0

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η Μαρτίου, έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Θρήνος για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη… «Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα με ανθρώπινο παράγοντα, χειροκίνητα. Είμαστε στο manual (χειροκίνητο). Όπως είμαστε σε όλη τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν, ούτε τα φωτοσήματα, ούτε ο έλεγχος της κυκλοφορίας. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα βλέπανε την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση μεταξύ τους 500μ. Εμείς συνεχώς διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτά. Εμείς παίρνουμε συνέχεια εντολές και πάμε όπου μας λένε, το τελευταίο χρονικό διάστημα τα συστήματα που υπήρχαν δεν λειτουργούν», κατήγγειλε ο κ. Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ τονίζοντας ότι ως φορέας έχουν κάνει έγραφες διαμαρτυρίες γι’ αυτό το θέμα. Και αυτό είναι η αλήθεια, διαβάστε αποσπάσματα παρελθουσών ανακοινώσεων, δυστυχώς φαντάζουν  “ανατριχιαστικές” πλέον, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Ελλήνων Μηχανοδηγών, (Π.Ε.Π.Ε.).

 

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Το Σωματείο μας καταδικάζει την προσφυγή της Hellenic Train ενάντια στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΠΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το ΣΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον κλάδο προσωπικού κίνησης και ελέγχου αμαξοστοιχιών, εξυπηρέτησης επιβατών και οδηγών λεωφορείων, διεκδικώντας αυτονόητα την προάσπιση της ασφάλειας & της υγείας των εργαζομένων.

Οι μηχανοδηγοί ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ τις

εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις ενώ θεωρούν απαράδεκτο να επικαλείται η Hellenic Train αναρμοδιότητα για την  επίλυση εργασιακών ζητημάτων που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού, μεταθέτοντας την ευθύνη για αυτά σε τρίτους (ΟΣΕ- Κατάσταση Υποδομής κτλπ), όταν τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπάρξει  ανάλογη  αντίδραση της εταιρείας για την κατάρρευση της σιδηροδρομικής υποδομής , τις συνέπειες της οποίας βιώνουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και το επιβατικό κοινό.

Δεν είναι δυνατόν από την μια πλευρά η Hellenic Train να δηλώνει αναρμόδια για τις κινητοποιήσεις -διαμαρτυρίες των εργαζομένων και από την άλλη να μην αναφέρετε  στα πραγματικά αίτια που τις προκαλούν & επειδή προφανώς η εταιρεία επιδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό .

Αναφερόμαστε στις καθυστερήσεις λόγω της ελλιπούς συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου,  τις ατελείωτες βραδυπορίες, τις μονοδρομήσεις δεκάδων χιλιομέτρων,  την έλλειψη επενδύσεων σε τροχαίο υλικό στον Προαστιακό Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τις εγκαταστάσεις,  την μη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας στην επιδομή (ETCS – Φωτοσήματα κτλπ), την έλλειψη ενημέρωσης  στους σταθμούς και  την υποστελέχωση σε κρίσιμες ειδικότητες σε πολλούς κλάδους.

Η Hellenic Train οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την ουσιαστική συζήτηση της διαμορφωθείσας κατάστασης στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο και την αναζήτηση λύσεων καθώς είναι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος  να χάσει το μέσο την δυναμική που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και σε μια περίοδο που σε όλη την Ευρώπη ο σιδηρόδρομος προβάλλεται –και είναι-  το μέσο που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

 

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

     Κατάσταση – Τροχαίου Υλικού

Η  Π.Ε.Π.Ε. με επιστολές –αλλά και εξώδικο-  της έχει αναφερθεί στο θέμα ενώ είχαμε προκηρύξει στάση εργασίας και έγινε δημόσιος διάλογος στον ΟΜΕΔ τον Μάρτιο του 2022. Έκτοτε συστάθηκε επιτροπή (working group) στην οποία συμμετέχει με εκπροσώπους του ΚΑΙ το ΣΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παρότι δεν είχε αναφέρει τίποτα την περίοδο εκείνη τα όσα κατήγγειλε μας προκαλούν έκπληξη καθώς δεν έχει ειπωθεί τίποτα ΟΎΤΕ  στις συναντήσεις του working group! Ουσιαστικά καταγγέλλονται αξιόποινες πράξεις σε βάρος της περιουσίας του Δημοσίου. Αυτονόητα, οφείλουν να  κατονομάσουν τους υπευθύνους που δίνουν εντολές για την αποψίλωση του τροχαίου υλικού και να τους οδηγήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη προστατεύοντας το Δημόσιο Συμφέρον. Πίσω από κάθε τέτοια εντολή –αν υφίσταται τέτοια εντολή – υπάρχει και υπογραφή φυσικού προσώπου.

Ασφαλώς, έλλειψη μηχανοδηγών ΥΠΑΡΧΕΙ, καθώς  φέτος και σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021 η Hellenic Train  «τρέχει»  ΠΕΡΣΟΤΕΡΑ δρομολόγια στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη παρότι η υποδομή βρίσκεται σε κατάσταση ημιδιάλυσης. Το ίδιο ισχύει και για τα δρομολόγια στον Προαστιακό Θεσσαλονίκης, τον Προαστιακό Πάτρας και την νέα Υπηρεσία Προαστιακού Λαμίας, Στυλίδα – Τιθορέας, ενώ επιπλέον  μηχανοδηγοί  απαιτούνται σε όλο το δίκτυο εξαιτίας σφαλμάτων και ελλείψεων της υποδομής και επιδομής.

Τα δρομολόγια αυτήν την περίοδο εκτελούνται ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ και τον απόλυτο επαγγελματισμό  ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ.

 

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Το Σωματείο μας εδώ και καιρό με επιστολές του έχει αιτηθεί  συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, για να συζητηθεί η κατάσταση στην σιδηροδρομική υποδομή.
Η πολιτική ηγεσία επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία στην γραπτή ανησυχία των μηχανοδηγών για την κατάσταση που επικρατεί,  καθώς δεν είναι αρεστές οι αλήθειες από όσους ζουν καθημερινά την πραγματικότητα στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, πραγματικότητα που απέχει έτη φωτός από τις εξαγγελίες για έργα και μελέτες που ΘΑ αλλάξουν προς το καλύτερο την κατάσταση.

Χτές Τρίτη 8 Φεβρουαρίου , η αμαξοστοιχία 600 ακινητοποιήθηκε στις Μουριές καθώς υπήρχε πτώση δέντρων στην γραμμή προς Δράμα, στην Πάτρα ο Προαστιακός έκλεισε προς Αχαγιά καθώς εκτροχιάστηκε μηχάνημα συντήρησης της γραμμής σε σημείο όπου έχουν επαναληφθεί ανάλογα περιστατικά πρόσφατα, ενώ στην γραμμή προς Φλώρινα στην περιοχή του Βεγορίτη αμαξοστοιχία προσέκρουσε σε κορμούς δέντρων και οι μηχανοδηγοί κινδύνευσαν να τραυματιστούν σοβαρά, αν  όχι να έχουμε θύματα.

Στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, που αρνείται να συναντηθεί με την πραγματικότητα και να ακούσει αλήθειες, το Σωματείο μας  στέλνει  την φωτογραφία από την καμπίνα της αμαξοστοιχίας που προσέκρουσε σε κορμό δέντρου στον Βεγορίτη.

Από δω και στο εξής, ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεων και παραλείψεων του. 

 

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Είναι  γνωστό ότι  η τηλεματική στον Προαστιακό Αθήνας  δεν λειτουργεί χρόνια τώρα ή υπολειτουργεί (πέραν της δεκαπενταετίας) ,  ενώ   τα σημεία πώλησης εισιτηρίων από το 2010   έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες που δεν μπορούν να παρέχουν στις περσότερες περιπτώσεις πληροφορίες για την κυκλοφορία των τρένων. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συμβάντων στην κυκλοφορία, λόγω των γνωστών σε εσάς προβλημάτων στην υποδομή, επικρατεί χάος με τους επιβάτες να απευθύνονται στους μηχανοδηγούς καθώς οι υπηρεσίες παροχής βοήθειας-πληροφοριών στις αποβάθρες των σταθμών, έχουν καταργηθεί απο το 2007!

 

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Με πρώτο και κύριο γνώμονα γύρω από την δράση μας την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ καθώς σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη, δεν υφίσταται –ούτε καν ως σκέψη- η κατάσταση που ζούμε οι μηχανοδηγοί  στο Ελληνικό Δίκτυο δεκαετίες τώρα (Έλλειψη φωτοσημάτων, Τηλεδιοίκησης, ETCS).

 

Ενώ η πολύ πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΣΚ – Σιδηροδρομικών μεταξύ άλλων αναφέρει ή μάλλον προαναγγέλλει…

Αθήνα, 07/02/2023

Άλλα δύο ατυχήματα τις προηγούμενες ημέρες προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο με τις Αμαξοστοιχίες 51 και 61 αντίστοιχα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον συνάδελφο μηχανοδηγό, αλλά και τους επιβάτες.

Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένωντα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό.

Είναι πλέον εξοργιστικό αυτά να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και λειτουργία, να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες.

Διάφοροι φορείς, ΟΣΕ και HELLENIC TRAIN αλληλο-μεταφέρουν τις ευθύνες τους, αλλά κανείς στο τέλος δεν φταίει… Φταίνε τα φαινόμενα που είναι έντονα και πλημμυρίζει η γραμμή, φταίνε οι φωτιές που άφησαν καμένους κορμούς, φταίει το χιόνι, φταίνε οι άλλοι, φταίμε λίγο και εμείς φταίει και ο Χατζηπετρής…!!!

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ

Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, κάνοντας διαπιστώσεις.

 

You may also like

Comments

Leave a reply

More in NEA