0

Παρότι ο εορτασμός της εθνικής επετείου φέτος πέφτει Σάββατο και στερεί ένα ανοιξιάτικο τριήμερο χαλάρωσης, τα μουσεία της Αθήνας μάς δίνουν την ευκαιρία να περιηγηθούμε για άλλη μια φορά στις πολύτιμες συλλογές και τις νέες περιοδικές εκθέσεις τους με ελεύθερη είσοδο. Αυτές είναι οι τρεις μουσειακές στάσεις που αξίζει να κάνετε με αφορμή την 25η Μαρτίου.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ως θεματοφύλακας της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το μουσείο διοργανώνει ανά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις που ρίχνουν φως σε σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Μία από αυτές είναι η έκθεση “Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)” που παρουσιάζεται στο κτίριο μέχρι τον Ιούνιο. Το πρώτο μέρος της έκθεσης αφορά τα γεγονότα της μικρασιατικής εκστρατείας που οδήγησαν στην παγίωση των ελληνικών συνόρων, ενώ το δεύτερο, που θα εγκαινιαστεί μέσα στο ’23, εστιάζει στις μετακινήσεις και τις προσφυγικές ροές που διαμόρφωσαν την πληθυσμιακή ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας.

Η βασική ενότητα της έκθεσης περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου, τα οποία συνοδεύονται από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων, δημοσιεύματα του Τύπου και βίντεο που αναφέρονται σε γεγονότα από την καταστροφή της Σμύρνης. Η τελευταία εκθεσιακή ενότητα παρουσιάζεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, όπου είχε πραγματοποιηθεί η δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εθνική τραγωδία. Στην αίθουσα εκτίθενται τα πρωτότυπα σχέδια του Περικλή Βυζάντιου από τη Δίκη των Έξι, μαζί με τεκμήρια από τα επακόλουθα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Μουσείο Ακρόπολης

Όσοι μένετε κοντά στο κέντρο και οι περιπλανήσεις στην Αρεοπαγίτου έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια, αξίζει να περάσετε από το Μουσείο Ακρόπολης για να θαυμάσετε την επιβλητική θέα ή να χαζέψετε για μία ακόμα φορά τις συλλογές του. Μία από τις πιο πρόσφατες περιοδικές εκθέσεις του μουσείου ρίχνει αυλαία την Κυριακή 26/3: το πρότζεκτ “Ένδυμα Ψυχής” του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ επανασυστήνει με έναν πρωτότυπο τρόπο ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα και τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ακόμη, στην είσοδο του μουσείου φιλοξενείται “Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι”, ένα έργο γλυπτικής από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Το γλυπτό παρουσιάζεται στο μουσείο έως τον Μάιο, στο πλαίσιο της νέας σειράς εκθέσεων “Περιοδικοί και απρόσμενοι επισκέπτες”.

Πολεμικό Μουσείο

Παρόλο που η περιοχή κοντά στο μετρό Ευαγγελισμός είναι γεμάτη από μουσεία και γκαλερί, τα περισσότερα παραμένουν κλειστά την ημέρα της εθνικής επετείου. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Πολεμικό Μουσείο, μέσα στο οποίο ανακαλύπτει κανείς μια εντυπωσιακή συλλογή πολεμικών κειμηλίων από την προϊστορική εποχή έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εξωτερική εκσυγχρονιστική όψη του μουσείου με τη συλλογή πυροβόλων και μαχητικών σκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι από μόνος του λόγος για να το επισκεφθείτε.

πηγή: athinorama

You may also like

Comments

Leave a reply

More in ΕΛΛΑΔΑ