0

Ενημερωτική εκδήλωση για την αγορά της Κροατίας
Διερεύνηση συμμετοχής επιχειρήσεων

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, ως μέλος του δικτύου Enterprise Europe Network, προτίθεται να διοργανώσει μια διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την αγορά της Κροατίας και τις ευκαιρίες που αυτή παρουσιάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ομιλητής θα είναι ο κος  Χαροκόπος, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄ στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ.

Οι κλάδοι που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι παρακάτω:

  • Τρόφιμα:
Κατηγορίες τροφίμων που φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες διείσδυσης είναι οι εξής: (i) φρούτα και λαχανικά (ντομάτα, εσπεριδοειδή, καρπούζι, παντζάρι κ.α.),συμπεριλαμβανομένων συσκευασμένων λαχανικών στον ατμό, (ii) γαλακτοκομικά/τυροκομικά και ιδιαίτερα γιαούρτι και φέτα, (iii) ξηροί καρποί και ειδικότερα φιστίκι Αιγίνης, (iv) γύρος, (v) πίτες και (vi) σνακ. Επιπλέον, η ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία της Κροατίας παρουσιάζει ευκαιρίες για αυξημένη ζήτηση σε Premium προϊόντα τροφίμων ιδιαίτερα στις ακτές της χώρας, κατά την τουριστική σεζόν.
  • Δομικά υλικά:
Μετά τους σεισμούς του 2020, διενεργείται μία σειρά από έργα αποκατάστασης κτηρίων στην πόλη του Ζάγκρεμπ, τα οποία ενισχύουν τη ζήτηση για ευρύ φάσμα δομικών υλικών. Επιπλέον, σημειώνεται αύξηση στις ανακαινίσεις ιδιωτικών κατοικιών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στις επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων, λόγω της αύξηση των τιμών ενέργειας, εξελίξεις οι οποίες συνεπάγονται και ανάλογη αύξηση της ζήτησης για συναφή δομικά υλικά.
  • Κλάδος Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορικής:

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την κροατική αγορά τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής είναι ιδιαίτερα θετικές. Με μέση ετήσια ανάπτυξη περίπου 6,4%, σε ετήσια βάση, κατά την περίοδο 2022-2026, η ετήσια δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,4 δισ. ευρώ έως το 2026. Το 2022, ο ιδιωτικός τομέας αύξησε τις δαπάνες του για την αγορά λογισμικού και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, λόγω της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα και της ενίσχυσης του μεριδίου του ηλεκτρονικού εμπορίου, ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Γενικότερα, αναμένεται ότι η πρόσφατη είσοδος της Κροατίας σε ευρωζώνη και χώρο Schengen θα διευκολύνει τις συναλλαγές με την Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ και θα επανέλθουμε με πληροφορίες για την ημέρα και την ώρα της εκδήλωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 7/4/2023.

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ