0

 

Πομπή τελετής έναρξης

«Αναβίωση Ισθμιακών Αγώνων»: μια ιδιωτική & δημόσια σχολική συνεργατική πρωτοβουλία
Οι μαθητές ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου κι ενός δημοσίου σχολείου στην Κορινθία συνεργάζονται και πρωτοπορούν!

«Αρχαία Ίσθμια: Η αναβίωση των αγώνων». Μια όμορφη συνεργατική δράση δύο σχολείων της περιφέρειας Κορινθίας, ενός ιδιωτικού κι ενός δημοσίου έλαβε χώρα στις 18 Ιανουαρίου 2023 στον αρχαιολογικό χώρο των Ισθμίων με εξαιρετικά άρτια αποτελέσματα.

Σε μία συγκροτημένη προσπάθεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης (ΣΤ΄) τάξης του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου και του Δημοτικού Σχολείου Ισθμίας Κορινθίας υλοποίησαν ένα εγχείρημα αυξημένου βαθμού δυσκολίας. Υπό το πρίσμα της συνεργασίας, της άμιλλας και του αλληλοσεβασμού καιμε τη συντονισμένη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους συνεργάστηκαν με επιτυχία σε ένα ντοκιμαντέρ  (βίντεο) μικρού μήκουςγια να αναδείξουν την ιστορία του τόπου τους.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των μαθητών/τριών της ΣΤ΄ τάξης των δύο σχολείων κκ. Ιωάννης Στέφας (Δ.Σ. Ισθμίας) και Σταμάτιος Γκούμας (Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο) συνέλαβαν την ιδέα κι επιμελήθηκαν το σενάριο και την σκηνοθεσία. Στο εγχείρημα συνέδραμαν αποφασιστικά με την οργάνωση και τον συντονισμό των μαθητών οι δασκάλες, κκ.Μαυραγάνη Ειρήνη και Μανώλη Βάια (διευθύντρια Δημοτικού Ισθμίας). Με τη συμβολή των γυμναστών των δύο σχολείων κκ. Πυργάκη Ευάγγελου, Ροβήλου Άγγελου, Δαμβουνέλη Ιωάννη & Βροντίση Δέσποινας, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν και συμμετείχαν στα αθλήματαπαγκράτιο, δρόμο, ακόντιο, σφαίρα και άλμα που διεξήχθησαν στον στίβο. Αντίστοιχα και οι μαθήτριες, που συμμετείχαν στην εναρκτήρια πομπήτων αγώνων αλλά και σε μουσικούς διαγωνισμούς στον χώρο του θεάτρου.

Με τη συνδρομή της χορωδίας του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου που επένδυσε μουσικά το ντοκιμαντέρ υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση του καθηγητή Μουσικής, κ. Παπανικόλα Σπύρου, των καθηγητριών Αγγλικών του σχολείου, κ.κ. Φωτή Μαίρη και Κελλάρη Εύη που ανέλαβαν τον υποτιτλισμό του, της εξωτερικής συνεργάτιδας κ. Καραγεώργη Νίκης, εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής, που μετάφρασε τα αφηγηματικά μέρη στη νοηματική γλώσσα και τέλος, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την οπτικοακουστική υποστήριξη της ταινίας, επετεύχθη μια ολοκληρωμένη προσπάθεια, ώστε το δρώμενο να λάβει σάρκα και μορφή σε πραγματικό χρόνο και τόπο.

Αρωγοί σε αυτήν την καινοτόμο και δημιουργική δράση, ο Δήμος Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγίων Θεοδώρων για τις ενδυμασίες που παραχώρησε, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας για τη δυνατότητα που έδωσε να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμίας και ο αθλητικός όμιλος «Ποσειδώνας Λουτρακίου» για τα υλικά μέσα υποστήριξης στην πραγμάτωση των αγώνων.

Διάχυση του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους έχουν αιτηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, στον Δήμο Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγίων Θεοδώρων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα τμήματα ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής κατόπιν αιτήματός τους, προσβλέποντας στην αξιοποίησή του για τις επιμέρους δράσεις τους.

Η συλλογική προσπάθεια χαιρετίστηκε από τους μαθητές, τις οικογένειές τους και την τοπική κοινωνία. Τα παιδιά αξιοποίησαν στο έπακρο αυτή την εμπειρία, αποκομίζοντας με βιωματικό τρόπο όλες τις πολύτιμες ιστορικές γνώσεις κι απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη διαδικασία.

Στο πλαίσιο της ενήλικης δραστηριότητας, αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η συνέργειαενός ιδιωτικού κι ενός δημόσιου σχολείου επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, όταν υπάρχει αμοιβαίος καταμερισμός εργασιών, όρεξη, κίνητρο και διάθεση για εφαρμογή καινοτόμων και πρωτοποριακών εκπαιδευτικών μεθόδων για τη μετάδοση γνώσεων με γόνιμο, δημιουργικό κι εποικοδομητικό τρόπο!

Σταμάτης Γκούμας, εκπαιδευτικός – Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο.
Ιωάννης Στέφας, εκπαιδευτικός – Δημοτικό Σχολείο Ισθμίας Κορινθίας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον κ. Ιωάννη Στέφα (Δ/ντή Δ.Σ. Ισθμίας) στο 6977708725 ή τον κ. Σταμάτιο Γκούμα (Δάσκαλο ΠΕ70) στο 6986591281

You may also like

Comments

Leave a reply