0

 Μεγάλη Εβδομάδα στην ΕΡΤ3

Η ΕΡΤ3 διαμορφώνει το πρόγραμμα της στο κατανυκτικό πνεύμα των ημερών, παρουσιάζοντας σειρές, ντοκιμαντέρ, θρησκευτικούς ύμνους και συναυλίες κλασικής μουσικής σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση.

  Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου
08:45 &22:00|  Ύμνοι Κυριακής των Βαΐων  (A’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)  

Μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα  από  την εκδήλωση “Των Παθών του Κυρίου”, ένα μουσικο-αφηγηματικό οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας, που διοργάνωσε η Ιερά  Μητρόπολη  Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Από την Κυριακή των Βαΐων έως και την Κυριακή του Πάσχα, η ΕΡΤ3 μεταδίδει δεκάλεπτες ενότητες με τους ύμνους των ημερών όπως τους ερμηνεύουν ψαλτικά οκτώ βυζαντινοί χοροί. Πριν από κάθε μουσικό μέρος – ημέρα προηγείται σύντομη αφηγηματική εισαγωγή από τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό.

 Βυζαντινός Χορός του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου
Ἀλληλούϊα, – Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται
Τῷ τὴν ἄβατον, κυμαινομένην θάλασσαν… Ἔφριξε Παίδων εὐαγῶν…. Ἐμεγάλυνας Χριστέ, τὴν τεκοῦσάν σε Θεοτόκον
Πᾶσα πνοὴ αἰνεσάτω τὸν Κύριον……Ἐρχόμενος ὁ Κύριος, πρὸς τὸ ἑκούσιον Πάθος

Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος

22:15Οι Τελευταίες Μέρες του Ιησού    
[Last Days of Jesus]

Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ δύο επεισοδίων (2017).
Λίγα είναι γνωστά από τα Ευαγγέλια, πέρα από την γέννηση του, για τον Ιησού από τη Ναζαρέτ μέχρις ότου  εμφανίζεται στο προσκήνιο ως δημοφιλής ιεροκήρυκας που αιχμαλωτίζει τα πλήθη. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι ιστορικοί έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τις ασυνέπειες στην εκδοχή των γεγονότων των Ευαγγελίων. Πιστεύουν ότι τα Ευαγγέλια θα μπορούσαν να κρύβουν μια πολύ διαφορετική ιστορία, μια ιστορία που ρίχνει ένα εντελώς νέο φως στο ποιος πραγματικά ήταν ο Ιησούς. Βασισμένο σε μια νέα ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων στη Ρώμη, το  ντοκιμαντέρ ξετυλίγει χιλιάδες χρόνια παράδοσης για να εξερευνήσει ένα νέο πολιτικό πλαίσιο σχετικά με τα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ.
Επεισόδιο 1ο & 2ο

Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου
08:00 &20:00 | Δρόμος από τον Χριστό στον Κωνσταντίνο
[The Road From Christ to Constantine]

Σειρά ωριαίων ντοκιμαντέρ (2015), που θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη.
‘Ενα συναρπαστικό και οπτικά εκπληκτικό ταξίδι στα όμορφα και σημαντικά ιστορικά μέρη όπου γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο Χριστιανισμός με οδηγό το συγγραφέα και διακεκριμένο καθηγητή ιστορίας Τζόναθαν Φίλιπς του Ρόγιαλ Xόλογουεϊ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η σειρά ταξιδεύει στον συναρπαστικό κόσμο των πρώτων Χριστιανών και συναντά ειδικούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη αυτής της σημαντικής ιστορικής περιόδου, ενώ εξερευνά τους θριάμβους και τα δεινά του μακροχρόνιου αγώνα του Χριστιανισμού, ξαναζώντας τις κομβικές στιγμές του στις πραγματικές τοποθεσίες όπου εκτυλίχθηκαν αυτά τα γεγονότα.

 22:15 | Ύμνοι Μεγάλης Δευτέρας
(A’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)

Βυζαντινός χορός “ΕΥΔΡΟΜΟΥΝΤΕΣ” Γυναικείος Βυζαντινός Χορός “ΕΥ Νεάνιδες” του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος
«Ἀλληλούϊα»

«Τὸν Νυμφίον ἀδελφοὶ ἀγαπήσωμεν»
«Τῷ δόγματι, τῷ τυραννικῷ», «Ἡ τὸν ἀχώρητον Θεόν»
«Τὸν νυμφῶνα σου βλέπω»
«Ἐν ταῖς λαμπρότησι τῶν Ἁγίων σου»
«Τοῦ κρύψαντος τὸ τάλαντον»
«Γεύσασθε καὶ ἴδετε»
Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος

22:30 | Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη (A’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)

Μαγνητοσκοπημένη συναυλία στο Γεντί Κουλέ, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Επταπυργίου, παραγωγής ΕΡΤ3 (2022).

Σε παγκόσμια πρώτη, το συμφωνικό έργο, «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη», ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον συνθέτη Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Βασίζεται σε αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη και σε ρυθμούς και μελωδίες της μικρασιατικής παράδοσης με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων λυρικών.

Το έργο ακολουθεί την μορφή του παραδοσιακού θρησκευτικού Ρέκβιεμ, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα ορατόριο μνήμης το οποίο, περνώντας μέσα από την πικρή γεύση της απώλειας, της νοσταλγίας και την επίγνωσης, αφήνει το δρόμο ανοιχτό στην ελπίδα για ένα φωτεινό μέλλον.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική Διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Μαίρη Κωνσταντινίδου

Πιάνο: Γ.Ε. Λαζαρίδης
Ηλεκτρική κιθάρα: Βαγγέλης Τσοτρίδης
Σοπράνο: Βασιλική Καραγιάννη
Μέτζο: Μαίρη- Έλεν Νέζη
Τενόρος: Γιάννης Χριστόπουλος
Μπάσος: Κώστας Κατσάρας
Αφηγήτρια: Έφη Σταμούλη

Για την ΕΡΤ3:
Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Φράστανλης
Μοντάζ: Αναστασία Δασκαλάκη

Μια παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 23:30| Η Σταυροφορία των Παιδιών
[The Children’s Crusade]

Σειρά ντοκιμαντέρ 2 ωριαίων επεισοδίων (2020) που θα ολοκληρωθεί τη Μ. Τρίτη.

Η «Σταυροφορία των παιδιών» είναι ένας από τους μεγάλους μύθους του Μεσαίωνα. Το έτος 1212, χιλιάδες παιδιά στην Κεντρική Ευρώπη ξεκίνησαν για την Ιερουσαλήμ. Στόχος τους ήταν να «ελευθερώσουν την Αγία Πόλη από τους Σαρακηνούς», χωρίς όπλα, «μόνο με τη δύναμη της πίστης τους». Το εγχείρημα έληξε σε χάος, και όσοι δεν πέθαναν από την πείνα ή από εξάντληση ενώ διέσχιζαν τις Άλπεις, πουλήθηκαν ως σκλάβοι κατά την άφιξή τους στη Μεσόγειο ή πέθαναν από πυρετό και ασθένειες. Πολύ λίγοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους, πόσο μάλλον έφτασαν στην Ιερουσαλήμ. Τι είναι όμως γεγονός και τι μυθοπλασία; Τι πραγματικά συνέβη την άνοιξη του 1212; Τόλμησαν πράγματι τα παιδιά αυτήν την αποστολή αυτοκτονίας μόνα τους; Πώς προέκυψε; Ποιος οργάνωσε την πορεία; Και τι ρόλο έπαιξε η εκκλησία;

Σκηνοθεσία: Martin Papirowski

 Μ. Τρίτη 11Απριλίου
22:15 | Ύμνοι Μεγάλης Τρίτης  (A’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)  

 Βυζαντινός Χορός Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
«Κύριε η πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή….» Τροπάριο Κασσιανής

Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος

Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου
22:15 | Ύμνοι Μεγάλης Τετάρτης  (A’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)  

Εργαστήρι Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ὄτε οἱ ἔνδοξοι μαθηταὶ
Τμηθείσῃ τμᾶται – Ξενίας Δεσποτικῆς
Μυσταγωγῶν σου, Κύριε, τοὺς μαθητὰς

Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος

 23:30 | Οι 12 Μαθήτριες του Ιησού
[Jesus and the Twelve Female Disciples]

Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής ΗΠΑ 2018.
Ο Ιησούς είχε δώδεκα μαθήτριες που έπαιξαν εξίσου κρίσιμο ρόλο με τους άνδρες στη γέννηση του Χριστιανισμού. Αυτό είναι το συμπέρασμα των ειδικών της Βίβλου Έλεν Μποντ και Τζόαν Τέιλορ που εξερευνούν αρχαίες σπηλιές και κατακόμβες στο Ισραήλ και στην Ιταλία και αποκρυπτογραφούν αινιγματικά αποσπάσματα στα ευαγγέλια. Τα στοιχεία που βρίσκουν, δείχνουν ότι οι μαθήτριες του Ιησού ήταν απαραίτητες για την αποστολή του: κήρυτταν, θεράπευαν, βάπτιζαν και μάλιστα χρηματοδοτούσαν το κίνημα. Χωρίς τις γυναίκες μαθήτριες ο Χριστιανισμός δεν θα είχε απογειωθεί.

Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου
22:15 | Ύμνοι Μεγάλης Πέμπτης (A’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)  

ΕΥΦΩΝΟΝ Βυζαντινός Χορός Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας
Άρχοντες λαόν
Έδραμε λέγων ο Ιούδας
Διά Λαζάρου την έγερσιν
Εν τω δείπνω τους μαθητάς
Έστησαν τα τριάκοντα αργύρια
Μικράν φωνήν
Τον ληστήν αυθημερόν
Δύο και πονηρά εποίησεν
Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου
Κύριε αναβαινοντος σου, εν τω Σταυρώ

Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος

 22:30| Ο Εφραίμ της Αριζόνας (A’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)

Βιογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020.
Για τον γέροντα Εφραίμ το πιο σημαντικό είναι η σωτηρία της ψυχής, η σωτηρία των ανθρώπων και όλη του η ζωή υπήρξε ένας διαρκής πνευματικός αγώνας. Έζησε μια ζωή ασκήσεως και προσευχής από μικρό παιδί στο Βόλο μέχρι τα πρώτα του καλογερικά χρόνια στο Άγιο Όρος, δίπλα στον όσιο Ιωσήφ τον ησυχαστή τον γέροντα του και μεγάλο ασκητή. Εκεί ο πατέρας Εφραίμ έζησε με τη νοερά προσευχή και από την αγιορείτικη πολιτεία πήρε τις διδαχές που μεταφύτεψε στην αμερικανική ήπειρο, απ’ άκρη σ άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Στην αρχή δεκάδες, μετά χιλιάδες και αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται και διδάσκονται από τη ζωή και το έργο του Γέροντα Εφραίμ την «τέχνη της σωτηρίας της ψυχής».

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Αφήγηση: Έλενα Μαραγκού, Χάρης Λεοντσίνης

Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου
08:00 | Η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών & Ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης

 Απευθείας μετάδοση από τον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης,  στο Σχοινούδι της  Ίμβρου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

11:00 |  Ο Δρόμος του Μαρτυρίου
Ντοκιμαντέρ  παραγωγής ΕΤ-3 2006.

Βαδίζοντας το μονοπάτι της θυσίας του Θεανθρώπου, στην έρημο της Ιουδαίας και την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ, ανακαλύπτουμε και πάλι τη συγκλονιστική ιστορία για την ιερότητα της πίστης στην αγάπη και την ανατροπή. Ένα μοναδικό πνευματικό ταξίδι για τη μαρτυρική πορεία του Χριστού από το Όρος των Πειρασμών μέχρι το Γολγοθά.

Σενάριο – σκηνοθεσία : Νίκος Βεζυργιάννης
Οργάνωση παραγωγής : Βασίλης Κατερινόπουλος

16:00 | Ζωγραφίζοντας τους Άγιους Τόπους
[Painting The Holy Land] 

Ντοκιμαντέρ παραγωγής Μ. Βρετανίας 2018
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ δύο επεισοδίων ο Λάχλαν Γκόουντι, κριτής του Big Painting Challenge,  ετοιμάζει το καβαλέτο του για να κάνει ένα ταξίδι ζωής. Εν μέρει ταξιδιωτική, εν μέρει πνευματική αναζήτηση, εν μέρει καλλιτεχνική εξερεύνηση, αυτή η  μίνι σειρά ντοκιμαντέρ μεταφέρει τον θεατή εικαστικά και συναισθηματικά στους Αγίους Τόπους και στην ιστορία της Βίβλου.

Ο Λάχλαν ανέκαθεν αναρωτιόταν πώς θα ήταν να επισκέπτεσαι και να ζωγραφίζεις τις τοποθεσίες όπου έλαβαν χώρα οι Βιβλικές ιστορίες. Στα δύο αυτά επεισόδια, θα εξερευνήσει μόνος του τους Αγίους Τόπους, σκιαγραφώντας και ζωγραφίζοντας τους ανθρώπους και τα τοπία που βλέπει εκεί, κοιτάζοντας εκ νέου τους ιερούς τόπους και τους πολυσύχναστους δρόμους, μέσα από τα μάτια ενός καλλιτέχνη.

19:00 | Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου

Απευθείας μετάδοση από τον Ι.Ν. Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου στα Αγρίδια της Ίμβρου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

22:30 | Ο Θεόδωρος Κουρεντζής Διευθύνει το Ρέκβιεμ του Βέρντι
[Currentzis Conducts Verdi: Messa Da Requiem] (Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)

Συναυλία κλασικής μουσικής παραγωγής  2019.
Το Ρέκβιεμ του Βέρντι, ένα υποβλητικό και ρηξικέλευθο έργο, ακούγεται στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Μιλάνο, εκεί όπου έκανε πρεμιέρα τον 19ο αιώνα. Στο έργο, που γράφτηκε ως φόρος τιμής στον συγγραφέα και αγωνιστή για την Ιταλική Ενοποίηση Αλεσάντρο Μαντσόνι, ο Βέρντι περιγράφει τον υπαρξιακό τρόμο του ανθρώπου μπροστά στο θάνατο. Μια ιστορική μουσική παράσταση, που αποτελεί μια κατανυκτική και συναρπαστική εμπειρία, υπό τη διεύθυνση του μοναδικού Θεοδώρου Κουρεντζή, φημισμένου για την τόλμη και τους νεωτερισμούς του.

Ορχήστρα και Χορωδία: MusicAeterna
Διευθυντής Ορχήστρας και Χορωδίας: Θεόδωρος Κουρεντζής

00:00 | Ύμνοι Μεγάλης Παρασκευής (A’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)  

 Βυζαντινός χορός ΗΔΥΜΕΛΟΝ
«Σε το αναβαλλόμενον το φως»
Εγκώμια : επιλογές εγκωμίων 3 στάσεις
Ευλογητάρια

Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος

 00:15| Ο Bartabas στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ 2017: Ρέκβιεμ του Μότσαρτ [Bartabas in Salzburg 2017 – Mozart Requiem]

Συναυλία κλασσικής μουσικής παραγωγής 2017.
Το απόλυτο γεγονός της εβδομάδας  Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ: Στον διάσημο χώρο Felsenreitschule, ο  Γάλλος καλλιτέχνης ιππασίας και θεατρική  ιδιοφυΐα Bartabas παρουσιάζει το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ.

Άλογα και οι αναβάτες από τη φοβερή Académie Équestre de Versailles ενώνουν δυνάμεις με την χορωδία Salzburger Bachchor, την ορχήστρα  Musiciens du Louvre, υπό την καθοδήγηση του  Mark Minkowski, μαζί με  τέσσερις εξαιρετικούς  σολίστες (Genie Kühmeier, Elisabeth Kulman, Julien Behr και Charles Dekeyser) για να τοποθετήσουν το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, σε ένα νέο θεατρικό πλαίσιο. Ο Bartabas και οι ιππείς του δημιούργησαν μια παραγωγή που είναι μια συγκλονιστική σύνθεση των τεχνών, πολύ μεγαλύτερη από μια σπουδαία χορογραφία!

You may also like

Comments

Leave a reply