- Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα.
Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή.
Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχουμε όλον τον χρόνο να προμηθευτούμε τα υλικά μας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας.
Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1-2 φορές την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και γλυκό. Γιατί πάντοτε χρειάζεται ένα γλυκό.
Από τις 10 έως τις 16/3 ετοιμάζουμε εύκολα και πολύ νόστιμα φαγητά. Προτείνουμε καλαμαράκια γιουβέτσι, κοτόπουλο με αμύγδαλο και κουρκουμά, απίθανο αρακά σαν σαγανάκι με γαρίδες, φέτα και ντοματίνια, εξωτικά μοσχαρίσια μπιφτέκια με καραμελωμένα κρεμμύδια, φουρνιστές φακές με μαραθόριζα και ψάρι φρικασέ.
Το κυριακάτικό μας είναι ένα πληθωρικό φουρνιστό με λαζάνια, ρικότα και μοτσαρέλα και το γλυκό μας μια απίθανη πάστα φλώρα με μαρμελάδα μανταρίνι.
Δευτέρα – Καλαμάρια γιουβέτσι στην κατσαρόλα

Τη μέρα που η εβδομάδα ξεκινά, κατά το συνήθειό μας, θα ετοιμάσουμε μια λαχταριστή και εύκολη συνταγή.
Μελωμένο γιουβέτσι με καλαμαράκια σε πλούσια ντοματένια σάλτσα και μπόλικη φέτα.
Το συνοδεύουμε με χαρουποπαξίμαδα, τραγανή λαχανοσαλάτα με καρότο και πράσινες ελιές.
Τρίτη – Κοτόπουλο με αμύγδαλο και κουρκουμά

Τραγανό και αρωματικό, το κοτόπουλο αυτό, με κρούστα από αμύγδαλο και κουρκουμά, θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές, μια δροσερή πράσινη σαλάτα με ντοματίνια και μαύρες ελιές και ζεστό προζυμένιο ψωμί.
Τετάρτη – Αρακάς με γαρίδες, ντοματίνια και φέτα, σαν σαγανάκι

Με την προσθήκη λίγων υλικών, όπως φέτα, γαρίδες και ντοματίνια, ο καθημερινός αρακάς μεταμορφώνεται σε εκρηκτικό πιάτο.
Τον συνοδεύουμε με φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού, ραντισμένες με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου και πασπαλισμένες με ανθό αλατιού.
Μια ποικιλία ελιών είναι επίσης πολύ ταιριαστή, καθώς και μια σαλάτα με ντοματίνια και δυόσμο.
Πέμπτη – Μπιφτέκια εξωτικά με καραμελωμένα κρεμμύδια και ανανά

Τι θα λέγατε για λίγο διαφορετικά μοσχαρίσια μπιφτέκια, γευστικότατα, ζουμερά και αρωματικά; Τα συνοδεύουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια και, αν θέλουμε, με φέτες ανανά ψημένες στη σχάρα για ένα λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Τολμήστε τον ανανά γιατί τους πάει πολύ! Μια πράσινη σαλάτα με μπόλικο άνηθο και ντοματίνια και μια τηγανιά πατάτες συμπληρώνουν το όλον.
Παρασκευή – Φακές με μαραθόριζα και σταφίδες, στη γάστρα

Για την ημέρα των οσπρίων προτείνουμε υπέροχες, μελωμένες και φουρνιστές φακές με μπόλικα μπαχαρικά και μαραθόριζα – ένα χορταστικό και πλούσιο φαγητό. Τις συνοδεύουμε με ζεστές φέτες προζυμένιου ψωμιού, πράσινη σαλάτα με δυόσμο και μια αφράτη ταραμοσαλάτα.
Σάββατο – Πεσκανδρίτσα στην κατσαρόλα αυγολέμονο

Την ημέρα που συνήθως μαγειρεύουμε ψάρι, ετοιμάζουμε ένα υπέροχο φρικασέ με ουρές πεσκανδρίτσας, φρέσκα βότανα και χορταρικά εποχής, όπως σπανάκια, σέσκουλα, καυκαλήθρες, φρέσκα κρεμμυδάκια κ.ά. Συνοδεύουμε με κρίθινα παξιμάδια και μια λαχανοσαλάτα με καρότο και ελιές Καλαμών.
Κυριακή – Λαζάνια με ρικότα και μοτσαρέλα

Τι καλύτερο από πλούσια, ζουμερά και φουρνιστά λαζάνια για το κυριακάτικο τραπέζι μας; Αν η σαλάτα καπρέζε ήταν φουρνιστό φαγητό, θα ήταν αυτό. Ρικότα, μοτσαρέλα, βασιλικός και ντομάτα συνδυάζονται σε ένα άκρως γευστικό, χορταστικό και μυρωδάτο πιάτο. Το συνοδεύουμε με μια ωραία σαλάτα με πρασινάδες, κάππαρη και ντοματίνια.
Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Πάστα φλώρα με μαρμελάδα μανταρίνι

Μια αρωματική πάστα φλώρα με βουτυρένια εύθρυπτη ζύμη και μαρμελάδα μανταρίνι θα συνοδέψει το τσάι, τον καφέ ή το αγαπημένο μας ρόφημα όλες της ημέρες της εβδομάδας.
Μπορούμε βέβαια, αντί για μαρμελάδα μανταρίνι να βάλουμε την κλασική μαρμελάδα βερίκοκο ή κάποια άλλη της αρεσκείας μας.
Comments