0

Το γηραιότερο ελαιόδεντρο στον κόσμο βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες της Κισσάμου στα Χανιά της Κρήτης. Το αρχαίο δέντρο έχει ηλικία 3000 ετών, όπως έχει διαπιστωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Το αρχαίο ελαιόδεντρο στις Βούβες έχει κορμό με περιφέρεια 12,5 μέτρα και διάμετρο 4,6 μέτρα. Ανήκει στην τοπική ποικιλία δέντρων τσουνάτι και μπολιάστηκε σε ύψος τριών μέτρων πάνω σε μια αγριελιά.

Λόγω του μπολιάσματος, ο κορμός του έχει διαμορφωθεί τόσο όμορφα από τη φύση που μοιάζει με γλυπτό. Το 1990, μετά από ομόφωνη απόφαση της Νομαρχίας Χανίων, η Ελιά Βουβών ανακηρύχθηκε σε Φυσικό Μνημείο μεγάλης σημασίας λόγω της ιδιότητάς της ως το αρχαιότερο δέντρο του είδους του στον κόσμο.

Το μακροβιότερο ελαιόδεντρο εξακολουθεί να παράγει ελιές υψηλής ποιότητας

Οι καρποί της αρχαίας ελιάς παράγουν το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο, καθιστώντας την περιοχή το λίκνο της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί της Κρήτης. Ο κορμός του δέντρου είναι πλέον κούφιος, καθώς δεν υπάρχει πυρηνόξυλο, οπότε η ελιά ανανεώνεται προς τα έξω και το πυρηνόξυλο σταδιακά σαπίζει.

Δεδομένου ότι το ελαιόδεντρο ανανεώνει συνεχώς το ξύλο του, χρησίμευε ως σύμβολο αθανασίας από την αρχαιότητα.

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το εντυπωσιακό δέντρο κάθε καλοκαίρι για να το θαυμάσουν και να μάθουν την ιστορία του. Εντυπωσιάζονται κυρίως από το τεράστιο σχήμα του και τον επιβλητικό όγκο του κορμού του, αλλά και από το γεγονός ότι παραμένει ζωντανό και καρποφόρο εδώ και 3000 χρόνια.

Η περιοχή της ελιάς, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του λόφου στον οποίο βρίσκονται αρκετά χωριά, έχει χιλιάδες ελαιόδεντρα και τα χωριά πιστεύεται ευρέως ότι παράγουν το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο.

Γιατί η ελιά είναι σημαντική στην Ελλάδα;

Η ελιά έχει συσχετιστεί με την Ελλάδα εδώ και χιλιετίες. Συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία, καθώς και την ελπίδα της ανάστασης και της ευημερούσας ζωής. Το αμιγώς μεσογειακό ελληνικό τοπίο είναι διάσπαρτο από αυτά τα δέντρα και οι Έλληνες ανά τους αιώνες έχουν συνδεθεί άρρηκτα με αυτό το φυτό.

Για τους αρχαίους Έλληνες, η ελιά ήταν ένα από τα δύο πιο σεβαστά μυθικά δέντρα, μαζί με τη βελανιδιά. Αυτή η βαθιά ριζωμένη αγάπη και ο σεβασμός που έδειξαν οι Έλληνες επιβίωσε στο πέρασμα των αιώνων.

Ελληνικό ελαιόλαδο

Το ελληνικό ελαιόλαδο, ή “Υγρός Χρυσός”, όπως το αποκαλούσε ο Όμηρος, αποτελεί μέρος της ιστορίας της Ελλάδας από την αρχαιότητα. Αποτελεί αναντικατάστατο διατροφικό συστατικό της ελληνικής διατροφής.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επίσης το ελαιόλαδο στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να απολαύσουν μια υγιή ζωή και να προάγουν τη μακροζωία, ενώ το χρησιμοποιούσαν και ως καλλυντικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Σήμερα, το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται από τους περισσότερους ως το καλύτερο στον κόσμο.

Η ιστορία της χρήσης της ελιάς από την ανθρωπότητα χρονολογείται από την αρχαία ιστορία. Στο έργο του “Origin des plantes cultivees”, ο βοτανολόγος Augustin Pyrame de Candole γράφει ότι η καλλιέργεια του δέντρου ξεκίνησε κάποια στιγμή γύρω στο 4000 π.Χ. – και ότι η καταγωγή του είναι από τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν περίπου 800 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, εκ των οποίων περίπου το 95% καλλιεργείται στη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία διαθέτει τις καλύτερες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια της ελιάς.

Η ελιά καλλιεργείται ευρέως σε όλη την Ελλάδα. Η καλλιέργειά της, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο είδος καρποφόρου δέντρου, καταλαμβάνει περίπου το 15% της καλλιεργούμενης γεωργικής γης και το 75% των δενδρωδών καλλιεργειών της χώρας.

You may also like

Comments

Leave a reply