0

Μόλις μία μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Εθνικές εκλογές της 21ης Μαϊού 2023 και μόλις έπεσε η αυλαία του προεκλογικού αγώνα για το “αύριο” της χώρας. Ενός προεκλογικού αγώνα “σούπα” και μάλιστα άγευστη και άνοστη. Ενός προεκλογικού αγώνα, που ο  Μητσοτάκης δε θα μπορούσε να τον φανταστεί με καλύτερη εξέλιξη για τον ίδιο. Το ατυχές κεντρικό σύνθημα του ΚΚΕ «Μόνοι τους και όλοι μας» που από την μία περιχαρακώνει το εκλογικό σώμα και από την άλλη θυμίζει Πολάκη στην βουλή, μάλλον θα ταιριάξει γάντι στον Μητσοτάκη όταν ανοίξουν οι κάλπες… στη μόνη σίγουρη “δημοσκόπηση”. 

Με τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα λεγόμενα και “εργαλεία” της στιγμής, όχι μόνο η πρωτιά του Μητσοτάκη έχει κλειδώσει αλλά διαφαίνεται και μία πρωτιά που ο δεύτερος θα τον βλέπει θολά! Βεβαίως … ΑΝ και ξαναλέμε ΑΝ, οι επιστήμονες – αναλυτές – δημοσκόποι έχουν τελέσει ορθά το επιστημονικό τους έργο και όχι να έχουν κάνει “καλά την δουλειά τους”.

Η αλήθεια είναι ότι ο “προεκλογικός” Τσίπρας έδωσε πολλές αβάντες για αυτό το ενδεχόμενο, η προεκλογική στρατηγική του μάλλον είναι τραγική, τα πολιτικά ζητούμενα έμειναν “ζητούμενα”, η πονεμένη καθημερινότητα του πολίτη, οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναδείχθηκαν ασθενώς τόσο όσο θα ήθελε το κυβερνητικό στρατόπεδο, εξού και “σούπα” η προεκλογική περίοδος,  δηλαδή σα να λέμε…  η αντιπολίτευση “χόρεψε” στους προεκλογικούς ρυθμούς της κυβέρνησης. Ήρθαν και τα πικρά κερασάκια Κατρούγκαλου (20% ΕΦΚΑ… τρέχουν να φύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες)  και Φωτίου (5000 ευρώ εισόδημα και μετά φόροι… ξανατρέχουν να φύγουν) την ώρα που πήγε να ξεχαστεί το παράλληλο νόμισμα Τσακαλώτου και η κυβέρνηση(κομήτης) ειδικού σκοπού – συνεργασίας, ε(!) το “γλυκό έδεσε” για τον Μητσοτάκη.

Σε μία περίεργα άχρωμη πολιτική προεκλογική περίοδο μέσα σε όλα τα φαινόμενα, εντύπωση προκάλεσε ότι εν έτη 2023, πλείστον υποψηφίων επέλεξαν τον γνωστό αναχρονιστικό τρόπο επικοινωνίας με  ψηφοφόρους τους… με φακέλια, σταυρωμένα ψηφοδέλτια, κάρτες και φέιγβολάν σε πόρτες, παρμπρίζ, παράθυρα, δρόμους κτλ. !!! Προφανώς είτε δεν καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται στην εποχή των social και της τεχνητής νοημοσύνης είτε γνωρίζουν ότι οι ψηφοφόροι ζουν ακόμη… σε άλλες εποχές, και στις δύο περιπτώσεις όμως μάλλον κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία μας.

Ας θυμηθούμε τα ποσοστά της εκλογικής αναμέτρησης του 2019: 

Με αυτά τα δεδομένα και σκεπτόμενοι τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αν αυτά επαληθευθούν, δεν αποκλείεται οι συσχετισμοί των κομμάτων και τα ποσοστά τους να είναι περίπου τα ίδια! Η επόμενη μέρα των εκλογών γνωρίζουμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι θα φέρει… εκλογές. Το ζήτημα είναι τι εκλογές όμως; Μήπως για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολούθησαν προεκλογική εκστρατεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβέρνησης; Μήπως υπέρ αναλώθηκε η προεκλογική κουβέντα σε ενδεχόμενες (ανύπαρκτες) συνεργασίες γιατί πολύ πιθανόν το άνοιγμα της κάλπης να φέρει πολιτικές διεργασίες και αλλαγές σε ηγεσίες; Αλήθεια, σε ένα αποτέλεσμα (ενδεχομένως) με τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, πως θα αντιδράσουν τα στελέχη του ηττημένου; Θα πάνε στις εκλογές του Ιουλίου με τον Τσίπρα μπροστά; Ένα ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ, έστω και 2-3 μονάδων, πως θα έβλεπε τον ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει στις εκλογές του Ιουλίου με πρόβλημα ηγεσίας;

Τελικά μήπως όλοι βολεύτηκαν σε προεκλογική εκστρατεία “άνοστης σούπας” γιατί ο καθένας κοντόφθαλμα έχει την εντύπωση ότι έκρυψε από τον λαό τα δικά του προβλήματα; Εδώ βέβαια, καλό είναι να καταλάβει ο λαός, ότι σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία κανείς δεν ασχολήθηκε (με ένταση και σημασία) με τα δικά του προβλήματα!

Βασικοί συντελεστές για το αποτέλεσμα των μεθαυριανών εκλογών και όχι παράμετροι, θεωρούμε ότι θα είναι η συμπεριφορά των ηλικιακών ομάδων 16(+)-21 (450.000)[γεννημένοι 2006], η αποχή και η τιμωρητική ψήφος που από ότι δείχνει, δεν θα την καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον το μεγάλο μερίδιο αυτής.

Σε κάθε περίπτωση … «Κυριακή κοντή γιορτή» και καλό “βόλι”

 

 

You may also like

Comments

Leave a reply

More in NEA