0

Το Αρχαίο Θέατρο της Σικυώνος.

Tο θέατρο της Σικυώνος, ένα από τα μεγαλύτερα της ηπειρωτικής Ελλάδος, κτίσθηκε στο τέλος του 4ου αιώνος π.Χ. σε ιδανική φυσική τοποθεσία και ανεσκάφει από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών το 1887 – 1891.
Η ορχήστρα, η οποία έχει 20 μέτρα διάμετρο περιστοιχίζεται από σύστημα οχετεύσεως, και το κοίλον έχει μήκος 125 μέτρα, χωρίζεται σε δύο διαζώματα, με ένα διάδρομο. Το κάτω διάζωμα μπορεί να προσεγγισθεί από δύο θολωτές διόδους και από τις δύο μεριές του θεάτρου, καθώς και από τα 16 σκαλοπάτια των παρόδων.

Υπάρχουν 50 σειρές καθισμάτων, κατά το πλείστον σκαλισμένες στον βράχο (δεν έχουν ανασκαφεί τελείως) χωρισμένες σε 15 τμήματα. Η πρώτη σειρά καθισμάτων έχει υποστήριξη για την πλάτη και τα χέρια και σκαλισμένη βάση.  Η σκηνή είχε στην πρόσοψη της Δωρικό προπύλαιο με 13 κίονες. Ο Πολύβιος αναφέρει ότι η Αχαϊκή Συμμαχία συναντήθηκε εδώ το 168 π.Χ. και πολύ πιθανόν το θέατρο χρησιμοποιείτο και για πολιτικές συγκεντρώσεις. Σήμερα, κάθε καλοκαίρι τον Αύγουστο, δίνονται θεατρικές παραστάσεις.

Γυμνάσιο – Βουλευτήριο

Αρχαία Σικυώνα – Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου

Το Γυμνάσιο βρίσκεται κάτω από την Ελληνιστική Ακρόπολη της Σικυώνος και δυτικά της Αγοράς. Αποτελείται από δύο ορθογώνιους χώρους σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Το κάτω επίπεδο κτίσθηκε στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Νέας Πόλης από τον πατέρα του Αράτου, Κλεινία. Το επάνω μέρος κατασκευάσθηκε αργότερα και είχε διαστάσεις εβδομήντα επί τριάντα δυόμισι μέτρα.  Κατά τον τρίτο αιώνα μ.Χ., το επάνω μέρος ξανακτίσθηκε.

Ένας ογκώδης τοίχος συγκρατούσε το όλο χτίσμα του Γυμνασίου από τα υψηλότερα χώματα της Ελληνιστικής Ακρόπολης. Ένας παρόμοιος τοίχος συγκρατούσε επίσης τα χώματα του επάνω επιπέδου και πάνω του ήταν χτισμένες δύο πανομοιότυπες στην εξωτερική μορφή Κρήνες, έχοντας στην πρόσοψη δύο δωρικές στήλες. Στις άκρες του τοίχου όπως και στη μέση υπήρχαν σκάλες.

Η είσοδος του Γυμνασίου ήταν στο βορειοδυτικό μέρος του κάτω επιπέδου, το οποίο και αποτελούσε το κυρίως Γυμνάσιο. Σ’ αυτό υπήρχαν διαφορετικού μεγέθους δωμάτια και ένα από αυτά έχει αναγνωρισθεί ως το Εφηβείο. Έχουν βρεθεί πολλά ευρήματα, μεταξύ αυτών κεραμίδια στέγης από το αέτωμα ζωγραφισμένα με λουλούδια. Η όλη κατασκευή περιστοιχίζονταν από Ιωνικές κολώνες. Στοές στο επάνω και κάτω επίπεδο οδηγούσαν στα διάφορα δωμάτια.

πηγή: autochthonesellhnes

You may also like

Comments

Leave a reply