0
  • Το σημαντικό ρόλο που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει στην εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα της ρομποτικής ανέδειξε η ελληνική συμμετοχή στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής, World Robot Olympiad 2023, που πραγματοποιήθηκε στον Παναμά, με θέμα «Συνδέοντας τον κόσμο».

Γεμίζοντας μας εθνική υπερηφάνεια οι ελληνικές ομάδες ξεχώρισαν καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην Ευρώπη και την 4η στον κόσμο ανάμεσα σε 451 ομάδες από 90 χώρες, βάσει της συνολικής τους βαθμολογίας και κερδίζοντας 2 χάλκινα μετάλλια και 2 διακρίσεις.

Η COSMOTE την τελευταία δεκαετία επενδύει στους νέους και στηρίζει την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης STEM Education, του κύριου φορέα διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και μέλος του WRO.

Οι δράσεις έχουν ωφελήσει περισσότερους από 265.000 μαθητές και καθηγητές βοηθώντας τους νέους να ενισχύσουν το ψηφιακό τους υπόβαθρο και να συνδράμουν ενεργά στην δημιουργία μας ψηφιακής κοινωνίας για όλους.

H ομάδα BitLab στο βάθρο των νικητών στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023

Ειδικότερα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023, με δύο χάλκινα βραβεία τιμήθηκαν οι ομάδες BitLab στην κατηγορία RoboSport δηλαδή στο διπλό τένις με ρομπότ, όπου έχασαν μόνο έναν αγώνα και η ομάδα Μinders στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου με το project “Αquabyte”.

Το σπουδαίο αυτό έργο αφορά σε αυτόνομα server rooms που βυθίζονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα με σκοπό να αξιοποιούνται οι φυσικές ιδιότητες του βυθού και πιο συγκεκριμένα η χαμηλή θερμοκρασία.

Η καινοτομία του έγκειται στο γεγονός ότι στην περίπτωση που το server room αντιληφθεί δυσλειτουργία (μέσω αισθητήρων) μεταφέρει τα δεδομένα σε άλλον server και αναδύεται.

Οι διακρίσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Στο πλαίσιο αυτό 4η θέση στην κατηγορία Future Innovators Γυμνασίου έλαβε η ομάδα Smartbirds με το έργο “Hermes”.

Το ρομποτικό σύστημα «Ερμής» μπορεί να επέμβει άμεσα σε περίπτωση βλάβης ενός υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου και να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του δικτύου, μειώνοντας στο ελάχιστο τον αντίκτυπο στις επικοινωνίες.

Επίσης, στην 8η θέση βρέθηκε η ομάδα JoFre στην κατηγορία RoboMission Λυκείου.

Με το ρομποτικό σύστημα «Ερμής», το οποίο μπορεί να επέμβει άμεσα σε περίπτωση βλάβης ενός υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου βρέθηκαν στην 4η θέση της κατηγορίας Future Innovators Λυκείου οι Smartbirds.

Με αφορμή τις διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023, ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Ομίλου OΤΕ δήλωσε σχετικά:

«Με την πρωτιά στην Ευρώπη και την 4η θέση στον κόσμο, η νέα γενιά της χώρας μας δείχνει για ακόμη μια φορά τη δυναμική της.

Αυτή τη δυναμική σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μέσα από το STEM στηρίζει η COSMOTE.

Πολλά συγχαρητήρια στα νέα παιδιά που δίνουν λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα και οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον.

Με τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας, οι νέοι μας δημιουργούν έναν κόσμο καλύτερο για όλους.»

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas, κ. Γιάννης Σομαλακίδης δήλωσε μετά την Ολυμπιάδα Ρομποτικής:

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει συνολικά να κερδίσει 9 μετάλλια στη μακροβιότερη Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που στην Ουγγαρία, το 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων και φτάσαμε σήμερα πλέον να είμαστε 1η ευρωπαϊκή και 4η παγκόσμια δύναμη στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Αξίζει να θυμίσω ότι οι ομάδες, που λαμβάνουν μέρος στην Ολυμπιάδα έχουν καταλάβει τη πρώτη θέση στο πανελλήνιο διαγωνισμό.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, στους προπονητές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, καθώς και στις οικογένειές τους που τα στηρίζουν.

Ραντεβού του χρόνου στην επόμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που θα πραγματοποιηθεί στη γειτονική Σμύρνη.»

H ομάδα JoFre, βρέθηκε στην 8η θέση της κατηγορίας RoboMission Λυκείου

Γι’ αυτό η COSMOTE συνεχίζει να στηρίζει τις ιδέες των παιδιών για έναν κόσμο καλύτερο για όλους, μέσα από την τεχνολογία.

You may also like

Comments

Leave a reply

More in NEA