0

Στην Κροατία,οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα ξεκινούν στις 25 Νοεμβρίου,που είναι η ημέρα της Αγίας Αικατερίνης.Οι άνθρωποι γιορτάζουν επίσης το Advent(χρονικο περιθώριο 4 εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα).Πάνω από το 85% των ανθρώπων στην Κροατία είναι Καθολικοί,οπότε το Advent είναι μια σημαντική στιγμή για αυτούς.

Είναι παραδοσιακό να έχουν ένα στεφάνι Advent από άχυρο ή αειθαλή κλαδιά που έχει τέσσερα κεριά.Το στεφάνι συμβολίζει την ατέλειωτη ζωή και τα τέσσερα κεριά συμβολίζουν διαφορετικά μέρη της ιστορίας και της ζωής:

  1. Πρώτο κερί: δημιουργία-ζωή
  2. Δεύτερο κερί: ενσωμάτωση-ειρήνη
  3. Τρίτο κερί: λύτρωση-χαρά
  4. Τέταρτο κερί: κατάληξη-αγάπη

Ένα πέμπτο κερί προστίθεται μερικές φορές στο κέντρο που ανάβει την ημέρα των Χριστουγέννων!Μπορείτε να αγοράσετε στεφάνια,αλλά πολλοί άνθρωποι θέλουν να τα φτιάξουν.Eπίσης συχνά ένα αγοράζουν ένα χάρτινο ημερολόγιο Advent.Εκτός από την ημέρα της Αγίας Αικατερίνης, γιορτάζονται και άλλες ημέρες αγίων στο Advent στην Κροατία.Στις 4 Δεκεμβρίου είναι η Ημέρα της Αγίας Βαρβάρας,στις 6 Δεκεμβρίου είναι η ημέρα του Αγίου Νικολάου και στις 13 Δεκεμβρίου είναι η ημέρα της Αγίας Λουκίας/της Λούσι.

Την Ημέρα της Αγίας Λουκίας οι άνθρωποι συχνά φυτεύουν σιτάρι σε μικρά δοχεία.Τα βλαστάρια που φυτρώνουν (ονομάζονται χριστουγεννιάτικο σιτάρι) τοποθετούνται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο την παραμονή των Χριστουγέννων.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι πολύ δημοφιλή και συνήθως διακοσμούνται την παραμονή των Χριστουγέννων,αλλά μερικοί τα βάζουν και τα διακοσμούν την ημέρα του Αγίου Νικολάου.Στην Κροατία είναι παραδοσιακά διακοσμημένα με στολίδια σε σχήμα φρούτων. Συνήθιζαν να είναι αληθινά φρούτα ή συντηρημένα ζαχαρωμένα φρούτα που μερικές φορές ήταν καλυμμένα με χρυσό!

Υπάρχει μια παλιά κροατική παράδοση ότι οι νέοι έδιναν στις φίλες τους ένα διακοσμημένο μήλο τα Χριστούγεννα.

Σε αγροτικές περιοχές της χώρας,εξακολουθεί να είναι συνηθισμένο να βάζουμε άχυρο στο σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων ως σύμβολο μελλοντικών καλών καλλιεργειών.Ένας χριστουγεννιάτικος κορμός δέντρου που ονομάζεται «badnjak» (επίσης η λέξη για την παραμονή των Χριστουγέννων) μεταφέρεται παραδοσιακά στο σπίτι και ανάβεται στο τζάκι την παραμονή των Χριστουγέννων. Αλλά δεν έχουν πολλοί άνθρωποι τζάκια αυτές τις μέρες!

Τα δώρα ανταλλάσσονται συνήθως την παραμονή των Χριστουγέννων ή την ημέρα των Χριστουγέννων.Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στη χριστουγεννιάτικη Λειτουργία τα μεσάνυχτα.Στα Κροατικά Happy/Merry Christmas είναι το “Sretan Božić“.Η παραμονή των Χριστουγέννων και η ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζονται κυρίως με στενή οικογένεια. Την επόμενη των Χριστουγέννων οι φίλοι και η ευρύτερη οικογένεια επισκέπτονται ο ένας τον άλλον.

Την παραμονή των Χριστουγέννων,οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε αποξηραμένο μπακαλιάρο που ονομάζεται «μπακαλάρ» ή κάποιο άλλο είδος ψαριού καθώς θεωρείται νηστίσιμο κρέας (έτσι δεν τρώνε κρέας).Το κύριο γεύμα των Χριστουγέννων είναι συχνά γαλοπούλα,χήνα ή πάπια.Ένα δημοφιλές πιάτο είναι το sarma (ρολά λάχανου γεμιστό με κιμά από χοιρινό κρέας).

Υπάρχουν επίσης πάντα πολλά μικρά μπισκότα και κέικ για συνοδευτικά με τα ντόνατς να είναι πολύ δημοφιλή!Υπάρχει το «Krafne» που είναι γεμιστόμε μαρμελάδα,ζελέ ή σοκολάτα και επίσης το «fritule» που είναι αρωματισμένα με λεμόνι και ρούμι.Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές τελειώνουν στα Επιφάνεια (6 Ιανουαρίου).

Η Κροατία έχει από τις πιο όμορφες Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης.Δείτε τις εικόνες: 

 

You may also like

Comments

Leave a reply

More in LIFE