0

Σε απόσταση περίπου 20 χλμ από τα Τρίκαλα, ευρίσκεται ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα του Νομού Τρικάλων, η βυζαντινή εκκλησία Παναγία των Μεγάλων Πυλών που ιδρύθηκε το 1283, πιο γνωστή σαν Πόρτα Παναγιά από τον ομώνυμο οικισμό. Κατά τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους, η σημερινή κωμόπολη Πύλη Τρικάλων ήταν γνωστή με το άνω όνομα, Μεγάλες Πύλες. 

Κοντά στην εκκλησία, πάνω στον Πορταίτικο, υπάρχει μονότοξη πέτρινη γέφυρα. Η καταπληκτική αυτή γέφυρα κτίστηκε τον 16ον αιώνα με φροντίδα του Μητροπολίτη Τρίκκης Βυσσαρίωνος. Συνεχίζοντας μετά το γεφύρι, περνάμε τα στενά του Πορταίτικου και φτάνουμε στην Πύλη Τρικάλων.

Τα παραπάνω οι περισσότεροι τα γνωρίζουν. Αυτό που γνωρίζουν λιγότεροι είναι οι δύο καταρράκτες στον ποταμό Παλαιοκαρίτη και ελάχιστοι γνωρίζουν τη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς. Ας γνωρίσουμε πρώτα τους καταρράκτες. Κοντά στην Πύλη παίρνουμε τον δρόμο για Στουρναραίκα-Μεσοχώρα. Όταν αριστερά δούμε πινακίδα για Παλαιοκαρυά στρίβουμε και ακολουθούμε, στην αρχή με το αυτοκίνητο και μετά με τα πόδια, χωματόδρομο. Οι καταρράκτες είναι κοντά.

Ο μεγάλος είναι πάνω από δέκα μέτρα και ο μικρός περίπου τρια. Ανάμεσα στους δύο καταρράκτες στέκει πάνω από τον Παλαιοκαρίτη ένα πολύ όμορφο γεφύρι του 16ου αιώνα. Αυτό που μας ξενερώνει λίγο είναι ότι οι καταρράκτες πέφτουν από δύο τεχνικά φράγματα, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Οι δύο άκρες του μεγάλου φράγματος και της γέφυρας ακουμπάνε σε κάτι θεόρατα βράχια. Το πέρασμα στο φαράγγι φαίνεται αδύνατο. Όμως υπάρχει η γέφυρα και στην απέναντι όχθη αχνοφαίνεται ένα μονοπάτι που μάλλον περνάει πάνω από τις Συμπληγάδες Πέτρες.

Στο σημείο αυτό η όχθη είναι πολύ απότομη και χρειάζεται μεγάλη ορειβατική ¨τρέλλα¨ για να αποφασίσει κάποιος να ακολουθήσει το μονοπάτι. Η χαράδρα έχει μήκος περίπου 15 χλμ και ο Παλαιοκαρίτης που την διασχίζει σχεδόν ολόκληρη πηγάζει από τη θέση Γκρόπα στα 1700 μέτρα. Είναι βέβαιο ότι η διάσχιση της χαράδρας δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται έμπειρη ομάδα και πολύ καλή προετοιμασία

You may also like

Comments

Leave a reply