0

Η ζωή του μεγάλου Αθηναίου στρατηγού Θεμιστοκλή είναι αρκετά γνωστή, καθώς ο ταπεινής καταγωγής ηγέτης υμνήθηκε ακόμη και στην εποχή του για τη σπουδαιότητά του στις μάχες εναντίον των Περσών στη Σαλαμίνα και τον Μαραθώνα.

Ωστόσο, ο τόπος ταφής του μεγάλου στρατηγού υπήρξε πηγή σύγχυσης για αιώνες. Μερικές φορές είναι δύσκολο να είσαι απόλυτα σίγουρος για την αλήθεια, όταν ανατρέχεις σε γεγονότα που συνέβησαν στις ένδοξες ημέρες της αρχαίας Ελλάδας. Και αυτό μπορεί να εκνευρίσει τους ιστορικούς, οι οποίοι θα έδιναν τα πάντα στον κόσμο για να μάθουν την ιστορία πίσω από κάθε σπιθαμή εδάφους σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Πολλοί ερευνητές έχουν αναπτύξει θεωρίες σχετικά με τον τόπο ταφής του μεγάλου στρατηγού.

Πού είναι θαμμένος ο Θεμιστοκλής;

Ο ιστορικός Paul Wallace, από το Dartmouth College, λέει ότι ο συγγραφέας A. W. Gomme πρότεινε ότι το όνομα του Θεμιστοκλή συνδέθηκε για πρώτη φορά με ένα ακρωτήριο, με αποτέλεσμα το μέρος αυτό να θεωρηθεί ως η τοποθεσία του τάφου του.

Ο Gomme το συμπέρανε αυτό από τα γραπτά του Πλούταρχου. Ο μεγάλος ιστορικός έγραψε για έναν άνθρωπο που είναι γνωστός στην ιστορία ως Διόδωρος ο ταξιδιώτης. “Και ο Διόδωρος ο Περιηγητής σε εκείνα περί των μνημείων είπε, ως υπαινιγμό μάλλον, ή εν γνώσει του, ότι περί το λιμάνι του Πειραιά, από το ακρωτήριο κατά τον Αλκίμωνα, είναι σαν αγκώνες. Σκύβοντας μέσα, ο υπεύθυνος της θάλασσας, ένας κολπίσκος και γύρω του ένας βωμός, ο τάφος του Θεμιστοκλή”.

“Μόλις το όνομα του Θεμιστοκλή συνδέθηκε σταθερά με ένα ακρωτήριο”, λέει ο Wallace, “γρήγορα θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας μύθος ότι το ακρωτήριο ονομάστηκε έτσι επειδή τα οστά του ήταν θαμμένα εκεί”.
Στη συνέχεια αναφέρει ότι οι Αθηναίοι θα ήταν ευτυχείς να συμφωνήσουν με αυτή την πεποίθηση, πιστεύοντας ότι η παρουσία ενός τάφου του μεγάλου στρατιωτικού δεν θα έκανε τίποτα άλλο από το να ενισχύσει το κύρος της πόλης ως μεγάλης στρατιωτικής δύναμης.

Themistocles

Ο διακεκριμένος ζωγράφος ελληνικών αρχαιοτήτων και μνημείων Edward Dodwell, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή αυτή το 1800, είπε: “Αν πράγματι μπορούσαμε να το ταυτοποιήσουμε ως τον τάφο του μεγάλου άνδρα, με την ενεργητική ανδρεία και τη διοικητική ευφυΐα του οποίου υποτάχθηκε ο Ξέρξης, θα ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία στην Ελλάδα. Και ποια τοποθεσία θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη για την υποδοχή της σεβάσμιας τέφρας του, από την ίδια ακτή που είχε γίνει μάρτυρας του θριάμβου του, και η οποία εξακολουθεί να αγναντεύει τους Ψυτάλλους και τους Σαλαμινίους βράχους και όλη την έκταση του Σαρωνικού κόλπου;”.

Το ταπεινό ξεκίνημα του μεγάλου στρατηγού

Ο Θεμιστοκλής, του οποίου το όνομα σημαίνει “Δόξα του Νόμου”, γεννήθηκε περίπου το 524 π.Χ. και έζησε μέχρι το 459 π.Χ. Αν και χαμηλής καταγωγής, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους Αθηναίους στρατηγούς και ηγεμόνες, ανέβηκε στην κορυφή σε μια εποχή που η δημοκρατία πρωτοεγκαθιδρύθηκε στο κράτος της πόλης.

Έξυπνος καλλιεργητής του απλού λαού, ο Θεμιστοκλής ήταν λαϊκιστής και συχνά βρέθηκε σε αντιπαράθεση με την αθηναϊκή αριστοκρατία. Γνωστός για την υπέρμετρη φιλοδοξία του, ο Θεμιστοκλής πολέμησε στη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) κατά την πρώτη περσική εισβολή στην Ελλάδα. Ενδεχομένως να ήταν ένας από τους δέκα Αθηναίους στρατηγούς σε εκείνη τη μάχη υπό τον μεγάλο στρατηγό Μιλτιάδη.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Θεμιστοκλής ανέβηκε στους κύκλους της πολιτικής εξουσίας και έγινε επιφανής Αθηναίος πολιτικός.

ThemistoclesΣύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο ” περιποιήθηκε τους φτωχούς- και αυτοί, που δεν είχαν συνηθίσει να τους περιποιούνται, τον αγάπησαν δεόντως. Περιοδεύοντας στις ταβέρνες, στις αγορές, στις αποβάθρες, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία εκεί όπου κανένας πολιτικός δεν είχε σκεφτεί να πάει πριν, φροντίζοντας να μην ξεχάσει ποτέ το όνομα ούτε ενός ψηφοφόρου, ο Θεμιστοκλής είχε βάλει στο μάτι μια νέα ριζοσπαστική εκλογική περιφέρεια”.

Άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και είναι γνωστός ως ο πρώτος στην Αθήνα που προετοιμάστηκε για τη δημόσια ζωή με αυτόν τον τρόπο. Η ικανότητά του ως δικηγόρου και διαμεσολαβητή, που απασχολούνταν στην υπηρεσία των απλών ανθρώπων, τον κέρδισε ακόμη περισσότερο στους ψηφοφόρους του. Ωστόσο, ο πανούργος πολιτικός που ήταν, φρόντισε να μην αποξενώσει τους ευγενείς της Αθήνας.

Μέχρι την εποχή της δεύτερης περσικής εισβολής, είχε πείσει την Αθήνα να εξασφαλίσει την κατασκευή 200 τριήρων, οι οποίες αποδείχθηκαν καθοριστικές για τις επερχόμενες ελληνικές νίκες στο Αρτεμίσιο και τη Σαλαμίνα, το 480 π.Χ.. Αργότερα εξοστρακίστηκε και εγκατέλειψε την Ελλάδα αφού η αλαζονεία του τον έκανε ευρέως αντιδημοφιλή, ο Θεμιστοκλής μπήκε στην υπηρεσία του νέου Πέρση αυτοκράτορα Αρταξέρξη. Στη συνέχεια έγινε κυβερνήτης της επαρχίας της Μαγνησίας, τίτλο που διατήρησε μέχρι το θάνατό του.

Επαναταφιάστηκε ο Θεμιστοκλής;

Είναι πιθανό να θάφτηκε στη Μαγνησία, αλλά επανεντάχθηκε από την αθηναϊκή πολιτική ελίτ. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν ότι το σώμα του θάφτηκε κοντά στην Αθήνα, ίσως κοντά στον Σαρωνικό κόλπο, σε ένα μέρος όχι μακριά από τις μεγαλύτερες νίκες του. Ο μεγάλος ιστορικός Θουκυδίδης εξυμνούσε τον Θεμιστοκλή ως “έναν άνθρωπο που παρουσίαζε τα πιο αναμφισβήτητα σημάδια μεγαλοφυΐας- πράγματι, σε αυτό το σημείο έχει μια αξίωση για το θαυμασμό μας εντελώς εξαιρετική και απαράμιλλη”.

Ο ιστορικός Πλούταρχος τον περιέγραψε ως “τον άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα στη σωτηρία της Ελλάδας”.
Η ακλόνητη πίστη του στη σημασία μιας ισχυρής ναυτικής δύναμης έκανε ανεξίτηλη εντύπωση στους Αθηναίους για τους επόμενους αιώνες, αφού η ναυτική ισχύς έγινε το σήμα κατατεθέν της αθηναϊκής αυτοκρατορίας και της χρυσής εποχής του πολιτισμού της.

Όπως προαναφέρθηκε, φημολογούνταν από την εποχή του Θουκυδίδη ότι ο μεγάλος, προνοητικός στρατηγός είχε ξαναταφεί στη νότια είσοδο του Πειραιά, στη χερσόνησο της Ακτής κοντά στην Ακτή Μιαούλη. Κατά τη διάρκεια των τουρκικών χρόνων, οι ταξιδιώτες επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι υπήρχε πράγματι ένας μεγάλος πέτρινος τάφος εκεί και συνήθως αναφερόταν ως “ο τάφος του Θεμιστοκλή”.

Το 1970, ο ιστορικός Paul Wallace επισκέφθηκε τον χώρο και τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες και μοιράστηκε το επιστημονικό έργο που έγραψε για το θέμα, το οποίο μοιράστηκε σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το 1952 ανακατασκευάστηκε μια στήλη ύψους εννέα μέτρων από όγκους που είχαν πέσει στο πέρασμα των αιώνων, ενώ αρκετοί άλλοι ασβεστολιθικοί όγκοι φαίνεται επίσης να σηματοδοτούν μια θέση τάφου εκεί.

Σε αυτό που φαίνεται να είναι αδιαμφισβήτητο για τους ιστορικούς, υπάρχει πράγματι μια επιγραφή σε μια πέτρα στη δεύτερη σειρά του δυτικού τοίχου που λέει “ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΣ ΝΙΚΟΛΕΟΣ ΦΡΕΣΤΙΟΣ”.
Ο Wallace λέει: “Οι απόγονοι του μεγάλου πολιτικού πρέπει να γνώριζαν ότι δεν θα προσβαλλόταν αν θυμόντουσαν λανθασμένα το όνομα του πατέρα του”. Ωστόσο, μια άλλη τοποθεσία, στη Δραπετσώνα, στο ακρωτήριο μόλις 800 μέτρα βόρεια της Ακτής, γνωστή ως Κάβος Κράκαρη, φέρεται επίσης να είναι η πραγματική τοποθεσία του τάφου.

Περιεγράφηκε από τον αρχαιολόγο Ιάκωβο Δραγάτση στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και αποτελείται από αρκετούς κίονες και μια στρογγυλή πέτρα στη βάση. Ο Δραγάτσης θεώρησε ότι αυτός, σε αντίθεση με τη νοτιότερη τοποθεσία, είναι ο τόπος τελικής ανάπαυσης του Θεμιστοκλή, καθώς χωρούσε μόνο μεμονωμένα οστά, σε αντίθεση με τον τάφο της Ακτής, ο οποίος προοριζόταν για ένα ολόκληρο σώμα, που θάφτηκε αμέσως μετά το θάνατο.

Δυστυχώς, η περιοχή αυτή ήταν στην εποχή του Δραγάτση ο χώρος της Εταιρείας Λιπασμάτων Ποδοσάκη, “η οποία”, λέει λακωνικά ο Wallace “δεν προβάλλει τις αρχαιότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”. “Ο χρόνος”, συνεχίζει, “και η εταιρεία λιπασμάτων έχουν ανυψώσει το έδαφος (τώρα πεζοδρόμιο) γύρω από την κατασκευή περίπου 2,0 μέτρα ψηλότερα και τα κτίρια της εταιρείας καθιστούν αδύνατη την επιφανειακή εξερεύνηση στην περιοχή. Αλλά τουλάχιστον ο χώρος των αρχαιοτήτων δεν χρησιμοποιείται πλέον από την Εταιρεία ως σκουπιδότοπος, όπως τις ημέρες που προκαλούσε την οργή του Δραγάτση”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα η βόρεια τοποθεσία πωλήθηκε με μεγάλο κέρδος στη χημική εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1900, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι επρόκειτο για το τελευταίο σημείο ταφής του στρατηγού.

Μόνο τότε ο νοτιότερος τόπος προβλήθηκε ως ο σωστός τόπος ταφής. Μετά από δεκαετίες λειτουργίας η εταιρεία λιπασμάτων χρεοκόπησε τελικά και διέκοψε τη λειτουργία της το 1999. Αλλά το 2014, μια ομάδα φίλων της ιστορίας που θέλουν να ανακαλύψουν τι ακριβώς έλαβε χώρα σε αυτό το κομμάτι γης ανέλαβε δράση.

Με την ελπίδα ότι θα ωθούσαν την κυβέρνηση να αναλάβει μια διαδικασία για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για την έρευνα και την προστασία της περιοχής, έστησαν μια πέτρινη στήλη σε μια τελετή που σηματοδοτούσε το σημείο στη γη της εταιρείας όπου πίστευαν ότι βρίσκονταν τα οστά του Θεμιστοκλή. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει γίνει από τότε, και παρά την τοποθέτηση της στήλης και την τελετή που την συνοδεύει, τα μυστικά της ιστορίας παραμένουν στη γη του Πειραιά.

Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, η αλήθεια να αποκαλυφθεί και ο μεγάλος αυτός Αθηναίος στρατηγός να λάβει επιτέλους την τιμή που του αναλογεί με έναν επίσημο χώρο ταφής που θα είναι τόσο μεγαλοπρεπής όσο αρμόζει σε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα και που θα προστατεύεται – για πάντα.

You may also like

Comments

Leave a reply