τυχαία εργαστηριακή παρατήρηση κατά τη διάρκεια ενός εν εξελίξει ερευνητικού προγράμματος για τον καρκίνο σε ποντίκια οδήγησε τον διάσημο Έλληνα γενετιστή Δρ. Κωνσταντίνο Στρατάκη σε μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τη διαχείριση βάρους, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία πιο εύκολα στο μέλλον.

Η ανακάλυψη, η οποία έγινε διεθνής πρωτοσέλιδο μετά τη δημοσίευσή της, ρίχνει φως στους βασικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου που σχετίζονται με υγιεινές συμπεριφορές.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Greek Reporter, ο επικεφαλής του Τμήματος Γενετικής και Ενδοκρινολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) στην Ουάσιγκτον, D.C., τονίζει ότι οι επιστήμονες πρέπει πάντα να διατηρούν ανοιχτό μυαλό για τυχαία ευρήματα όπως αυτό. Καθώς μοιράζεται τον ενθουσιασμό του τόσο για την ιατρική του ανακάλυψη όσο και για την ελληνική ζωή, ο Δρ. Στρατάκης αποκαλύπτει επίσης τις σκέψεις του σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα κάποια στιγμή σύντομα – με σκοπό να συμβάλει ως επαγγελματίας της υγείας.

Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τις συνήθειες διαχείρισης βάρους

Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Στρατάκη μελετούσε την ανάπτυξη όγκων σε ποντίκι που γεννήθηκε σε εργαστήριο με συγκεκριμένο γενετικό ελάττωμα, όταν έκαναν μια εκπληκτική παρατήρηση.

«Αυτά τα ποντίκια ζουν σε κλουβιά όλη την ώρα και έτσι παίρνουν βάρος. Αυτό που ήταν εντυπωσιακό για αυτό το συγκεκριμένο ποντίκι ήταν ότι όχι μόνο δεν είχε τους όγκους που περιμέναμε να εμφανίσει, αλλά και διατηρούσε ένα σχετικά φυσιολογικό βάρος σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν είχαν αυτό το γενετικό ελάττωμα »,σημειώνει ο γενετιστής.

Αφού μελετούσε περαιτέρω τον φαινότυπο, η ερευνητική ομάδα συνειδητοποίησε ότι η διαφορά δεν ήταν τόσο πολύ στις ποσότητες τροφής που έτρωγε το ποντίκι, αλλά σε τι είδους πράγματα επέλεξε να φάει.

Όχι μόνο το ποντίκι απέφυγε τις ζαχαρούχες τροφές- σε αντίθεση με άλλα ποντίκια – αλλά επίσης, εάν οι ερευνητές έβαζαν έναν τροχό στο κλουβί του, το ποντίκι θα ήταν πρόθυμο να πηδήξει στον τροχό και να τρέξει μέσα, χωρίς να σταματήσει και χωρίς κανένα κίνητρο. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμία ένδειξη άγχους στο ποντίκι που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτήν τη συμπεριφορά.

«Ανακαλύψαμε ότι αυτές οι δύο συμπεριφορές, το να αποφεύγει την “κακή τροφή” και το να ασκείται πρόθυμα, ελέγχονται από τα ίδια κύτταρα στο ίδιο μέρος του εγκεφάλου. Και τυχαίνει επίσης να γνωρίζουμε τώρα, επειδή αυτό το ποντίκι είχε αυτό το γενετικό ελάττωμα, ποια χημεία του ρυθμίζει αυτές τις δύο συμπεριφορές », εξηγεί ο Στρατάκης.

“Είναι καταπληκτικό! Πάντα πίστευα ότι αυτό που τρώμε και το αν θα ασκηθούμε είναι δύο διαφορετικές συμπεριφορές, αλλά προφανώς συνδέονται. Δεν λέω ότι συνδέονται συνεχώς, αλλά, τουλάχιστον σε αυτές τις συνθήκες, ναι.

«Και γνωρίζουμε τα μόρια που εμπλέκονται, και έτσι θεωρητικά μπορούμε να τροποποιήσουμε αυτήν τη συμπεριφορά στους ανθρώπους, και ίσως μια μέρα μπορούμε να έχουμε ένα είδος θεραπείας για αυτό. Αυτό είναι!” αναφωνεί.

Δοκιμή σε ανθρώπους

Το γεγονός ότι αυτό το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τις παραπάνω περιγραφείσες συμπεριφορές, το οποίο είναι βασικό στη διαχείριση βάρους, εμπλέκεται επίσης στη ρύθμιση των εθιστικών συμπεριφορών, καθώς και στην κατάθλιψη, το άγχος και ορισμένες άλλες βασικές λειτουργίες του ανθρώπου σώμα που ελέγχεται από τον εγκέφαλο – έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερο ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα. «Έτσι, πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τώρα ότι η προτίμηση των τροφίμων καθώς και η άσκηση, και τα δύο ή μπορεί να έχουν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό», σημειώνει ο Στρατάκης.

“Και έτσι, ένα από τα πράγματα που προσπαθούμε να διερευνήσουμε είναι πώς συνδέονται ο εθισμός σε ορισμένα τρόφιμα και ο εθισμός στην άσκηση και πώς αυτές οι δύο εθιστικές ή δυνητικά εθιστικές συμπεριφορές – που είναι καλές συμπεριφορές – συνδέονται με άλλες εθιστικές συμπεριφορές” επισημαίνει. Ωστόσο, ο ερευνητής πιστεύει ότι πιθανότατα απέχουμε μια δεκαετία από την εφαρμογή αυτής της γνώσης στο κοινό.

Όπως ανέφερε προηγουμένως στους δημοσιογράφους – αν και κάπως αστείο, παραδέχεται – ένα ρινικό σπρέι θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος στόχευσης και επηρεασμού του εν λόγω κέντρου στον εγκέφαλο κάποια μέρα. Ωστόσο, αυτός μπορεί να μην είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουν αυτά τα ευρήματα στον άνθρωπο.

Αν και τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ποια μέρη του εγκεφάλου ελέγχουν αυτές τις συμπεριφορές και ποια μόρια εμπλέκονται, αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πώς λειτουργεί ο μηχανισμός. «Είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε όλα τα στοιχεία αυτών των δύο συμπεριφορών και πώς τα κύτταρα στον εγκέφαλο, οι νευρώνες, ελέγχουν αυτές τις συμπεριφορές, που εκτελούνται από άλλα μέρη του σώματος.

«Πρέπει λοιπόν να βρούμε τις ακριβείς συνδέσεις», τονίζει ο Στρατάκης. «Εν τω μεταξύ, θα εργαζόμαστε με τη μοριακή σηματοδότηση, μέσω χημείας. «Και είναι πολύ πιθανό να βρούμε κάτι που να τροποποιεί αυτή τη συμπεριφορά από έξω που δεν απαιτεί πλήρη γνώση του τρόπου με τον οποίο συνδέονται αυτές οι συμπεριφορές – τουλάχιστον όχι πριν προχωρήσουμε σε ανθρώπους. «Ίσως μπορούμε να βρούμε κάτι που έχει ήδη εγκριθεί για άλλη ένδειξη και, τότε, πριν χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους για αυτόν τον σκοπό, θα είμαστε σίγουροι», προσθέτει, σε μια πιο αισιόδοξη σημείωση.

Βασικοί κανόνες για τους ερευνητές

Στο τέλος της ημέρας, η τυχαία ανακάλυψη επιβεβαιώνει το βασικό σύνολο αρχών που ο Στρατάκης από καιρό διδάσκει στους μαθητές του – να μην πετάξει ποτέ δεδομένα και να διατηρήσει ανοιχτό μυαλό σε οτιδήποτε ερευνά.

«Αυτό λένε πολλοί άνθρωποι, τα ατυχήματα σε ένα εργαστήριο οδηγούν σε μεγάλες ανακαλύψεις. ωσότου ένα, δεν πετάτε ποτέ δεδομένα, και δύο, είστε έτοιμοι να καταγράψετε αυτά τα χαρακτηριστικά », σημειώνει. «Πολλές φορές, λέω στους μαθητές μου « να έχουν ανοιχτό μυαλό ». Νομίζω ότι η ομορφιά του εργαστηρίου είναι ότι μπορείτε να παρατηρήσετε και, αρκεί να παρατηρήσετε, να μην πετάξετε δεδομένα, γιατί δεν ξέρετε ποτέ πού πρόκειται να σας οδηγήσει.

«Όλες αυτές οι μεγάλες ανακαλύψεις στην ιατρική, στην επιστήμη, έχουν γίνει κατά λάθος – αλλά δεν είναι ακριβώς ένα ατύχημα, με την έννοια ότι οι άνθρωποι που κάνουν αυτές τις παρατηρήσεις, ακολουθούν αυτούς τους δύο κανόνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό », καταλήγει ο Στρατάκης.

Ένα μέλλον στην Ελλάδα

Αρχικά, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με δύο διδακτορικά από το ίδιο πανεπιστήμιο – το δεύτερο βραβευμένο ως επίτιμο – ο Στρατάκης έχει την έδρα του στην περιοχή της Ουάσιγκτον, DC από το 1999.

Σε αυτό που αποκαλεί «ένα υπέροχο περιβάλλον με μεγάλες ευκαιρίες», ο Έλληνας γιατρός έγινε γενετιστής, έκανε την ερευνά του στην παιδιατρική, τη γενετική και την ενδοκρινολογία στο Πανεπιστήμιο Georgetown και τελικά προσλήφθηκε από το NIH. «Είμαι στις ΗΠΑ πολλά χρόνια, και στην πραγματικότητα διασκεδάζω τη δυνατότητα να επιστρέψω στην Ελλάδα τώρα που τα παιδιά μου είναι στο κολέγιο, οπότε η φωλιά είναι άδεια, είμαστε εγώ και η σύζυγός μου.

«Και οι δύο θέλουμε να το κάνουμε τώρα που μπορούμε ακόμα να εργαστούμε στην Ελλάδα και να ωφελήσουμε τη χώρα με τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει στους δικούς μας τομείς. Η γυναίκα μου είναι επίσης γιατρός, οφθαλμίατρος, και έτσι μπορούμε και οι δύο να εργαστούμε », προσθέτει ο Στρατάκης. Ανυπομονεί να ενταχθεί στον κύκλο φίλων του και πρώην μαθητών – τώρα συνάδελφοι – στην Αθήνα. Τελικά, το ένα τρίτο έως το ένα τέταρτο των μαθητών του κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών ήταν από την Ελλάδα.

«Πολλοί Έλληνες στις ΗΠΑ λένε ότι θέλουν να επιστρέψουν, αλλά δεν θέλουν απαραίτητα να κάνουν αυτό που θέλουμε να κάνουμε, δηλαδή να εργαστούμε στην Ελλάδα. Λένε, “Θα επιστρέψω ως συνταξιούχος.” Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Δουλεύω λοιπόν σε ευκαιρίες. «Είναι μια καλή στιγμή να επενδύσεις στην Ελλάδα, αρκεί να αγαπάς τη χώρα και φυσικά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος – δεν είναι σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.

«Αλλά υπάρχει μια προσφορά και ζήτηση σε ό, τι κάνετε, οπότε αν κάποιος μπορεί να το κάνει, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να το πράξετε», λέει ο Στρατάκης με ένα χαμόγελο.

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

More in LIFE