0

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων συζητήθηκε το θέμα για την προστασία της Λίμνης Στυμφαλίας. Για ακόμη μία φορά έρχεται στο προσκήνιο η Λίμνη Στυμφαλία με τα προβλήματα που υπάρχουν, που έχουν δημιουργηθεί και αυτά που πιθανόν θα δημιουργηθούν. Μία συζήτηση που ζητούμενο είχε να προταθούν τρόποι και λύσεις, έτσι ώστε η επόμενη μέρα για την λίμνη Στυμφαλία να είναι με λιγότερα προβλήματα, να είναι λειτουργική και αρμονική για όλους (Δήμους, Επιχειρήσεις, αγρότες, πολίτες, περιβάλλον). Μία συζήτηση που όμως ανέδειξε, για ακόμη μία φορά, την παθογένεια, την εσωστρέφεια, τα μεγάλα και άλυτα προβλήματα και κυρίως ότι οι ενδεχόμενες λύσεις έχουν “λαμπρό μέλλον”.

Η σημερινή κατάσταση για την λίμνη περιγράφηκε από τον Δήμαρχο Σικυωνίων κ. Σπύρο Σταματόπουλο πολύ γλαφυρά στην αρχή της παρέμβασης του: «Γιατί καίγεται η λίμνη; γιατί δεν είναι λίμνη, γιατί δεν είναι λίμνη; γιατί δεν έχει νερό…». Έθεσε θέματα που θα πρέπει να λυθούν, προτεραιότητα το δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο και η εμπλοκή πολλών (αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων) παραγόντων με σχετικές αρμοδιότητες. Μίλησε για αναγκαία τεχνικά έργα, κατασκευές φραγμάτων και δικτύων, έτσι ώστε στο … μέλλον να αποφευχθεί αυτό που σήμερα διαφαίνεται, το να “καταπιεί” η ξηρασία την λίμνη. Εντύπωση προκάλεσε ο Δήμαρχος καθώς είπε χαρακτηριστικά: «Η διαχείριση των υδάτων της περιοχής δεν είναι δύσκολη υπόθεση…» οπότε και εμείς αναρωτιόμαστε… πως για μία υπόθεση που είναι εύκολη, φτάσαμε το 2022 με τόσα πολλά και σημαντικά προβλήματα για την προστασία της λίμνης, για τη βιωσιμότητα της, με ότι αυτό κι αν συνεπάγεται για το περιβάλλον και τους κατοίκους;

Ο κ. Μάρκος Λέγγας με σκωπτικό ύφος απευθύνθηκε στον Δήμαρχο κ. Σταματόπουλο λέγοντας του… «Σας θαυμάζω κ. Δήμαρχε γιατί οραματίζεστε» και συνέχισε «…είσαστε 16 χρόνια Δήμαρχος αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική» ενώ έκανε ξεκάθαρη τη δική του άποψη ότι «τα νερά δεν είναι απεριόριστα». Μίλησε για παρανομίες όπως και για την ανάγκη ελέγχου μέτρησης των κυβικών του νερού που χρησιμοποιούνται από όλους τους εμπλεκόμενους. Τέλος έκανε αναφορά για ενδεχόμενη καταστροφή ολόκληρης της περιοχής: «Σαν Δήμος καταστρέφουμε, με τον τρόπο που προσεγγίζουμε την διαχείριση της περιοχής, ολόκληρη την περιοχή».

Ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου προχώρησε σε μία αναδρομή για την διαχείριση, από μεριάς του Δήμου Σικυωνίων, των νερών της λίμνης Στυμφαλίας. Ευθέως χρέωσε στη Δημοτική Αρχή του κ. Σταματόπουλου, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και απόλυτη αδιαφορία για το θέμα, με αποτέλεσμα τα δεινά και την αρνητική εξέλιξη για τα νερά της λίμνης, για την σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες και έκανε λόγο για ενότητα όλων απέναντι στα τεράστια προβλήματα που έχουν σωρευθεί. Κατέληξε με πρόταση τριών σημείων έτσι ώστε η διαχείριση της λίμνης να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα:

  • έργα εμπλουτισμού νερών της λίμνης
  • αποτροπή αλόγιστης χρήσης νερού
  • έργα υδρομάστευσης λοιπών υδάτων

Ο κ. Αντώνης Κατσιμπούλας, με δυναμισμό και με αγανάκτηση όμως, μίλησε για τον ΑΟΣΑΚ ως αμαρτωλό οργανισμό που αδιαφορεί για το αν υπάρχει σταγόνα νερό στη λίμνη, έκανε αναφορά σε “5η Φάλαγγα” με αποτέλεσμα να αλλάζουν “χέρια” εκτάσεις που έχουν γεωτρήσεις, έθεσε τον προβληματισμό του για τον ρόλο του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της περιοχής και μίλησε για βιασμό της λίμνης λέγοντας: «Η Στυμφαλία βιάζεται, ούτε λίμνη ούτε καν έλος δεν είναι» και με νόημα έκανε αναφορά στους κατοίκους της περιοχής λέγοντας: «κάτοικοι, αυτοί που πονάνε τον τόπο και όχι αυτοί που πουλάνε τον τόπο».

Ο κ. Σταματόπουλος στη δευτερολογία του, εμφανίστηκε ενωτικός για το ζήτημα της διαχείρισης της λίμνης Στυμφαλίας και ζήτησε να μην υπάρχουν πολιτικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Έθεσε την άποψη του για το ότι οι ποσότητες νερού είναι αρκετές και το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο για δύο μήνες του καλοκαιριού (Ιούλιο, Αύγουστο) και αυτό, όχι κάθε χρόνο, όπως και ότι δικαίωμα στο νερό έχουν όλοι. Η είδηση θα λέγαμε είναι ότι ο κ. Σταματόπουλος εξήγγειλε νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις αρμοδιότητες διαχείρισης της λίμνης, το οποίο αναμένεται κατόπιν αγαστής συνεργασίας με κυβερνητικούς παράγοντες, ένα θεσμικό πλαίσιο που θα βάλει τάξη σε αυτό το θέμα με αρχή, μέση και τέλος. Να ευχηθούμε μόνο το “τέλος” να μην αφορά στην βιωσιμότητα της λίμνης Στυμφαλίας.

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ON-TIME NEWS