0

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το πλυντήριο πιάτων; Το ξέρατε ότι αυτή τη διαδικασία θα έπρεπε να την επαναλαμβάνετε κάθε έξι μήνες;

Ο τρόπος, πάντως, είναι αρκετά απλός και χρειάζεται ελάχιστα υλικά, όπως ξίδι και σόδα μαγειρικής. Κι αν τον δοκιμάσετε, θα εκπλαγείτε με το πόσο καινούριο φαίνεται και πόσο πιο αποτελεσματικά θα λειτουργεί.

Αρχικά, πρέπει να συγκεντρώσετε τις προμήθειές σας. Θα χρειαστείτε:

  • Ζεστό νερό
  • Λευκό ξίδι
  • Μαγειρική σόδα
  • Οδοντογλυφίδα
  • Οδοντόβουρτσα
  • Καθαρό πανί με μικροΐνες
  • Λαστιχένια γάντια

Ακολούθως, αφαιρέστε το φίλτρο, τις υποδοχές των σκευών και τα ράφια του πλυντηρίου πιάτων

Για να γίνει πιο διεξοδικός ο καθαρισμός, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα συρτάρια, τις θήκες σκευών αλλά και το φίλτρο (μερικά φίλτρα βγαίνουν πολύ απλά με στρίψιμο, ενώ άλλα απαιτούν εργαλεία για το ξεβίδωμα). Βγάλτε τα και τοποθετήστε τα σε ένα μείγμα ζεστού νερού και ενός φλιτζανιού λευκού ξιδιού. Αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Καθαρίστε τυχόν υπολείμματα

Τώρα που έχετε μια καθαρή οπτική γωνία, ελέγξτε για τυχόν υπολείμματα που μπορεί να κρύβονται στο πλυντήριο πιάτων σας. Σκουπίστε τους βραχίονες ψεκασμού και τα πλευρικά τοιχώματα, ειδικά στις γωνίες στο πάνω και κάτω μέρος. Ελέγξτε το φίλτρο και κοιτάξτε προσεκτικά σε όλες τις μικροσκοπικές οπές από όπου εκτοξεύεται νερό. Εάν δείτε σωματίδια τροφής ή άλλα υπολείμματα, χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα ή και οδοντογλυφίδα για να τα καθαρίσετε.

Βάλτε ένα πλυντήριο με ζεστό νερό και ξίδι

Βάλτε σε ένα μπολ ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι και τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων. Ρυθμίστε το πλυντήριο ώστε να λειτουργήσει στο πρόγραμμα ζεστού νερού. Το ξίδι θα «σπάσει» τα υπολείμματα φαγητού και σαπουνιού.

Εκτελέστε ακόμη ένα σύντομο πρόγραμμα πλύσης με μαγειρική σόδα

Όταν τελειώσει ο πρώτος κύκλος, αφαιρέστε το μπολ και ρίξτε ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων. Εκτελέστε ένα σύντομο πρόγραμμα. Η μαγειρική σόδα θα απομακρύνει τους λεκέδες και θα φρεσκάρει το πλυντήριο πιάτων. Το αποτέλεσμα; Ένα φωτεινό, λαμπερό πλυντήριο που μυρίζει καθαριότητα.

Καθαρίστε την εξωτερική πλευρά της πόρτας του πλυντηρίου πιάτων

Πάρτε ένα ειδικό μείγμα για τον καθαρισμό της εξωτερικής επιφάνειας του πλυντηρίου πιάτων σας: Αν είναι από ανοξείδωτο, για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι ειδικό ώστε να μην προκαλέσει γραμμές στην επιφάνειά του.
Ένας άλλος τρόπος; Φτιάξτε ένα DIY καθαριστικό. Ένα μείγμα υγρού πιάτων, νερού και λευκού ξιδιού κάνει ένα εξαιρετικό σπιτικό καθαριστικό που είναι ασφαλές για όλες τις επιφάνειες του πλυντηρίου πιάτων. Βυθίστε ένα πανί μικροϊνών στο σαπουνόνερο, στύψτε το και καθαρίστε την επιφάνεια. Ξεπλύνετε το πανί και στη συνέχεια περάστε πάλι την επιφάνεια για ένα λαμπερό φινίρισμα χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα. Φροντίστε να σκουπίσετε και τις λαβές με το υγρό πανί σας, επίσης.

Διατηρείτε το πλυντήριο πιάτων σας καθαρό

Τώρα που ξέρετε πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο πιάτων σας, θα δείτε πολλά οφέλη. Όχι μόνο θα είναι το πλυντήριο πιο καθαρό και μοσχομυρωδάτο, αλλά θα δείτε ότι είναι και πιο αποτελεσματικό. Με την απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων, τα πιάτα σας θα είναι πλέον πιο καθαρά. Απλώς, μην ξεχνάτε να το καθαρίζετε κάθε 6 μήνες, εκτός κι αν είστε τυχεροί και έχει ειδικό πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού, το οποίο θα πρέπει να εκτελείται κάθε μήνα.

πηγή: iefimerida

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

More in LIFE