0

Στις 8 Νοεμβρίου 1977, 43 χρόνια πριν, ο σπουδαίος αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος παρουσιάζει επισήμως την

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

μεγάλη ανασκαφή που έκανε η ομάδα του, στην Βεργίνα. Μια τεράστια ανασκαφή που έχει ιστορία πολλών ετών πριν και που θεωρείται ισάξια με τις Αιγυπτιακές ανασκαφές στην έρημο Σαχάρα. Στην διάρκεια των αιώνων, το να βρει κάποιος αρχαιολόγος ασύλητους τάφους της αρχαιότητας είναι ότι πιο συγκλονιστικό και μεγαλειώδες μπορεί να συμβεί. Διαβάστε εδώ όλη την ιστορία…

 

«Τα σλαβικά φύλα, κατεβήκαν στα Βαλκάνια μετά τον πέμπτο ή έκτο μ.Χ. αιώνα.  Λοιπόνδεν έχουν καμία σχέση οι Σκοπιανοί με τον Αλέξανδρο ή τον Φίλιππο με κανέναν τρόπο»
Μανώλης Ανδρόνικος
 

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ 

Το 1855 ο Γάλλος αρχαιολόγος και ιστορικός Léon Heuzey (Λέων Εζέ), ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στην Ελλάδα με ένα πέρασμα από τη Μακεδονία,που ως τότε ήταν τόπος άγνωστος σε σύγκριση με τις περίφημες αρχαιολογικές θέσεις της νότιας Ελλάδας.Έψαχνε ίχνη αρχαίων ρωμαϊκών μαχών. Στο σύντομο αυτό πέρασμά του θα ανακαλύψει ένα μέρος με τις αρχαιότητες που κρύβονταν στην περιοχή της Βεργίνας, όπου και θα επιστρέψει το 1861, αυτή τη φορά επικεφαλής μιας αρχαιολογικής αποστολής. Μαζί με το συνεργάτη του, αρχιτέκτονα Honoré Daumet, θα ξεκινήσει την ανασκαφή εκεί που είχε βρει κάποια ερείπια κτηρίων και θα αποκαλύψει έναν από τους πρώτους μακεδονικούς τάφους…

 

ΦΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ 

Ογδόντα περίπου χρόνια αργότερα ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Ρωμαίος έχοντας μαζί του μερικούς φοιτητές, ανάμεσά τους το Φώτη Πέτσα και τον Μανώλη Ανδρόνικο, εγκαταστάθηκε πλέον στη Βεργίνα και ξεκίνησε να ανασκάπτει το ανάκτορο και ένα μακεδονικό τάφο για λογαριασμό του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ο εντυπωσιακός μακεδονικός τάφος με την περίτεχνη ιωνική πρόσοψη κατοχυρώθηκε εμφατικά στον καθηγητή παίρνοντας το όνομά του, ο τάφος του «Ρωμαίου». Το καλοκαίρι του 1938 ξεκίνησε λοιπόν με τους καλύτερους οιωνούς η πολύχρονη ανασκαφική περιπέτεια του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στη Βεργίνα, που συνεχίζεται ως σήμερα.

Η Μεγάλη Τούμπα όπως ήταν στη δεκαετία του 1950

ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ 

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος σταμάτησε τις ανασκαφές. Ο Μανώλης Ανδρόνικος επέστρεψε στη Βεργίνα, ως επιμελητής αρχαιοτήτων το καλοκαίρι του 1949 και ξεκίνησε να σκάβει στο εκτενές νεκροταφείο των τύμβων χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.Μετά από ένα κενό αρκετών χρόνων ήρθε η ώρα (το 1976) για να αρχίσει η συστηματική δουλειά.Μέσα από μια έντονη ανασκαφική διαδικασία, ήρθαν στο φως οι αρχαιότητες που φυλούσε καλά κρυμμένες ο τεράστιος χωμάτινος όγκος.Η ανασκαφή της Μεγάλης Τούμπας ολοκληρώθηκε το 1981 και ο Ανδρόνικος δημοσίευσε το 1984 το βιβλίο του “Οι βασιλικοί τάφοι και άλλες αρχαιότητες”,όπου εξέθετε τα δεδομένα,τους προβληματισμούς,τις σκέψεις και τις ερμηνείες του σχετικά με τα νέα ευρήματα. Το 1982 η ανασκαφική ομάδα αφήνει πίσω της τη Μεγάλη Τούμπα και ξεχύνεται στην πόλη και στο νεκροταφείο ανοίγοντας έναν καινούργιο ευρύ κύκλο ανασκαφικών εργασιών. Τη χρονιά αυτή εντοπίζεται σε άμεση σχέση με το ανάκτορο, το θέατρο της πόλης και αμέσως βορειότερα το Ιερό της Εύκλειας αγοράς, ενώ συνεχίστηκαν οι εργασίες στην ακρόπολη και το νεκροταφείο, που είχαν ξεκινήσει το προηγούμενο έτος. Έτσι το 1989, βρέθηκαν οι καινούργιοι τάφοι του 5ου αι. π.Χ. Επίσης εντοπίστηκε και ανασκάφτηκε ένα οικοδόμημα των ελληνιστικών χρόνων με εσωτερική αυλή και εξώστη.

Από τις πρώτες ανασκαφικές τομές στα μέσα του 19ου αι. μέχρι σήμερα στη Βεργίνα έχουν έρθει στο φως πολλά ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα. Σταδιακά ο αρχαιολογικός χώρος επεκτείνεται καθώς οι γνώσεις για το παρελθόν πληθαίνουν. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας αποτελείται από δύο μεγάλες ενότητες: την αρχαία πόλη και το εκτενές νεκροταφείο.

Το 1993 ολοκληρώνεται και λειτουργεί το κέλυφος προστασίας των βασιλικών τάφων της Μεγάλης Τούμπας. Εδώ ο τάφος του “Ρωμαίου”

Το ανασκαφικό έργο του πανεπιστημίου συνεχίζεται ως σήμερα χαρίζοντας διαρκώς νέα στοιχεία στην ανασκαφική έρευνα. Η ανασκαφή στην ακρόπολη συνεχίζεται, ενώ νέα τμήματα της οχύρωσης έρχονται στο φως, αναδεικνύοντας το μέγεθος και τη σπουδαιότητα της πόλης. Tα τελευταία χρόνια συχνά οι αρχαιολόγοι επισκέπτονται ξανά παλιά σκάμματα, είτε για να συνεχίσουν το σκάψιμο από εκεί που σταμάτησε, είτε για να ξαναδούν με νέα ματιά τα ευρήματα του παρελθόντος, είτε τέλος για να προετοιμάσουν τους χώρους να δεχθούν τους τελικούς αποδέκτες τους, το ευρύ κοινό. Από τις 30 Μαρτίου 1992 ο Μανόλης Ανδρόνικος επιτηρεί πλέον τα σκάμματα μέσα από τις σκέψεις και τις καρδιές των συνεργατών του και των νέων αρχαιολόγων που ετοιμάζονται κάθε καλοκαίρι στη Βεργίνα.

 

πηγή:polismagazino

You may also like

Comments

Leave a reply