0
  • Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας σε συνεργασία με τη Α.Μ.Κ.Ε. Diadrasis, το χρονικό διάστημα 19 – 23 Φεβρουαρίου 2024, υλοποίησε στον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Τα μυστικά του Οφέλτη».

Το πρόγραμμα διεξήχθη με τη συμμετοχή 180 μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου, οι οποίοι μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού με πλούσιο εποπτικό υλικό ανακάλυψαν με δημιουργικό τρόπο τα «μυστικά» των Νέμεων Αγώνων, από την ίδρυση μέχρι και την αναβίωσή τους, και κατανόησαν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες που οι αγώνες αυτοί πρεσβεύουν.

Παράλληλα, οι μαθητές συμμετείχαν και στη δράση «Τα μυστικά της συντήρησης», στο πλαίσιο της οποίας οι έμπειροι Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Εφορείας τους μύησαν στις βασικές αρχές και στη διαδικασία της συντήρησης.

Τα παιδιά συντήρησαν κεραμικά αντίγραφα και δημιούργησαν δικά τους πήλινα έργα τέχνης, όπως αγγεία και ειδώλια.

Σε επόμενο στάδιο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ψηφιοποιηθεί και θα μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα, με την παράλληλη κατάρτιση του προσωπικού του Μουσείου της Αρχαίας Νεμέας στη διαχείρισή του, προκειμένου να αποτελέσει εύχρηστο εργαλείο εκπαίδευσης και μάθησης για το ευρύ κοινό.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος, μετά και την απονομή στην Αρχαία Νεμέα του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Label), είναι η ανάδειξη των αξιών των Νέμεων Αγώνων και η άμεση σύνδεσή τους με τα ιδεώδη του κλασικού αθλητισμού και την άσκηση της αθλητικής δραστηριότητας, ως στοιχείο της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης των νέων στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αμφίδρομη σχέση του Αρχαιολογικού χώρου με την τοπική κοινωνία και το διεθνές κοινό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας ευχαριστεί θερμά τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους μαθητές που συμμετείχαν με θέρμη στο πρόγραμμα, καθώς και την ομάδα της Diadrasis για την εξαιρετική συνεργασία και τις μοναδικές σε έμπνευση ιδέες της.

You may also like

Comments

Leave a reply