0

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του ονόματος θυμάρι. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το όνομα Thyme προέρχεται από το ελληνικό Θυμός ή και το λατινικό fumus που σημαίνει καπνός. Επίσης η αναφορά στο όνομα καπνός μπορεί να οφείλεται στη χρήση του σε θυσίες ή στην έντονη αρωματική του μυρωδιά.

Το Thumos μπορεί επίσης να σημαίνει θάρρος. Αρχικά η λέξη «θυμός» περιέγραφε μια ομάδα αρωματικών φυτών με παρόμοιες όψεις που χρησιμοποιούνταν ως διεγερτικά ζωτικών λειτουργιών. Μια άλλη θεωρία για την ιστορία του θυμαριού και την προέλευση του ονόματός του προέρχεται από τον Tournefort (1656 – 1708), ο οποίος λέει ότι το όνομα θυμάρι προέρχεται «από το μυαλό», επειδή χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για λιποθυμία. Υπάρχουν όμως και αναφορές από συγγραφείς που υποθέτουν ότι το λατινικό Thymus προέρχεται από την ελληνική λέξη thyo (άρωμα). Στο έργο του Διοσκουρίδη για τα φαρμακευτικά φυτά και τα δηλητήρια, γράφει για τον «Thymó».

Το θυμάρι χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, το οποίο καλλιεργούνταν συνήθως σε γλάστρες και κήπους. Έγινε διάσημο και ιδιαίτερα αγαπητό για τη γεύση του. Το άγριο θυμάρι βρέθηκε και στα βουνά της Ισπανίας και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Ήταν επίσης διαδεδομένο στη Μικρά Ασία, την Αλγερία και την Τυνησία.

Οι Έλληνες και άλλοι θεωρούσαν το θυμάρι έμβλημα ανδρείας, το συνέδεσαν με στυλ και κομψότητα. Οι κυρίες, στις εποχές των ιπποτών, κεντούσαν συχνά μια μέλισσα που αιωρείται πάνω από ένα σπρέι θυμαριού, πάνω σε κασκόλ που πρόσφεραν στον επιλεγμένο προστάτη τους.

Επίσης, οι Αρχαίοι Έλληνες αγόραζαν συχνά μπουκέτα θυμάρι σε υπαίθριες αγορές για την ομορφιά και το άρωμά του. Το θυμάρι αντιπροσώπευε το στυλ και την ανωτερότητα στους Αρχαίους Έλληνες καθώς και τον ιπποτισμό στον Μεσαίωνα. Τον πέμπτο έως τον δέκατο έβδομο αιώνα, το θυμάρι εκτιμήθηκε για την ικανότητα του να καταπολεμά την πανούκλα.

Επίσης, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το βότανο χρησιμοποιήθηκε ως ισχυρό αντισηπτικό. Θεωρήθηκε ότι το κάψιμο του θυμαριού σε ένα σπίτι θα ευνοούσε την καλή υγεία και ότι το να γεμίσουμε ένα μαξιλάρι με θυμάρι θα μπορούσε να αποτρέψει τους εφιάλτες. Το θυμάρι χρησιμοποιήθηκε επίσης για την επικοινωνία με νεράιδες. Είχε όμως και μια εξαίσια θέση στα μαγειρικά πιάτα. Το θυμάρι είναι συχνά βασικό συστατικό νοστιμιάς στα πουλερικά, για το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα καθώς και άλλα πιάτα με ψάρια και κρέατα. Βρίσκεται συνήθως σε σάλτσες, μαρινάδες και σούπες ως αρωματικό συστατικό.

Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του να υπάρχουν αποξηραμένα βότανα στην κουζίνα. Όταν σας δοθεί η ευκαιρία να πλησιάσετε αυτά τα «νεραϊδένια» άνθη σας προτείνω να μαζέψετε μια δέσμη, όχι μόνο από θυμάρι, αλλά και αλλά βότανα όπως μαντζουράνα, φασκόμηλο, μέντα, βάλσαμο και ύσσωπο, όταν μεγαλώνουν και πρόκειται να ανθίσουν. Τα βότανα πρέπει να είναι αρκετά στεγνά και απαλλαγμένα από σκόνες ή έντομα. Σημαντικό είναι τα βότανα να στεγνώσουν καλά και σε σκοτεινό μέρος. Αφού στεγνώσουν, τα φύλλα πρέπει να αφαιρεθούν και να τρίβονται σε σκόνη. Τα βότανα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως αρωματικά σε σούπες, κρέατα και άλλα πιάτα.

Το θυμάρι είναι ένα από τα λίγα βότανα που θα διατηρήσει όλη τη γεύση του όταν στεγνώσει. Όμως ένα τόσο αρωματικό βότανο δεν θα μπορούσε να μην έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Συχνά εμείς οι βοτανολόγοι το προτείνουμε για τον βήχα και προτιμούμε να το συνδυάζουμε με το αγαπημένο τσάι του βουνού.

πηγή: elculture

You may also like

Comments

Leave a reply