0

Η πιο συχνή ερώτηση σχετικά με το ΑΙ είναι αν κάποια στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη θα στραφεί κατά των δημιουργών της. Τι απαντούν σε αυτό επιστήμονες;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη παντού. Από τις προτάσεις προϊόντων της Amazon μέχρι την αυτόματη συμπλήρωση της Google, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλει σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Είχατε ποτέ μια ουσιαστική συζήτηση με τη Siri ή την Alexa; Φυσικά και όχι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα έτσι. Αν και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας ακόμα, η τεχνητή νοημοσύνη σίγουρα βελτιώνεται.

Σε μια ουτοπική εκδοχή ενός μέλλοντος που κυριαρχείται από την τεχνητή νοημοσύνη, οι άνθρωποι βοηθούνται από φιλικούς, παντογνώστες μπάτλερ που καλύπτουν κάθε μας ανάγκη. Στη δυστοπική εκδοχή, τα ρομπότ διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και δηλώνουν μια αποκάλυψη τύπου Terminator στην ανθρωπότητα.

Πόσο ρεαλιστικά είναι όμως αυτά τα σενάρια; Θα επιτύχει ποτέ η τεχνητή νοημοσύνη αληθινή γενική νοημοσύνη; Το AI θα κλέψει όλες τις δουλειές μας; Μπορεί το AI να γίνει ποτέ συνειδητό; Θα μπορούσε το AI να έχει ελεύθερη βούληση;

Ποιες είναι οι πιθανότητες η τεχνητή νοημοσύνη να σκοτώσει την ανθρωπότητα μέχρι το 2100; Αυτό ήταν ένα από τα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν στο Τουρνουά Πειθούς Υπαρξιακού Κινδύνου, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Πρόβλεψης. Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν προβλέψεις ατομικά και ομαδικά και τους προσφέρθηκαν κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων χρηματικών βραβείων, για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή.

Για να συλλέξει προβλέψεις σχετικά με υπαρξιακούς κινδύνους υψηλού διακυβεύματος, το Ινστιτούτο Προβλέψεων ζήτησε από συνολικά 169 superforecasters, ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης και ειδικούς σε άλλους τομείς να προβλέψουν την πιθανότητα να συμβούν διαφορετικές καταστροφές σε διάφορα χρονικά πλαίσια: 2024, 2030, 2050 και 2100.

Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε προβλέψεις από τεχνικούς εμπειρογνώμονες και «superforcasters» (άτομα με ιστορικό να κάνουν ακριβείς προβλέψεις) σχετικά με διάφορες απειλές, από τεχνητή νοημοσύνη έως πυρηνικό πόλεμο και πανδημίες.

 Οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης δήλωσαν ότι υπάρχει πιθανότητα 3% η τεχνητή νοημοσύνη να σκοτώσει την ανθρωπότητα μέχρι το 2100, σύμφωνα με τη διάμεση απάντησή τους. Οι superforecasters ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι, βάζοντας τις πιθανότητες εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη σε μόλις 0,38%.

Οι ομάδες υπέβαλαν επίσης προβλέψεις σχετικά με την πιθανότητα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει μια μεγάλη καταστροφή, ακόμα κι αν δεν μας εξαφανίσει εντελώς (που ορίζεται ότι προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 10% των ανθρώπων σε μια περίοδο 5 ετών).  Η πρόβλεψη των ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ένα ανησυχητικά υψηλό 12%. Οι superforecasters βάζουν ξανά τις πιθανότητες πολύ χαμηλότερες, στο 2,13%.

Κανείς δεν μπορεί να δει το μέλλον. Όμως τα τελευταία χρόνια, το πεδίο της έρευνας πρόβλεψης προσπαθεί να αποκτήσει μια καλύτερη εικασία, αναπτύσσοντας μεθοδολογίες σχεδιασμένες να μετρούν και να βελτιώνουν την ακρίβεια των ανθρώπινων προβλέψεων και προς το παρόν το μόνο στο οποίο επιτίθεται η τεχνητή νοημοσύνη είναι οι δουλειές μας. Η τεχνητή νοημοσύνη στρέφεται εναντίον των δημιουργών της, αφού οι εταιρείες πληροφορικής αρχίζουν να απολύουν υπαλλήλους.

You may also like

Comments

Leave a reply