0

Εμπάργκο μέχρι τις 07:00 BST, σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου 2023

  • Η έκθεση βιωσιμότητας της σεζόν 2 αποκαλύπτει ότι το φινάλε τροφοδοτήθηκε κατά 100 τοις εκατό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Διατήρηση της ουδέτερης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατάστασης της σειράς με αντιστάθμιση όλων των εκπομπών (9.045 tCO2-e).
  • Η εστίαση στην ισότητα των φύλων προβλέπει βελτίωση των επιδόσεων του 26% των γυναικών οδηγών στο χρόνο.

25 Απριλίου 2023, Λονδίνο: Extreme E δημοσίευσε τη δεύτερη Έκθεση Βιωσιμότητας, η οποία συντάχθηκε και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την EY. Η Έκθεση αποκαλύπτει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αγωνιστικής σειράς για τη 2η σεζόν, διατηρώντας το ουδέτερο ως προς τον άνθρακα καθεστώς που καθιέρωσε από την αρχή και συνεχίζοντας να υπερασπίζεται την ηλεκτρονική κινητικότητα με αγώνες μόνο με ηλεκτρικά οχήματα.

Οι ομάδες EY υπολόγισαν ότι κατά τη διάρκεια της σεζόν 2 εκπέμφθηκαν 9.045 tCO2-e (1808,8 tCO2e ανά αγώνα), τα οποία αντισταθμίστηκαν μέσω της αγοράς περιβαλλοντικών πιστοποιητικών Verified Carbon Standard (VCS) για δύο προγράμματα αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας.

Συμπληρωματικά με αυτό το επίτευγμα, η Extreme E πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη εκδήλωση μηχανοκίνητου αθλητισμού που υποστηρίζεται πλήρως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια του τελικού της σεζόν – το Natural Energy X Prix της Ουρουγουάης. Με το 98% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουρουγουάης να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, η Extreme E μπόρεσε να καλύψει τις πρόσθετες απαιτήσεις ενέργειας με επιτόπου ηλιακή παραγωγή και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, παρέχοντας τελικά τον αγώνα χρησιμοποιώντας 100% ανανεώσιμη ενέργεια.

Η EY ονομάστηκε τον περασμένο μήνα επίσημος συνεργάτης βιωσιμότητας της Extreme E, επεκτείνοντας τη σχέση και ενισχύοντας τη δέσμευσή της για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της σειράς σε κάθε απομακρυσμένη τοποθεσία αγώνα. Αναπτύσσοντας ένα πλαίσιο εκτίμησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων (SEIA) κατά τη διάρκεια της σεζόν 1, το οποίο περιλαμβάνει τον υπολογισμό των πηγών εκπομπών για κάθε αγώνα, οι ομάδες της EY συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον στόχο της Extreme E να αντισταθμίσει το αποτύπωμα άνθρακα και να δημιουργήσει μια θετική κληρονομιά.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ΕΥ για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, δήλωσε: “Είναι τιμή μας να είμαστε ο επίσημος συνεργάτης της Extreme E για την αειφορία το 2023, ενισχύοντας την κοινή φιλοδοξία να αναδείξουμε τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Είναι επίκαιρο να αναλογιστούμε την έκθεση βιωσιμότητας της 2ης σεζόν, την οποία οι ομάδες της ΕΥ ήταν και πάλι υπερήφανες που τους ανατέθηκε ο συντονισμός και η υποστήριξη. Τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η σειρά πηγαίνει από το ένα σημείο στο άλλο, όχι μόνο παρέχοντας υποδειγματικά αποτελέσματα βιωσιμότητας, αλλά αποτελώντας φάρο θετικής προόδου για όλους τους κλάδους”.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Extreme E συνεχίζει να είναι η επιτάχυνση της ισότητας των φύλων στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, με κάθε αγωνιστική ομάδα να εκπροσωπείται από μία γυναίκα και έναν άνδρα οδηγό. Συγκρίνοντας τα δεδομένα του μέσου χρόνου αγώνων της σεζόν 2 με τα δεδομένα της σεζόν 1, η έκθεση αποκαλύπτει ότι το χάσμα επιδόσεων μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει κλείσει κατά ένα αξιοσημείωτο 26%, υπογραμμίζοντας ότι το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να μειωθεί παρέχοντας ίση πρόσβαση σε χρόνο στην πίστα και ευκαιρίες ανάπτυξης των επιδόσεων.

Υπήρξαν πολλά στιγμιότυπα της σεζόν 2 που αναδεικνύουν το επίπεδο των γυναικών οδηγών της Extreme E, όπως η Cristina Gutiérrez που σημείωσε τους ταχύτερους γύρους τόσο κατά τη διάρκεια του τελικού στη Χιλή όσο και κατά τη διάρκεια του Crazy Race στην Ουρουγουάη, στο πλαίσιο δύο κρίσιμων νικών για την X44 Vida Carbon Racing, οι οποίες τελικά οδήγησαν την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η έκθεση περιγράφει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Extreme E, που έχει υπογράψει τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή Sport for Climate Action, επανεξέτασε τη στρατηγική της για τη βιωσιμότητα, προσδιορίζοντας δώδεκα στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) που επωφελούνται από τη θετική συμβολή της. Μέσω στρατηγικών συνεργασιών και των προγραμμάτων Legacy, η σειρά αγώνων σχεδιάζει να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινότητες για την εξεύρεση λύσεων στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, να αναδείξει νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω ηλεκτρικών SUV, κυψελών καυσίμου υδρογόνου και μπαταριών δεύτερης ζωής και να βελτιώσει την ισότητα και την πρόσβαση των γυναικών και των μειονοτήτων στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η Extreme E συνεργάζεται επί του παρόντος με την EY για την ανάπτυξη ενός πλαισίου μέτρησης αποτελεσμάτων που θα βοηθήσει στην επίβλεψη, τη μέτρηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα αποτελέσματα των Legacy Projects κατά τη διάρκεια της 3ης περιόδου και θα βελτιώσει τις επιδόσεις βιωσιμότητας.

Ο Alejandro Agag, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Extreme E, δήλωσε: “Η έκθεση δείχνει πώς η Extreme E πρωτοπορεί ως δοκιμαστική βάση δράσης για την καινοτομία και την πρόοδο πέρα από τη σειρά. Για άλλη μια φορά πετύχαμε με συνέπεια το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό μπροστά σε ένα τηλεοπτικό κοινό που αυξήθηκε κατά 30% – φτάνοντας τα 135 εκατομμύρια θεατές κατά τη διάρκεια της 2ης σεζόν και συνεχίζοντας να αυξάνει τον κύκλο επιρροής του. Αισθανόμαστε απίστευτα υπερήφανοι που είδαμε το χάσμα επιδόσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών να κλείνει σχεδόν κατά ένα τρίτο σε μόλις δύο σεζόν, αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτή η αθλητική μορφή ισότητας των δύο φύλων δημιουργεί πραγματικό αθλητικό αντίκτυπο για τις γυναίκες οδηγούς. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες προκύπτουν από τη συνεργασία- αυτό δεν είναι πλέον μόνο η σταυροφορία της Extreme E, και η EY, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα συνεργατών μας, συμβάλλουν με πάθος στην τολμηρή αποστολή μας”.

Η Julia Wall-Clarke, επικεφαλής επικοινωνίας και αντίκτυπου της Extreme E, πρόσθεσε: “Η Extreme E δεν είναι ένας απλός μηχανοκίνητος αθλητισμός. Αξιοποιούμε την εμπνευσμένη πλατφόρμα που παρέχει ο αθλητισμός για να αφηγηθούμε ελκυστικές ιστορίες για παγκόσμια ζητήματα, από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής, την αποψίλωση των δασών και την υγεία των ωκεανών μέχρι τις καινοτομίες στην ενέργεια και την τεχνολογία, όλα με γνώμονα την κοινότητα και τη λύση.

“Αυτή η σειρά σχεδιάστηκε με γνώμονα την επίτευξη ενός μεγαλύτερου σκοπού και το αποτέλεσμα είναι ένα ελκυστικό περιεχόμενο και μια ουσιαστική δράση που εμπνέει τους οπαδούς μας και το οικοσύστημά μας να αλλάξουν πορεία και να αναλάβουν μεγαλύτερη προσοχή και υπευθυνότητα όσον αφορά τις καθημερινές επιλογές του τρόπου ζωής”.

Η Extreme E Season 3 συνεχίζεται τον επόμενο μήνα, καθώς η σειρά αγώνων κατευθύνεται στη Σκωτία με το πολυαναμενόμενο Hydro X Prix που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Μαΐου. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο εσωτερικό του πρώην υπαίθριου ανθρακωρυχείου Glenmuckloch, το οποίο πρόκειται να μετατραπεί σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο αντλησιοταμίευσης, παρέχοντας ένα εξαιρετικά οπτικό σκηνικό για το άθλημα που θα προβάλλει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Μάθετε περισσότερα για το πώς συνεργάζονται η Extreme E και η EY.

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΔΙΕΘΝΗ