0

Σπύρος Εξάρας  είναι ζωντανό παράδειγμα ενός  ..success story που μας κάνει υπερήφανους σαν Έλληνες . Κυνηγώντας το όνειρο του ένας Έλληνας  νεαρός μουσικός από την Θεσσαλονίκη ο Σπύρος Εξάρας , γέμισε τις αποσκευές του  ,με το ταλέντο του ,τα όνειρα του και και τις φιλοδοξίες του και ξεκίνησε για την Νέα Υόρκη το 1992. Με πολύ δουλειά κατάφερε να ξεχωρίσει σ´ έναν άκρως ανταγωνιστικό χώρο…αυτόν της Τζάζ  και να αφήσει το μουσικό του στίγμα.

Στο βιογραφικό του έχει συνεργασίες με ονόματα μεγάλων καλλιτεχνών όπως η Shirley Bassey ,η Μariah Carey  και τον θρύλο της Τζάζ Mark Murphy.

Τα ακούσματα της γενιάς σας ήταν κυρίως Ροκ και Pop ,εσείς είχατε ασχοληθεί  με την μουσική τάση της εποχής ;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά η ροκ, εκείνη την εποχή τουλάχιστον ήταν και τρόπος ζωής. Έτσι δε μπόρεσα κι εγώ να μην ακολουθήσω. Παράλληλα λοιπόν με τις κλασσικές μου σπουδές πειραματίστηκα και με τη ροκ μουσική στην οποία ένιωθα πως με συμπλήρωνε ως μουσικό αλλά και σαν άνθρωπο. Φυσικό επακόλουθο ήταν να οδηγηθώ και στη τζαζ.

Το 1992 κάνατε το υπερατλαντικό ταξίδι να κατακτήσετε το όνειρο σας. Πόσο εύκολο ήταν να προσαρμοστεί ο νεαρός Έλληνας μουσικός σε μια χώρα με διαφορετική μουσική αλλά και επαγγελματική κουλτούρα ;

Φαινομενικά η Νέα Υόρκη έχει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα. Έχει επίσης την τάση να ελκύει ανθρώπους απ’όλο τον κόσμο και να σέβεται κάθε είδους κουλτούρα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως εύκολα σου δίνεται κι’όλας. Η Νέα Υόρκη για να σε ανταμοίψει πρέπει να της αποδείξεις πως είσαι έτοιμος για πολλές θυσίες, σκληρή δουλειά, υπομονή, μελέτη και επαγγελματισμό.

Έχετε κάνει εξαιρετικές συνεργασίεςποιες από αυτές  έχουν σημαδέψει την διεθνή καριέρα σας ;

H αλήθεια είναι πως έχω κάνει πολύ όμορφες συνεργασίες και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μπορώ να πω, πως όλες μου χάρισαν κάτι και έμαθα μέσα απ’ αυτές. Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιες που κατά κάποιο τρόπο μπορώ να πω πως με σημάδεψαν και καλλιτεχνικά, θα ήταν η συνεργασία μου με τη σπουδαία φωνή της Ευρώπης Shirley Basseyτην Αμερικανίδα ντίβα της ποπ Mariah Careyτον θρύλο της τζαζ Mark Murphy και τον βραβευμένο με Grammy φλαουτίστα της λάτιν τζαζ Dave Valentin.

Κατα τη διάρκεια του lockdown έχουμε τη (μόδα) της διαδικτυακής συναυλίας , σας βρίσκει σύμφωνο  αυτής  η μορφή η επικοινωνία του καλλιτέχνη με το κοινό του;

Χαίρομαι που μου κάνεις αυτή την ερώτηση γιατί είμαι από τους πλέον ελάχιστους καλλιτέχνες που αρνούμαι να συμμετάσχω σε διαδικτυακή συναυλία. Θεωρώ βάναυση την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία και να σταματήσουν τις συναυλίες και γενικότερα τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Θα μπορούσαν αυτοί οι δύο σημαντικοί τομείς να έχουν παραμείνει σε λειτουργία με απαραίτητα μέτραφυσικά, όπως αποστάσεις, μάσκες και διάφορα άλλα μέτρα πρστασίας. Μου έχει ζητηθεί πολλές φορές να συμμετάσχω σε τέτοιας μορφής συναυλία αλλα αρνήθηκα. Τι επικοινωνία με το κοινό να έχει ο καλλιτέχνης, μάλλον με το…κενό θα έχει.

Πιστεύεται ότι είναι κάτι που θα μείνει η θα επανέλθουμε μετά την πανδημία στις παλιές ζωντανές συναυλίες;

Νομίζω πως ο κόσμος διψάει για ζωντανές εμφανίσεις και γνωρίζει πως αυτή η εμπειρία είναι αναντικατάστατη. Παρ όλα αυτά όμως πιστεύω πως κάποια μερίδα του κόσμου που δεν συγκινείται τόσο απο το συναίσθημα της ζωντανής παράστασης θα επαναπαυτεί στον καναπέ του και θα απολαμβάνει διαδικτυακές συναυλίες, κάτι σαν να βλέπει την ΕΤ1 ας πούμε…

 Ποια   είναι τα σχέδια σας για το 2021 ;

Ήδη μέχρι τις αρχές Απρίλη θα κυκλοφορήσει ένα μεμονωμένο κομμάτι (singleπου έχω ηχογραφήσει με την ταλαντούχα σαντουρίστα και τραγουδίστρια Λουκία Βαλάση, με σκοπό να ηχογραφήσουμε ένα ολόκληρο άλμπουμ λίγο αργότερα. Τον Απρίλη επίσης θα ηχογραφήσω μερικά τραγούδια με την Στέλλα Παπαλάμπρου, όπου η ίδια έχει γράψει στίχο στα γαλλικά και πορτογαλέζικα σε δικά μου κομμάτια. Ετοιμάζω επίσης κι ένα άλμπουμ με το γκρουπ μου, το Spiros Exaras WorldJazzEnsemble. Και στα σκαριά πολλά άλλα σχέδια, δουλεύω κάποια λάτιν κομμάτια με την Janyllμία διάσημη Δομινικάνα τραγουδίστρια αλλά και ένα άλμπουμ με μία ανερχόμενη Ελληνοαμερικανίδα τζαζ τραγουδίστριατην Aggeliki Psonis.

Επιμέλεια :Μάνος Σταυριανός

πηγή: enjoynews

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.