1

Πρόκειται για τον ιδρυτή της εταιρείας COCO-MAT, τον άνθρωπο που δημιούργησε μια ολόκληρη εταιρεία με παρουσία σε 22 χώρες, έπειτα από ένα βράδυ που κοιμήθηκε πάνω σε… φύκια! Δεν θυμίζει σε τίποτα τον κλασικό επιχειρηματία. Δεν φοράει κοστούμι, δεν έχει κινητό, δεν έχει ακριβό αυτοκίνητο – για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου αυτοκίνητο, οδηγεί το ξύλινο ποδήλατο που ο ίδιος κατασκευάζει στο χωρίς καμινάδες εργοστάσιο της COCO-MAT.bike, στη Λυκόβρυση Αττικής. Είναι μια πολυδιάστατη και δημιουργική προσωπικότητα που μιλάει στον ενικό, απλά και ξεκάθαρα, με τον πιο μεταδοτικό ενθουσιασμό και με τα πιο αφοπλιστικά επιχειρήματα.

«Η κρίση είναι καλοδεχούμενη, γιατί αλλάζει συνήθειες», είχε κάποτε πει ο ιδρυτής και Πρόεδρος της Coco-Mat, Παύλος Ευμορφίδης. Ισχύει σίγουρα για τη δική του περίπτωση. Κυκλοφορεί µόνο µε ποδήλατο. Έχει δίπλωµα οδήγησης αλλά το έχει χάσει τρεις φορές οπότε δεν µπήκε στον κόπο να το ξαναβγάλει. Έτσι κι αλλιώς στο Άµστερνταµ δεν το χρειάζται. Ο Παύλος Ευµορφίδης πέρα από ιδρυτής ενός από τα µεγαλύτερα ελληνικά Business Success Stories είναι ένας σύγχρονος Σπαρτιάτης. Ο πατέρας του ήταν γιος Πόντιου που εγκαταστάθηκε στη Σπάρτη. Οι δυσκολίες τον ανάγκασαν να φύγει στη Γερμανία όπου και έμεινε για 23 χρόνια. Μέχρι τα 18 του τον έβλεπε μόνο τα καλοκαίρια. Τον χαρακτηρίζει μικρό καλλιτέχνη της ζωής γιατί, όπως λέει, δεν έχει γνωρίσει πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο από τον πατέρα του. Του έμαθε τη μεγαλύτερη αλήθεια, να δίνει, να προσφέρει.

Ο Παύλος Ευμορφίδης γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1958. Στα 15 φεύγει από τη Σπάρτη με τη μητέρα του, γιατί όπως λέει το μέρος δεν τον χώραγε. Τελείωσε το γυμνάσιο και μπήκε στη Γυμναστική Ακαδημία. Έκανε διάφορες δουλειές και με τα λίγα χρήματα που μάζεψε έφυγε στη Γερμανία. Πήγε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπου έμαθε να μιλά συνολικά επτά ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά. Δεν τις έμαθε σε φροντιστήρια. Τις έμαθε ζώντας στο εξωτερικό και μιλώντας με τους ανθρώπους. Τελικά γύρισε στην Ελλάδα με τη σημερινή Ολλανδέζα γυναίκα του και εργάσθηκε ως καθηγητής στη Σιβιτανίδειο.

Τα χρήματα που έβγαζε δεν του έφθαναν για να καλύπτει τις ανάγκες του και έτσι παράλληλα εργαζόταν και στο Μοναστηράκι σε καταστήματα τουριστικών ειδών. Η ιδέα για την Coco-mat γεννήθηκε ακριβώς εκεί, στο Μοναστηράκι το 1989. Ένας Ολλανδός περαστικός αναζητούσε μια στρωματοποιία, ο Παύλος τού σύστησε αυτή της γειτονιάς του, αλλά τελικά δεν αγόρασε τίποτα. Ο Μιχάλης Βαμβακίδης ωστόσο, ο στρωματοποιός της ιστορίας, ζήτησε από το γείτονά του να τον βοηθήσει να εξάγει. Εκείνος φορτώνει αμέσως κάμποσα στρώματα για την Ολλανδία και, παρόλο που δεν καταφέρνει να πουλήσει ούτε ένα, συλλαμβάνει τη «μεγάλη ιδέα» του: Να δημιουργήσει την καλύτερη στρωματοποιία στον κόσμο!

Τώρα προκαλεί τον εαυτό του στην ηλικία των 63 ετών, κάνοντας το γύρο της χώρας της φωτιάς και του πάγου, της Ισλανδίας. Η χώρα των ακραίων γεωλογικών αντιθέσεων αποτέλεσε τον προορισμό του, όχι μόνο για τα μαγευτικά φυσικά τοπία, αλλά και για κάτι βαθύτερο. Στόχος του είναι να γνωρίσει καλύτερα αυτή τη χώρα-θαύμα της ευημερίας και φυσικά να αντλήσει έμπνευση από τους Ισλανδούς και τον αξιοθαύμαστο τρόπο σκέψης τους. Ξεκινώντας από το Ρέικιαβικ στις 14 Σεπτεμβρίου και για 11 ημέρες, ο κ. Πωλ μας καλεί να συμμετάσχουμε στην ποδηλατική διαδρομή, για να γνωρίσουμε τον εντυπωσιακό τρόπο σκέψης, τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη και το πρότυπο μοντέλο βιωσιμότητας της Ισλανδίας!

Το ξύλινο ποδήλατο της COCO-MAT είναι το όνειρο του κ. Πωλ για έναν πιο υγιή πλανήτη και έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Είναι μια πραγματική αναπαράσταση του δικού του πάθους για την τέχνη του χειροποίητου στην Ελλάδα και του ενθουσιασμού του για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε όλο τον κόσμο. Αλλά πάνω απ ‘όλα, το ξύλινο ποδήλατο είναι το πολύτιμο μέσο διάδοσης της νοοτροπίας του: ότι η προσπάθεια είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για να πετύχουμε οποιονδήποτε σκοπό μας.

 

 

You may also like

1 Comment

  1. […] με επιτυχία η χθεσινή συνάντηση του κ. Ευμορφίδη (σχετικό αφιέρωμα δείτε ΕΔΩ) , του ιδιοκτήτη της ελληνικής εταιρείας COCOmat με τους […]

Leave a reply