0

Οι αστρονόμοι αποκάλυψαν την τελευταία εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, η οποία παρουσιάζει λεπτομέρειες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν σε μια περιοχή του διαστήματος γνωστή ως «σμήνος της Πανδώρας».

Μόνο ο κεντρικός πυρήνας της Πανδώρας έχει προηγουμένως μελετηθεί λεπτομερώς από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA. Συνδυάζοντας τα ισχυρά υπέρυθρα όργανα του Webb με μια ευρεία ψηφιδωτή εικόνα των πολλαπλών φακών της περιοχής, οι αστρονόμοι είχαν ως στόχο να επιτύχουν μια ισορροπία πλάτους και βάθους που θα ανοίξει ένα νέο σύνορο στη μελέτη της κοσμολογίας και της εξέλιξης των γαλαξιών.

«Το James Webb ξεπέρασε τις προσδοκίες μας»

«Ο αρχαίος μύθος της Πανδώρας έχει να κάνει με την ανθρώπινη περιέργεια και τις ανακαλύψεις που οριοθετούν το παρελθόν από το μέλλον, κάτι που νομίζω ότι είναι μια ταιριαστή σύνδεση με τα νέα πεδία του σύμπαντος που ανοίγει το Webb, συμπεριλαμβανομένης αυτής της εικόνας του σμήνους της Πανδώρας σε βαθύ πεδίο», δήλωσε η αστρονόμος Ρέιτσελ Μπεζανσόν του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στην Πενσυλβάνια.

«Όταν ήρθαν για πρώτη φορά οι εικόνες του σμήνους της Πανδώρας από το James Webb, ειλικρινά εντυπωσιαστήκαμε», δήλωσε η ίδια. «Υπήρχαν τόσες πολλές λεπτομέρειες στο σμήνος στο προσκήνιο και τόσοι πολλοί μακρινοί γαλαξίες, που βρέθηκα να χάνομαι στην εικόνα. Το James Webb ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», πρόσθεσε.

Η νέα προβολή του σμήνους της Πανδώρας συρράπτει τέσσερα στιγμιότυπα του James Webb σε μία πανοραμική εικόνα, εμφανίζοντας περίπου 50.000 πηγές υπέρυθρου φωτός.

πηγή: lifo

You may also like

Comments

Leave a reply

More in NEA