0
  • Η σημαντική αυτή διάκριση, από τον φορέα σύμπραξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του HydrogenEurope,για την υποστήριξη έργων έρευνας και καινοτομίας στον τομέα του καθαρού υδρογόνου, αποτελεί αναγνώριση των πρώτων απτών αποτελεσμάτων και της δυναμικής που αναπτύσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου TRIĒRĒS.

Το έργοTRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου (“SmallScaleHydrogenValley”) με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, όπου αναπτύσσεται μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, στο πλαίσιο του έργου EPHYRA,το οποίο επίσης συντονίζει η MotorOil.

Η Κοιλάδα Υδρογόνου γίνεται πραγματικότητα βασισμένη στην απόφαση της Motor Oil να προχωρήσει πρώτη στην κατασκευή του μεγαλύτερου συστήματος ηλεκτρόλυσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ισχύος 30 MW, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.

Στο έργοTRIĒRĒSσυμμετέχουν,επιπλέον,25 εταίροι από 5 χώρες, ενώ η διάρκεια του είναι 5 έτη.

Στόχος τουTRIĒRĒS είναι η δημιουργία οικοσυστήματος υδρογόνου στην Ελλάδα με τη συμμετοχή βιομηχανιών, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, εταιρειών τεχνολογίας, οργανισμών του δημόσιου τομέα και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το έργο υποστηρίζει την υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών και μελετών χρήσης υδρογόνου, για υφιστάμενες ή μελλοντικές χρήσεις, σε σημαντικούς παραγωγικούς τομείς όπως η Ενέργεια, η Μεταποίηση και οι Μεταφορές (οδικές και θαλάσσιες).

Το έργο δημιουργεί, επίσης, ισχυρές διεθνείς συνεργασίες, προωθώντας συνέργειες με άλλες Κοιλάδες Υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενισχύοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως ανερχόμενου κόμβου καθαρής ενέργειας.

Το TRIĒRĒS στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματοςBlueMed
Το έργο TRIĒRĒS εντάσσεται στο BlueMed, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Motor Oil για την ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας υδρογόνου στην Ελλάδα. Σκοπός του BlueMed είναι η δημιουργία ενός πλήρους συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης υδρογόνου.

Υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Motor Oil στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα,το πρόγραμμα BlueMedυλοποιείται με συγχρηματοδότηση από σημαίνοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και φορείς, όπως το Horizon Europe/CleanHydrogenPartnership, το Connecting Europe Facility–Transport,το EuropeanInnovationFund, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και περιλαμβάνει, πέραν τουTRIĒRĒS, και τα ακόλουθα εμβληματικά έργα:

• IRIS: εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, παραγωγή χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος υδρογόνου και πιλοτική παραγωγή συνθετικής μεθανόλης.
• EPHYRA: εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας ηλεκτρόλυσης 30 MW για παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
• REA/REAH2/REAH3: κατασκευή και λειτουργία(BFS–AVIN)των πρώτων εμπορικών, δημοσίως προσβάσιμων σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελλάδα.

Η Κοιλάδα TRIĒRĒS έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικές επιτυχίες:

• Προμήθεια ειδικών βυτιοφόρων για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου, αναπτύσσοντας έναν “εικονικό αγωγό” υδρογόνου προς τελικούς χρήστες.
• Επίδειξη υδρογονοκίνητου λεωφορείου και ανεφοδιασμός του από τηνCoralGasμεβυτιοφόρο υδρογόνου, στο πλαίσιο του 3ουJIVE Roadshow σε 4 πόλεις της Ελλάδας και σε άλλες τρεις χώρες της Βαλκανικής.
• Συνεργασία με την καινοτόμα WIVA P&G HyWestValley της Αυστρίας, ενισχύοντας την ανταλλαγή γνώσεων.
Στο προσεχές διάστημα αναμένονται:
• Η λειτουργία του πρώτου εμπορικού, δημοσίως προσβάσιμου πρατηρίου υδρογόνου στην Ελλάδα (Άγιοι Θεόδωροι Κορινθίας)εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.
• Η απόκτηση υδρογονοκίνητου οχήματος από τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων (τέλη 2024 –αρχές 2025).
• Η ωρίμανση διαγωνιστικών διαδικασιών για την προμήθεια αστικών λεωφορείων και ελαφρών οχημάτων με κυψέλες καυσίμου(fuelcell) υδρογόνου, σε περιφερειακά δίκτυα μεταφορών.

Κατά τη βράβευση, ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΟμίλουMotor Oil, δήλωσε:
«Η αναγνώριση του TRIĒRĒS ως HydrogenValley of the Year2024 αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας να αναδείξουμε την Ελλάδα ως περιφερειακό ηγέτη στον τομέα του υδρογόνου. Μέσω του έργου, ενισχύουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και συμβάλλουμε στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, υποστηρίζοντας τη μετάβαση της Ευρώπης σε καθαρές μορφές ενέργειας».

You may also like

Comments

Leave a reply