0

Πεντακάθαρα νερά, καταγάλανα, κυανοπράσινα, καθώς καθρεφτίζουν την καταπράσινη φύση… Αυτή είναι η εικόνα που θα συναντήσετε σε όποια από τις παραλίες της Κεφαλονιάς κι αν επιλέξετε για να κάνετε τις βουτιές σας και να απολαύσετε το κολύμπι σας! Οι κεντρικότερες είναι οργανωμένες, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά θα βρείτε και πλήθος παραλιών, εξίσου όμορφων, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση όμως, όπως η Κουτσουπιά, στην ανατολική Κεφαλονιά, που για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να περπατήσετε το μονοπάτι Αντίσαμος-Πόρος.

Μια από τις παραλίες της Κεφαλονιάς είναι από τις διασημότερες ανά τον κόσμο, ο Μύρτος. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού, ανήκει στην Πύλαρο και είναι πολύ κοντά στην Άσσο. Πολυβραβευμένος, και όχι άδικα, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας μόλις τον αντικρύσετε από ψηλά.

Η χολιγουντιανή Αντίσαμος δεν θα σας αφήσει επίσης παραπονεμένους. Η παραλία αυτή της Κεφαλονιάς έχει βότσαλο και καταπράσινα, βαθιά νερά, είναι μεγάλη σε μήκος και σε πλάτος. Έγινε γνωστή παγκοσμίως επίσης, καθώς εδώ γυρίστηκαν κάμποσες σκηνές της ταινίας «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι» και «βλέπει» προς το κανάλι με την Ιθάκη – απέναντι αντικρίζετε το νότιο τμήμα του γειτονικού νησιού.

Στις παραλίες της Κεφαλονιάς συναντάμε ακόμη το απόκοσμο Ξι, την παραλία με την κατακόκκινη άμμο που βρίσκεται στην Παλλική. Εκεί βρίσκονται και οι Πετανοί, με απόκρημνους γκρεμούς, καταπληκτική θάλασσα αλλά και η παραλία Κουνόπετρα, στα νότια, με το μοναδικό φαινόμενο της πέτρας με την αέναη κίνηση μέσα στη θάλασσα!

Ο Μακρύς  και ο Πλατύς Γυαλός  είναι οι παραλίες της Κεφαλονιάς που συγκεντρώνουν τις βουτιές των Αργοστολιωτών, υπό τους ήχους της μουσικής των beach bar, ενώ η παραλία της κοσμοπολίτικης Σκάλας, αμμώδης παραλία χιλιομέτρων, φιλοξενεί κατά κύριο λόγο τους ενοίκους των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής.

Παραλία Σπαρτιά

Τα Σπαρτιά είναι ένα από τα χωριά του πρώην δήμου Λειβαθούς, στην νότια Κεφαλονιά. Η παραλία του χωριού είναι αμμώδης και περιτριγυρισμένη από βράχια. Έχει ρηχά, ήρεμα νερά που καθιστούν την παραλία Σπαρτιά ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, αφού έχουν εδώ τη δυνατότητα να παίξουν με την άμμο και τη θάλασσα.

Παραλία Λέπεδα

Η παραλία Λέπεδα απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από το Ληξούρι και είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Παλλικής. Είναι αμμώδης, με την κόκκινη άμμο που βρίσκουμε σε αυτή την πλευρά της Κεφαλονιάς, όπως στην παραλία Ξι, ή στο γειτονικό Μέγα Λάκκο. Τα νερά της είναι ρηχά και καταγάλανα, ιδανικά για παιχνίδι για τα μικρά παιδιά και για κολύμπι για τους μεγαλύτερους επισκέπτες της.

Παραλία Άσσου

Η Άσσος είναι από τα πιο όμορφα χωριά της Κεφαλονιάς. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα, της στην πρώην επαρχία Ερίσου και διαθέτει μια υπέροχη παραλία. Ακριβώς μπροστά από τα σπίτια του παραθαλάσσιου χωριού, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα καφέ που βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο, οι επισκέπτες και οι ντόπιοι έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν μια βουτιά στα καταγάλανα νερά της παραλίας. Είναι βοτσαλωτή, μικρή σε φάρδος, αλλά αρκετά μεγάλη σε μήκος. Δεν διαθέτει ξαπλώστρες ή ομπρέλες, ενώ τα νερά της παραλίας της Άσσου, που προστατεύονται και από την χερσόνησο, είναι σχεδόν πάντα ήρεμα.

Παραλία Βραχυνάρι

Η παραλία Βραχυνάρι είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά δεν κατακλύζεται από πολύ κόσμο κατά τη θερινή περίοδο, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να κολυμπήσουν κατά μήκος της ακτής, εξερευνώντας τον πλούσιο βυθό της. Αναμεταξύ των κοιλωμάτων των βράχων της μάλιστα, δημιουργούνται μικρά φυσικά δοχεία όπου μαζεύεται το θαλασσινό νερό, τις ”λίμπες”, όπως τ’ ονομάζουν οι ντόπιοι, που πάνε και το μαζεύουν για να το χρησιμοποιήσουν στην παραδοσιακή κεφαλονίτικη ριγανάδα.

Παραλία Βάτσα

παραλία Βάτσα βρίσκεται μόλις 15 λεπτά νότια από το Ληξούρι στο νησί της Κεφαλλονιάς.
Ο κόλπος μέσα στον οποίο εντοπίζεται η παραλία Βάτσα, είναι γαλήνιος κι απομονωμένος, στην ως επί το πλείστον βραχώδη ακτογραμμή της χερσονήσου της Παλικής.H παραλία Βάτσα βρίσκεται μόλις 15 λεπτά νότια από το Ληξούρι στο νησί της Κεφαλλονιάς. Ο κόλπος μέσα στον οποίο εντοπίζεται η παραλία Βάτσα, είναι γαλήνιος κι απομονωμένος, στην ως επί το πλείστον βραχώδη ακτογραμμή της χερσονήσου της Παλικής.

Παραλία Πεσσάδας

Η παραλία της Πεσσάδας είναι η παραλία του ομώνυμου χωριού, δίπλα στο μικρό λιμάνι που δένουν τα πλοία της γραμμής προς και από τη Ζάκυνθο. Αν και από τις μικρότερες παραλίες της Κεφαλονιάς, η παραλία της Πεσσάδας θα σας κερδίσει γι’αυτό ακριβώς: γιατί προσφέρει ηρεμία και απομόνωση, με πολύ εύκολη πρόσβαση, αφού βρίσκεται ακριβώς κάτω από το χωριό.

Παραλία Λουρδάς

Η παραλία Λουρδάς είναι η παραλία του χωριού Λουρδάτα, στα νότια της Κεφαλονιάς. Είναι μεγάλη παραλία σε μήκος, έχει γαλάζια, πεντακάθαρα νερά και ψιλή άμμο, στο μεγαλύτερο μέρος της, αν και για όσους το προτιμούν, υπάρχουν και τμήματα με μικρό άσπρο βότσαλο. Οργανωμένη πλήρως, η παραλία του Λουρδά διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ καθώς βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον παραλιακό δρόμο του χωριού, με τις καφετέριες και τις ταβέρνες, είναι βέβαιο πως δεν θα σας λείψει τίποτα, ενώ απολαμβάνεται εκεί το το μπάνιο σας, τον ήλιο και τη θάλασσα.

Παλιολινός

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, το Αργοστόλι, βρίσκεται η παραλία Παλιολινός. Είναι από τις παραλίες στη Λειβαθώ, την επαρχία που καλύπτει τη νότια ακτογραμμή της Κεφαλονιάς, σχεδόν μέχρι τον Πόρο. Η περιοχή που βρίσκεται ο Παλιολινός λέγεται Κλείσματα, είναι καταπράσινη και η θάλασσα έχει ένα πανέμορφο γαλαζοπράσινο χρώμα, το χαρακτηριστικό του Ιονίου.

Μεγάλη Πέτρα

Μια από τις παραλίες που θα συναντήσετε στη νότια ακτογραμμή της Κεφαλονιάς, στην πλευρά που «βλέπει» προς τη Ζάκυνθο, θα συναντήσετε και την παραλία της Μεγάλης Πέτρας, που ουσιαστικά αποτελεί προέκταση της μεγαλύτερης και πιο γνωστής παραλίας Άβυθος. Είναι αμμώδης, με καταγάλανα νερά και εντυπωσιακά βράχια που δημιουργούν εντυπωσιακούς σχηματισμούς: η ίδια η Μεγάλη Πέτρα πήρε το όνομά της από το μεγάλο βράχο που βρίσκεται στην άκρη της.

Παραλία Άβυθος

Η παραλία Άβυθος στην Κεφαλονιά βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στα Σβορωνάτα, ένα από τα χωριά της επαρχίας Λειβαθούς. Αν ρωτήσετε τους Κεφαλονήτες, που ξέρουν το νησί τους καλύτερα από τον καθένα, εννιά σας δέκα θα σας πουν πως η παραλία Άβυθος ανήκει στις ωραιότερες της Κεφαλονιάς. Με δεδομένο πως οι παραλίες του νησιού βρίσκονται συχνά στις λίστες με τις καλύτερες του κόσμου, το συμπέρασμα για την παραλία Άβυθο είναι πως θα πρέπει οπωσδήποτε να την συμπεριλάβετε στις εξορμήσεις σας στην Κεφαλονιά.

Μεγάλη Άμμος

Πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς βρίσκεται η παραλία Μεγάλη Άμμος, μέσα στον κόλπο του Αργοστολίου. Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για αμμώδη παραλία, με χρυσοκίτρινη άμμο τόσο στην ακτή, όσο και στο βυθό της. Τα καταγάλανα νερά  του Ιονίου στο σημείο είναι ρηχά, κάτι που κάνει την Μεγάλη Άμμο ιδανική για μικρούς και για μεγάλους. Την προτιμούν άλλωστε για τις καθημερινές βουτιές τους οι Κεφαλονίτες από τα χωριά της Λειβαθούς, που βρίσκονται κοντά.

Σπάσματα

Μια από τις αμμώδεις παραλίες της νότιας ακτογραμμής της Κεφαλονιάς είναι τα Σπάσματα. Τα καταγάλανα νερά του Ιονίου πελάγους είναι το προτέρημα της παραλίας Σπάσματα, που θα τα συναντήσετε κοντά στο χωριό Μηνιές, στη Λειβαθώ, σε μικρή απόσταση από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς. Τα Σπάσματα είναι παραλία οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, αλλά και καντίνα, από την οποία μπορούν όσοι επιλέξουν τα Σπάσματα για το μπάνιο τους, να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Φώκι

Η παραλία Φώκι βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς καθώς είναι προσβάσιμη ακόμα με τα πόδια. Για να φτάσει κανείς στο Φώκι, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ερίσου, αρκεί να ακολουθήσει το δρόμο προς τα Τσελεντάτα. Θα καταλάβει ότι έφτασε όταν συναντήσει έναν κόλπο κατάφυτο από κυπαρίσσια και ελιές.

Φανάρι

Η παραλία στο Φανάρι του Αργοστολίου είναι αμμώδης και έχει ρηχά νερά. Καθώς την πιάνουν οι άνεμοι, την προτιμούν οι λάτρεις θαλάσσιων σπορ, όπως το σερφ, που χρειάζονται τη δύναμη του Αιόλου για να τα ευχαριστηθούν. Προτιμάται επίσης από οικογένειες με μικρά παιδιά, που μπορούν εδώ να παίξουν με την άμμο και το νερό με σχετική ασφάλεια. Η παραλία είναι ανοργάνωτη και θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

Τουρκοπόδαρο

Η παραλία Τουρκοπόδαρο βρίσκεται κοντά στο Αργοστόλι, δίπλα στον Μακρύ και στον Πλατύ Γιαλό, δύο από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Κεφαλονιάς. Ένας θρύλος εξηγεί πώς πήρε το όνομά της: κάποτε, ένας Τούρκος περνούσε από το σημείο καβάλα στο άλογό του. Κάποια στιγμή, το άλογο παραπάτησε και γλίστρησε προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια στενή λωρίδα άμμου, που καταλήγει σε ένα βράχο μέσα στο νερό!

Τραπεζάκι

Το Τραπεζάκι είναι μεγάλη σε μήκος, αμμουδερή παραλία. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μουσάτα και σε μικρή απόσταση από το χωριό Λουρδάτα που και τα δυο ανήκαν στον πρώην δήμο Λειβαθούς, στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς. Στο Τραπεζάκι θα βρείτε ψιλή άμμο και πολύ ρηχά νερά, που την κάνουν ιδανική για μικρά παιδιά και παιχνίδι στην άμμο.

Πόρτο Αθέρας

Το χωριό Αθέρας βρίσκεται στην Παλλική, βόρεια του Ληξουρίου. Είναι ορεινό χωριό που διαθέτει όμως παραθαλάσσιο παραθεριστικό θέρετρο στην παραλία του, σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων. Το Πόρτο Αθέρας είναι αμμώδες και βρίσκεται στο κέντρο ενός μικρού, στενού κόλπου, που το προφυλάσσει και διατηρεί τα νερά ήρεμα και απάνεμα. Τα νερά είναι ρηχά και καταγάλανα και ιδανικά για κολύμπι αλλά και για μικρά παιδιά – είναι από τις αγαπημένες παραλίες οικογενειών, καθώς τα παιδιά εδώ μπορούν να παίξουν άφοβα με την θάλασσα. Απέναντι, ένα μικρό νησάκι, το Αθερονήσι συμπληρώνει το τοπίο.

Πλατύς Γιαλός Κεφαλονιάς

Ο Πλατύς Γιαλός Κεφαλονιάς είναι η φυσική προέκταση της παραλίας του Μακρύ Γιαλού. Μια συστάδα βράχων τους χωρίζει και δεν επιτρέπει την πρόσβαση από την μία παραλία στην άλλη. Είναι αμμώδης παραλία, με ψιλή ξανθή άμμο, όχι πολύ μεγάλος σε μήκος, αλλά πολύ μεγάλος σε πλάτος – είναι αυτό που δικαιολογεί την ονομασία του και τον διακρίνει από το διπλανό «αδελφάκι» του, τον Μακρύ Γιαλό. Τα νερά είναι ρηχά, πάντα δροσερά και πεντακάθαρα. Έχουν απόχρωση γαλαζοπράσινη και είναι διαυγή, παρόλο που ο βυθός του Πλατύ Γιαλού της Κεφαλονιάς είναι αμμώδης. Καταπράσινα πεύκα τον πλαισιώνουν και ομορφαίνουν το τοπίο.

Πλατιά Άμμος

Για να φτάσετε στην Πλατιά Άμμο στην Παλλική, θα χρειαστεί να κατεβείτε περίπου 400 σκαλοπάτια – κάποιοι λένε πως είναι ακόμα περισσότερα!  Είναι παραπάνω από βέβαιο όμως πως θα αναφωνήσετε “άξιζε τον κόπο”, μόλις βουτήξετε στα καταγάλανα νερά. Θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς και για να την βρείτε θα πρέπει να ακολουθήσετε την παράκαμψη –σύντομος χωματόδρομος – προς τον φάρο του Γερο-Γόμπου, από τον οδικό άξονα που συνδέει τα χωριά Χαβριάτα και Χαβδάτα. Πολύ κοντά βρίσκεται και η Μονή Κηπουραίων, από τα εντυπωσιακότερα μοναστήρια του νησιού.

Πετανοί

Γαλαζοπράσινα νερά, ψιλό βότσαλο, καταπράσινη φύση! Οι Πετανοί είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς, πολλοί την συγκρίνουν ακόμα και με τον Μύρτο! Η ονομασία τους προέρχεται από την ομηρική λέξη  «επηετανοί», που σημαίνει περιοχή με άφθονα νερά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι Πετανοί βρίσκονται κοντά στο Ληξούρι, στη δυτική πλευρά της χερσονήσου της Παλικής και για να έρθετε ως εδώ θα ακολουθήσετε το δρόμο προς την Ανωγή, την «πάνω μεριά» της χερσονήσου. Ξαφνικά ο δρόμος κατηφορίζει και βρίσκεστε να οδηγείτε ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια. Ώσπου, το τοπίο ανοίγει και αντικρίζετε την παραλία των Πετανών από ψηλά, ένα στιγμιότυπο που αξίζει να σταματήσετε και να φωτογραφίσετε! Από το σημείο αυτό θα θαυμάσετε όλους τους χρωματισμούς της θάλασσας: από ανοιχτό κυανό και τυρκουάζ, ως το βαθύ μπλε…

Παραλία Σκάλας

Από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς, η παραλία της Σκάλας εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των πέντε χιλιομέτρων, στο ομώνυμο χωριό, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Απέχει από το Αργοστόλι 37 χιλιόμετρα και από τον Πόρο 12 χιλιόμετρα. Η παραλία της Σκάλας είναι αμμώδης, με χοντρή, ξανθή άμμο, ενώ ακριβώς στο τέλος της αμμουδιάς προς την στεριά υπάρχουν πανύψηλα, καταπράσινα πεύκα – σχεδόν σε όλο το μήκος! Τα νερά είναι πεντακάθαρα και καταγάλανα, ενώ καθώς η παραλία είναι ανοιχτή προς το πέλαγος, είναι ιδανική για κολύμπι.

Παραλία Πόρου

Ο Πόρος, εκτός του ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κεφαλονιάς, διαθέτει και μια από τις ομορφότερες παραλίες. Τα νερά είναι ρηχά, ήρεμα και καταγάλανα, ενώ η παραλία του Πόρου είναι βοτσαλωτή, με άσπρα μικρά βότσαλα. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον παραλιακό δρόμο και θα φτάσετε ως εκεί πολύ εύκολα, με τα πόδια βέβαια.

Η παραλία του Πόρου είναι πολυσύχναστη, καθώς είναι οργανωμένη, με πλήθος ομπρελών και ξαπλωστρών για τους λουόμενους που το επιθυμούν, αλλά και ελεύθερους χώρους για τους υπολοίπους. Η εύκολη πρόσβαση και τα ήρεμα νερά την κάνουν δελεαστική για οικογένειες με μικρά παιδιά, που είναι και οι μεγαλύτεροι «φαν» της.

πηγή: greece.terrabook

You may also like

Comments

Leave a reply