0
  • Το Λουτρό βρίσκεται στις νότιες ακτές της Κρήτης, ανάμεσα στην Αγία Ρούμελη και στη Χώρα Σφακίων, σε απόσταση περίπου 71 χιλιομέτρων νότια των Χανίων, στο τέλος του ακρωτήριου Μουρί.

Εδώ ήταν η θέση της αρχαίας πόλης του Φοίνικα και το λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης.

Αργότερα, έγινε το χειμωνικό λιμάνι της πόλης Σφακίων, λόγω του γεγονότος ότι ο περίκλειστος κόλπος με το μικρό νησί Φανάρι δημιουργούν ένα φυσικό λιμάνι όπου τα πλοία μπορούν να είναι ασφαλή ακόμη και σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες.

Το χωριό πήρε το όνομά του από τα λουτρά που έχουν βρεθεί στην περιοχή και από το νερό το οποίο κατευθυνόταν στην κοντινή Ανώπολη.
Στην αρχαιότητα, οι κάτοικοι της περιοχής πίστευαν στον κρητικό Δία και τον Απόλλωνα των Δελφών.

Έτσι, μερικά μέτρα μακριά από το χωριό μπορείτε να δείτε ακόμα τμήμα της αρχαίας πόλης και του ναού του Απόλλωνα. Από το Λουτρό φυγαδεύτηκαν μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Δασκαλογιάννη (το 1770) 400 γυναικόπαιδα.

Κατά την επανάσταση του 1821, στο Λουτρό είχε την έδρα της η Καγκελαρία, η Επαναστατική Επιτροπή που διηύθυνε την επανάσταση.

Το 1821 η καγκελαρία των Σφακίων ίδρυσε ένα νοσοκομείο στο Λουτρό, που έσωσε χιλιάδες τραυματίες μαχητές.

Την Καγκελαρία αποτελούσαν ο Ανδρέας Κριαράς, ο πρωτόπαπας των Σφακίων Γεώργιος, ο Χατζής Ιωάννης Πωλιουδάκης, ο Γεώργιος Κουλέτος, ο Νικόλαος Ανδρουλακάκης, ο Ιωσήφ Παπαδάκης, ο Στρατής Βουρδούμπας, ο Ιωσήφ Παπαδάκης και ο Αναγνώστης Ψαρουδάκης.

Σήμερα το Λουτρό παραμένει ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι με εκπληκτική ομορφιά.

Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι ή αν το θέλετε, με τα πόδια (1,5 ώρες πεζοπορία σε μονοπάτι από την χώρα Σφακίων ή στο μονοπάτι από την Ανώπολη).

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων προς και από τη Χώρα Σφακίων, τη Σούγια, τη Γαύδο, τη Παλαιόχωρα και την Αγία Ρούμελη.

You may also like

Comments

Leave a reply

More in NEA