0
  • Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της τοπικής κοινωνίας ξεκίνησε τη λειτουργία της η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας.

Οι εγκαταστάσεις της Μονάδας χαρακτηρίζονται υπερσύγχρονες, με όλα τα στάδια της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων να έχουν τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην μονάδα της Παλαιόχουνης Αρκαδίας και μέσα στην χρονιά θα ξεκινήσει και η ολοκληρωμένη διαχείριση στη μονάδα της Καλλιρόης Μεσσηνίας.

Επένδυση 167 εκατ. ευρώ

Συνολικά, πρόκειται για μία επένδυση 167 εκατ. ευρώ (70 εκατ. με επιδότηση ΕΣΠΑ), που περιλαμβάνει 3 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), 3 χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 2 σταθμούς μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και αναπτύσσεται σε 3 υποενότητες – διαχειριστικές ενότητες της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, οι ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

200 μόνιμες θέσεις εργασίας

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων κλπ.).

Η περιφέρεια Πελοποννήσου εισέρχεται πλέον στην εποχή της κυκλικής οικονομίας, ανακτώντας και αξιοποιώντας άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώντας ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, εκτρέποντας από την ταφή τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων και παράγοντας πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών. Παράλληλα, αποφεύγει την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με τη λειτουργία και της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας γίνεται ακόμη ένα βήμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από αυτό το σημαντικό έργο ΣΔΙΤ προκύπτουν πολλαπλά οφέλη, ιδίως για την τοπική κοινωνία. Από την αξιοποίηση των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώνται ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, παράγεται πράσινη ενέργεια για τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δημιουργούνται μόνιμες θέσεις εργασίας, κ.ά. Αποτελεί ζητούμενο για την Πολιτεία η υλοποίηση περισσότερων έργων με αυτά τα χαρακτηριστικά. Έργων, δηλαδή, που να έχουν στον πυρήνα τους πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την τόνωση της οικονομίας».

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Χρήστος Λαμπρόπουλος, δήλωσε: «Είναι σπουδαίο επίτευγμα το πάντρεμα τεχνολογίας αιχμής με τις δεξιότητες, τις εμπειρίες και τις ικανότητες του ελληνικού τεχνικού κόσμου καθώς και η συνεργασία της περιφέρειας με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας μας. Πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα έργο το οποίο θα είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με τη συμμετοχή και το ανθρώπινο δυναμικό μας όλες τις προσπάθειες, οι οποίες, όπως αυτή η σύμπραξη, θα μας οδηγήσουν σε ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των Πελοποννησίων».

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Εμμανουήλ Γραφάκος, δήλωσε: «Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια δημιουργούμε μεθοδικά ένα δίκτυο μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων όπως αυτή της Λακωνίας. Οι μονάδες αυτές θα μας βοηθήσουν από ουραγούς στην επίτευξη των στόχων για την ανακύκλωση και την ταφή σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, να γίνουμε πρωτοπόροι μέχρι το 2030. Παράλληλα απαλλάσσουμε τη χώρα από παράνομες χωματερές που στην περίπτωση της Πελοποννήσου είχαν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και απαλλάσσουμε τους Έλληνες φορολογούμενους από τα ντροπιαστικά πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο προέδρος ΦΟΔΣΑ, Γιάννης Σμυρνιώτης, δήλωσε: «Ο ΦOΔΣΑ Πελοποννήσου εκπροσωπώντας τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης θα είναι πρωταγωνιστής ώστε η κυκλική οικονομία και η πράσινη επιχειρηματικότητα να αποτελέσουν τους πυλώνες μιας Βιώσιμης Ανάπτυξης την επόμενη πενταετία».

You may also like

Comments

Leave a reply