0

Τα Λαζάρια, είναι γιορτές τιμής και μνήμης και οργανώνονται κάθε χρόνο στη Ματαράγκα Αγρινίου, το απόγευμα του Λαζάρου, σε ανάμνηση των γεγονότων που έγιναν στην περιοχή, κατά την έξοδο του Μεσολογγίου, όταν οι λίγοι κάτοικοι της περιοχής, θέλησαν να κάνουν αντιπερισπασμό στις πολιορκητικές δυνάμεις.

Οι Μακρυνιώτες, σύμφωνα με την παράδοση, για να φανεί πολυάριθμος η μικρή τους δύναμη, μάζεψαν όλα τα κύπρια και τα κουδούνια και χτυπώντας τα όλη τη νύχτα, έδιναν την εντύπωση στον εχθρό, πως μεγάλη δύναμη βρίσκονταν στα μετόπισθεν των πολιορκητών. Έτσι διεσπάτο η προσοχή τους, με ότι θετικό για τους Ελεύθερους Πολιορκημένους αυτό συνεπαγόταν.

Τα τελευταία χρόνια οι επιτυχημένες εκδηλώσεις έχουν εμπλουτιστεί και κορυφώνονται ουσιαστικά την Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, με παρέλαση χορευτικών τμημάτων, λαζαράδων, ιππέων και παραδοσιακοί χορούς.

Το Σάββατο του Λαζάρου, θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ματαραγκιωτών στο Κοιμητήριο Αγίου Λαζάρου, συνοδεία των Λαζαριών. Την ίδια ημέρα το απόγευμα, Τμήμα του Προοδευτικού Συλλόγου Ματαράγκας θα συμμετάσχει στις Γιορτές Εξόδου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου:

Με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων και παρουσία πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκε το εορταστικό πρόγραμμα των Επετειακών και Ιστορικών Εκδηλώσεων «Λαζάρια 2023» στη Ματαράγκα.

Την Παρασκευή έκαναν παρέλαση οι Λαζαράδες, χορευτικά τμήματα, ιππείς οι οποίοι αναβίωσαν το έθιμο χτυπώντας τα κύπρια και τα κουδούνια δυνατά στο έδαφος.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν o Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου Θεσσαλίας, o Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος «Ορφέας Αττικής», o Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω «Η Κρητική Αναγέννηση», τo Χορευτικό Δήμου Αγρινίου, το Χορευτικό Προοδευτικού Συλλόγου Ματαράγκας και το Τμήμα μικρών Λαζαράδων Προοδευτικού Συλλόγου Ματαράγκας.

Αμέσως μετά την παρέλαση ακολούθησε παράσταση με τα χορευτικά συγκροτήματα. Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη των συλλόγων και των τμημάτων που μετείχαν στις εκδηλώσεις: «Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους υπερήφανους κατοίκους της Μακρυνείας και η πολύτιμη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Συγχαρητήρια σε όλους εσάς που κρατάτε ζωντανή τη μνήμη».

Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Κοινότητα Ματαράγκας και ο Προοδευτικός Σύλλογος Ματαραγκας. Παρόντες οι βουλευτές Μ. Σαλμάς, Κ. Καραγκούνης, Σπ. Λιβανός , ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιδήμαρχοι Μ. Παπαγεωργίου, Θ. Γρίβας, Μ. Σκορδόπουλος, Κ. Ζώης, Π. Μαρνέζος και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

πηγή: agriniopress

You may also like

Comments

Leave a reply