0

Η ελληνική εμφύλια διαμάχη του 1831 και πώς ο Ανδρέας Μιαούλης ανατίναξε τα ελληνικά πλοία «Ελλάς» και «Ύδρα»

Ο Ανδρέας Μιαούλης, κατά κόσμον Ανδρέας Βώκος, υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναλαμβάνοντας την αρχηγία του ελληνικού στόλου και συμμετέχοντας σε πλήθος ναυμαχιών και ναυτικών θριάμβων των ελλήνων επαναστατών έναντι του οθωμανικού στόλου.

Πάντως, η ένδοξη εκείνη περίοδος της ελληνικής ιστορίας είχε και “μαύρες” σελίδες, όπως αυτή του ελληνικού εμφυλίου 1823 – 1825 αλλά και των γεγονότων του 1831, στα οποία ο Μιαούλης υπήρξε αναμφίβολα, ένας από τους μεγάλους αρνητικούς πρωταγωνιστές.

Την 1η Αυγούστου του 1831, μέσα σε κλίμα έντονης εμφύλιας διαμάχης, ο σπουδαίος ναύαρχος προχωρά σε μία πράξη που θα αποτελέσει στίγμα για την ένδοξη πορεία του. Ανατινάζει δύο κορυφαίας ισχύος ελληνικά πλοία: τη φρεγάτα«Ελλάς» και την κορβέτα «Ύδρα».

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», 24.7.1931, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Οι σχέσεις Μιαούλη – Καποδίστρια

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκλέγεται από την Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, το 1827, Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους και, φτάνοντας στην Ελλάδα το 1828, αναθέτει στον μπαρουτοκαπνισμένο Μιαούλη την ιδιαίτερα σημαντική αλλά και δυσχερή αποστολή της πάταξης της πειρατείας που λυμαινόταν τα νερά του Αιγαίου και τις ακτές τις Πελοποννήσου.

Αν και η συνεργασία τους ξεκίνησε θετικότητα, σχετικά σύντομα, τα πράγματα άλλαξαν. Ο Καποδίστριας έρχεται σε ρίξη με τους υδραίους πλοιοκτήτες καθώς και με άλλες ισχυρές οικογένειες, όπως η οικογένεια Κουντουριώτη και η οικογένεια Μαυρομιχάλη.

You may also like

Comments

Leave a reply

More in NEA