Το ποσοστό των νέων που εγκαταλείπουν την ύπαιθρο, αλλά και το αγροτικό επάγγελμα, αναμένεται να μειωθεί με τη χρήση τεχνολογιών στο χωράφι, καθώς είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογική ανάπτυξη και την εφαρμογή τέτοιου είδους υπηρεσιών. Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το παραπάνω είναι μία από τις θετικές επιδράσεις της ευφυούς γεωργίας στον αγροτικό τομέα και τους ανθρώπους που απασχολούνται σε αυτόν. Η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα, η παραγωγή δηλαδή περισσότερων τροφίμων με λιγότερα μέσα, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών επιδράσεων σύμφωνα με την ΕΕ, καθώς πρόκειται να δώσει στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Επίσης, αναφέρεται ότι οι νέες τεχνολογίες δεν είναι μόνο για το χωράφι, αλλά για όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών να εφαρμόσει συστήματα ιχνηλασιμότητας, μείωσης της σπατάλης τροφίμων, καθώς και συστήματα ανίχνευσης της ποιότητας των προϊόντων, αλλά και της ασφάλειάς τους προς τον καταναλωτή. Ωστόσο, τονίζεται ότι η εφαρμογή και η χρήση αυτών των συστημάτων απαιτούν την εκμάθηση και την εκπαίδευση για τη βέλτιστη αξιοποίηση των τεχνολογικών εφαρμογών.
πηγή: ypaithros
Comments